Кърджали. Храмов празник чества централната църква в града Св. Георги

...
Кърджали. Храмов празник чества централната църква в града Св. Георги
Коментари Харесай

Кърджали: Храмов празник чества централната църква в града „Св. Георги Победоносец“

Кърджали. Храмов празник празнува централната черква в града „ Св. Георги Победоносец “, съобщи от Кърджали кореспондентът на Радио „ Фокус “ . От сутринта църквата се цялостни с миряни, пристигнали на празничната литургия и през целия ден се стичат богомолци от града и региона.
Това е първата черква на беломорските бежанци, които идват в Кърджали след балканските войни. Те намират в покрайнините на града две места, където в отломки от няколко века стоят две църкви – край село Резбарци и до настоящия оловно-цинков цех. На Гергьовден те излизат навън на поляните до двата разрушени параклиса и прекарват целия ден закичени с клончета и цветя, гощавайки се с курбан и сладкиши. Бежанците идват през 1923 година и имат потребност от непрекъснато място за черкуване. Инициативата да се построи огромна нова черква покрай новостроящия се квартал с къщи на бежанците е на военния духовник отец Георги Стоянов, пристигнал в Кърджали с войската при освобождението на града, сочат данни от архивите. Строежът стартира през лятото на 1926 година с пожертвувания на жителите и благодарение на Кърджалийска градска Община, други общини от окръга, Светия Синод на Българската православна черква и на Момчилградската окръжна непрекъсната комисия. През есента 1928 година храмът е осветлен от свещеник Харитон. Иконостасът и дърворезбата са на художника Филип Филипов, а останалите фрески и иконите – на художника Георги Желязков.
През социалистическия интервал тук служи младият свещеник-дисидент Благой Топузлиев, екстрадиран от управляващите и служил до гибелта си в Българската православна църковна община в Ню Йорк, посмъртно награден от президента с медал „ За гражданска заслуга ” – първа степен, за приноса си за развиването и укрепването на гражданското общество, на демократичните институции и отбраната на човешките права и свободи в България. Преди и известно време след измененията в България през 1990 година духовник на църквата е отец Иван Бонев, различен прочут кърджалийски отстъпник, сътрудник на BBC и Радио „ Свободна Европа “. Той емигрира в Барселона, където основава Първата българска православна църковна община в каталунската столица и е назначен като ставрофорен иконом от църковните управляващи в България. На негово място идва в Кърджали през 1998 година отец Петър Гарена. С негови старания църквата се обновява и благоустроява, кубетата биват позлатени и се основава Енорийски център за учебно заведение по богословие за деца. Църквата е оповестена за монумент на културата с локално значение.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР