Карим Рашид е име в световния дизайнерски бранш, което няма

...
Карим Рашид е име в световния дизайнерски бранш, което няма
Коментари Харесай

Карим Рашид в специално интервю за „Дибла“

Карим Рашид е име в международния дизайнерски отрасъл, което няма потребност от показване. С повече от 4000 осъществени плана, над 300 награди и клиенти в над 40 страни, Карим с лекова съумява да е постоянно настоящ и постоянно изменящ се. Истинска буря в света на дизайна, той е дълголетен притежател на премията Red Dot, Наградата за добър дизайн на Чикагския книжовен клуб, Наградата за интериорен дизайн на годината и Наградата за промишлен дизайн на Американското сдружение на индустриалните дизайнери, а неговата работа е показана в 20 непрекъснати сбирки в галерии и музеи по целия свят. Истинска чест е за българския интериорен отрасъл дизайнер от неговия сан с наслада и подготвеност да се причисли към състава на интернационалното жури на Националното състезание за интериорен дизайн Dibla Design Awards 2019.Събитието ще се организира по традиция на 21 ноември 2019 година, като домакини още веднъж ще бъдат потвърдилите се експерти от Sofia Event Center.

Г-н Рашид, Вие сте знаменит дизайнер, чиито работи са толкоз разнородни, че е мъчно да се дефинират и категоризират. Все отново, множеството ваши творби ги свързва смелото потребление на ярки цветове и футуристични форми. Откъде се появи тази обич? Има ли нещо общо с богатото Ви културно завещание?
Спомням си безбройните предмети, които имах в спалнята си, които изиграха забележителна и формираща роля в живота ми. Всички те бяха от блестящо оцветена пластмаса, не безусловно розови. Обожавах един голям оранжев будилник-радио от Хауърд Милър, светлосин пластмасов настолен вентилатор от Браун, бял пластмасов касетофон Кларитон, топложълта пластмасова лампа-гъба на Картел, пластмасово бяло легло, разглобяема розова пластмасова шахматна маса. Тъй като бях въодушевен от пластмасовите аморфни артикули в живота си, на 12-годишна възраст си боядисах стаята в жълти, огнено оранжеви, горещо розови и бели линии. Особено ясно си припомням ярката тюркоазена виниленатабуретка-куб в дневната ни. Когато бях на 16, отидох на дипломирането си в поръчков костюм от розов сатен, с розова коса и розов лак за нокти. Носех лилави платформи от велур и розов часовник.

Вие сте основал безброй планове, от интериор, мебели, осветяване, изкуство и мода, до разнообразни типове съоръжения, и даже секс-играчки и бебешки бутилки. Разкажете ни за плана, с който се гордеете най-вече, и за какво.
Както при множеството креативен персони, ми е мъчно да имам обичани, защото моят разум и пристрастеност постоянно са в най-новите ми планове. Работя върху нов хотел в Рим, който ще даде нова посока за мен.
Но в случай че би трябвало да предпочитам артикули, гордея се скошчето Гарбо за Умбра,което сътворих през 1994 година, защото е на над 20 години и към момента е толкоз успешно; с кранчетата, които сътворих за Цизал през 2007 г.; с фурните за Горенйе, защото те бяха първият ми пробив в електроуредите. Другият ми обичан план е часовникът Кай за Алесси. Имам всичките 12 цвята, тъй че ги променям всеки ден. Те са толкоз леки, толкоз комфортни, толкоз елементарни и евтини, което в действителност е моята мантра. Трябва да кажа, че се любувам на всичко - от микро до макро, на всичко, което основава по-хубаво човешко преживяване.

Известни музеи по целия свят държат ваши работи в двадесет непрекъснати сбирки. Според Вас, каква е тайната при основаването на постоянно и авторитетно произведение?
Продуктите и мебелите би трябвало да се оправят с нашата прочувствена основа и по този начин да увеличаватмасовото въображение и преживяване. Това е положителният дизайн. Един предмет е хубав, когато вътрешното и външното са в синхрон. Именно тези прочувствени предмети и предметите, които въплъщават нови технологии, остават безконечни и скъпи.

Имате много опит като доцент по промишлен дизайн и чест гост-лектор в университети и конференции по целия свят. Кой съгласно вас е най-важният урок, който бихте могли да дадете на младите дизайнери, занапред започващи кариерата си?
Талантът и упоритостта са от основно значение. На младите дизайнери постоянно давам съвета: бъдете умни, бъдете търпеливи, научете се да се учите, научете се да бъдете в действителност практични, само че проникнати от лирика, от хармония и от нови парадигми на нашия изменящ се продуктов пейзаж. Трябва да намерите нови езици, нова семантика, нова хармония, да експериментирате с нов материал и поведенчески подходи. Също по този начин, постоянно помнете очевидните ЧОВЕШКИпредизвикателства пред един артикул, като възприятие, лекост на потребление, софтуерен прогрес, индустриален способ, въодушевление, смисъл,положителна сила и горделив дух.

Не можем да не видим множеството знаци, които са на всички места по кожата Ви и също се употребяват в доста от вашите планове като някакъв скришен език. Какво е скритото значение зад тях и какъв брой значимо е дизайнерът да поддържа характерен авторски жанр?
Развих езика на своите „ икони " в продължение на 35 години. Започна, когато в средата на осемдесетте проектирах електрически принадлежности за Блак енд Декър в Съединени американски щати. Те отхвърлиха да означават авторството на дизайнерите, тъй че сътворих знак, който вградих в пластмасоватаотливка. Това беше метод дабележа работата си, да обознача своя креативен принос. След това продължих да сътворявам повече знаци, всеки с избран смисъл. Мога да пиша прозаичност с тях. Символите са неезикови, затова без авансово предназначен смисъл, и всеки може да ги пояснява както сметне за добре. Красотата на абстракцията постоянно ще бъде в самотълкуването и в по-висшия нравствен смисъл. Думите са точни, а формите са неразбираеми. Продължих да работя и развъртвам тези знаци през последните 20 години и те започнаха да се трансформират в неразделна част от живота ми, даже до такава степен, че се татуирам два пъти годишно с тях.

Имате забележителна сбирка от над 300 награди и повече от 3000 осъществени плана. Каква е мотивацията Ви да продължите да работите и да оставате въодушевен?
Чест е да имам толкоз дълга кариера. Но към момента чувствам, че има толкоз доста да свърша, да видя, да планирам, да преживея! Имам доста да кажа и чувствам, че да променим в действителност света и дизайна не е въпрос самона предмети или пространство, а и на философия, виждане и другарство. Чувствам, че би трябвало да въодушевявам. Това е моята цел. Аз съм просветител на нов актуален свят.

Ако се върнем още веднъж към многочислените Ви награди, какво съгласно Вас е мястото и задачата на състезанията за дизайн? Имате ли усещания от българския дизайн и какво очаквате от Dibla Design Awards 2019?
Благодарен съм за опцията да вземам участие в Dibla Design Awards 2019! Ключово е да си партнирам с организации, които разпространяват дизайна като нещото, което придава последна форма на бъдещето и културата. Добрият дизайн би трябвало да се стреми към автентичност и функционалност, тъй като дизайнът е за всекидневието. Трябва да намерим взаимно нови езици, нова семантика, нова хармония, нови материали и поведенчески подходи. Ето по какъв начин променяме света!

Какво се надявате да предадете на българските дизайнери посредством сцената на Dibla Design Awards?
Наградите за дизайн са огромен подтик за моята кариера. Те могат да бъдат форма на одобряване, само че за мен е по-важно да виждам плановете си употребявани и в домовете на потребителите. Отвъд това, ще повторя своя съвет към дизайнерите: Бъдете умни, бъдете търпеливи, научете се да се учите, научете се да бъдете в действителност практични, само че проникнати от лирика, от хармония и от нови парадигми на нашия изменящ се продуктов пейзаж. Трябва да намерите нови езици, нова семантика, нова хармония, да експериментирате с нов материал и поведенчески подходи. Също по този начин, постоянно помнете очевидните ЧОВЕШКИ провокации пред един артикул, като възприятие, лекост на потребление, софтуерен прогрес, индустриален способ, въодушевление, смисъл, позитивна сила и горделив дух.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР