Снимки: Arbaeen, най-голямото годишно поклонение в света в Ирак

...
Карбала, Ирак – Всяка година милиони шиитски мюсюлмани и някои
Коментари Харесай

Карбала, Ирак – Всяка година милиони шиитски мюсюлмани и някои хора от други религии от целия свят участват в специално поклонение ритуал, кулминиращ в това, което може би е най-голямото публично събиране в света.

Обикновено пеша, в продължение на около 20 дни, поклонниците изминават стотици километри от градове около Ирак и Иран до свещения град Кербала, където отбелязват смъртта в битката на Имам Хюсеин.

Хюсеин, внук на пророка Мохамед и син на имам Али, беше убит през 680 г. сл. н. е. в равнините на Кербала в битка срещу силите на халифа Язид, чието възкачване на халифата беше оспорвано.

За да отбележат 40-ия ден на траур за Хюсеин – традиционният период на траур – поклонниците пристигат в Кербала, за да отдадат почит в светилището му, което е заобиколено от милиони в последния ден на Арбаин.

По протежение на маршрута доброволци поставиха станции, за да осигурят на поклонниците храна, вода и подслон, докато хората от селата по пътя държат вратите си отворени за всеки, който има нужда от място за спиране.

Много поклонници избират да изминат пеша 80 километра (50 мили) от близкия град Наджаф, където е погребан Имам Али, бащата на Хюсеин, до Кербала.

Онези, които пътуват от далечни градове, като Машхад в Иран – на 2600 км (1600 мили) – избират да шофират.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР