Кардинал беше осъден на затвор от ватикански съд. Това се

...
Кардинал беше осъден на затвор от ватикански съд. Това се
Коментари Харесай

Кардинал от Ватикана отива в затвора, осъден е за сделки с милиони

Кардинал беше наказан на затвор от ватикански съд. Това се случва за пръв път в историята на Католическата черква, а присъдата беше произнесена по знаково дело за финансов скандал, засягащ съмнителни покупко-продажби за милиони евро, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Ватиканският съд постанови наказване от пет години и шест месеца отнемане от независимост за италианския кардинал Анджело Бечу за присъединяване му в скандал с умишлена занемареност. Никога до момента кардинал от Римската курия не е бил осъждан на затвор от ватикански съд. Адвокатите на Бечу обявиха, че ще апелират присъдата.

Ватиканският прокурор Алесандро Диди в началото изиска отнемане от независимост за период от седем години и три месеца за 75-годишния Бечу и да му бъде наложена тежка санкция. Обвиняеми дружно с него са още девет души.

Процесът е един от най-шумните в историята на Ватикана. За пръв път почитан кардинал застава на подсъдимата пейка.

Делото, което се водеше над пет години, беше с главен предмет покупка на първокласни парцели в лондонския квартал " Челси " от ватиканския Държавен секретариат, където Бечу в продължение на няколко години заемаше значима служба.

Обвинението против него беше, че договорката е предизвикала обилни финансови вреди на Ватикана, откакто за сключването ѝ са били вложени повече пари от плануваното. Това е довело до ощетяване на Ватикана със стотици милиони.

Междувременно около следствието на съмнителната договорка за милиони евро в Лондон бяха разкрити и съмнителни взаимоотношения и измами в самия Ватикан.

Ватиканската прокуратура упрекна италианския свещеник и още девет души в изнудване, пране на пари, машинация, корупция, нелегално заграбване на средства и корист със служебно състояние.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР