Карта на кулинарните чудеса на България предложи ректорът на Университета

...
Карта на кулинарните чудеса на България предложи ректорът на Университета
Коментари Харесай

Проф. Пламен Моллов: Да направим карта на кулинарните чудеса

Карта на кулинарните чудеса на България предложи ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов по време на интернационалния конгрес на „ Стандарт ” „ Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развиването на района ". Конференцията се провежда в курорта перла на Свещената планина от медията ни, националната акция „ Чудесата на България ”, Фондация „ Кредо Бонум ”, Националния ръб по туризъм и Общество „ Културно завещание ” – формалният представител на най-голямата европейска организация за запазване на културното завещание на Стария континент „ Европа Ностра ” в България.

Според проф. Моллов картата би трябвало да е част от Бранд Родопи и Бранд България.
-->
Има потребност от себеотдаване, безапелационен бе проф. Моллов. Той стъпи на сполучливия образец с българското кисело мляко от Момчиловци, което е шлагер в Китай и бе показано на конференцията в Пампорово от кметицата на селото Сийка Суркова. Всички ние, технолозите, знаем, че то няма нищо общо с това, което се продава в Китай. Но легендата за здравословното кисело мляко от Момчиловци е направила по този начин, че всеки китаец да има вяра по какъв начин ще живее 100 години, в случай че го яде, сподели проф. Моллов.

Испания, Италия, Гърция дават прелестни образци по какъв начин се популяризират храните и по какъв начин един бранд може да наложи артикули на международния пазар, показа ректорът. И напомни, че всеки знае какво е моцарела.

По разпоредбите и стандартите на Европейски Съюз ние регистрирахме в Европейски Съюз горнооряховски суджук. Но няма англичанин, който да произнесе това име. Сбъркана ни е схемата на потребление на опциите, добави ученият.

Проф.Пламен Моллов описа по какъв начин преди 3 години в партньорство с Министерство на туризма УХТ стартира добра самодейност, която обаче остана единствено идея  - да се направи карта на присъщите национални ястия за другите райони в България. Типични ястия, които единствено в избрани места могат да се употребяват. Имаше концепция това да стане цифрова карта, сподели проф. Моллов.

Всички исторически забележителности са значими като бранд. Но един екскурзиант в никакъв случай не пропуща да показа какво е ял и пил когато е бил някъде. И това е нещо, което го води при вземането на решения къде да отиде, добави той.

Ректорът на УХН сподели дребна брошура - Испания в джоба на всеки. В нея е карта на испанските винени региони и най-хубавите виновност, както и артикули, присъщи за Испания. И прикани ние да създадем същото. Имаме прелестни виновност, неотстъпващи по нищо на испанските. Вината ни печелят награди, само че ние не ги брандираме, знаем си ги единствено тук, сподели професорът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР