Кърджалийският свещеник отец Боян Саръев, известен като Кръстителя на Родопите,

...
Кърджалийският свещеник отец Боян Саръев, известен като Кръстителя на Родопите,
Коментари Харесай

Бог прибра отец Боян Саръев на Стефановден

Кърджалийският духовник отец Боян Саръев, прочут като Кръстителя на Родопите, е умрял. Духовникът е умрял довечера в кърджалийската болница. Боян Саръев си отиде от този свят на 67-годишна възраст на Стефановден, денят в който преди 20 години в иракският град Кербала, почина племенникът му Николай Саръев.

През последните над 3 десетилетия отец Боян служеше в храма " Успение на Пресвета Богородица " в кърджалийския квартал " Гледка ". Свещеникът стана прочут при започване на 90-те години, когато основа Движението за християнство и напредък " Св. Йоан Предтеча " и си сложи за цел да върне в православната религия българо-мохамеданите, какъвто е и произходът на самия Боян Саръев.

Той е роден на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти Чал. Завършва междинното милиционерско учебно заведение и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година приключва школата на Министерство на вътрешните работи в " Симеоново ". През 1990 година е ръкоположен за дякон, а по-късно и за духовник в Пловдивската епархия.

Племенникът на Боян Саръев - лейтенант Николай Саръев умря от раните си, понесени при взривяването на българската база " Индия " в Кербала през декември 2003 година След това отец Боян съобщи, че ще съди българската страна, задето е жертвала своите синове поради американски ползи.

Според осведомени през последните месеци свещеникът бил с влошено здраве. Преди дни бил настанен в интензивното поделение на кърджалийската болница МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “. Преди това се е лекувал в " Токуда ".

Автор: lupa.bg

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР