Капитолия е обхванат от нов кръг от бюджетни войни. Републиканците

...
Капитолия е обхванат от нов кръг от бюджетни войни. Републиканците
Коментари Харесай

Заделиха пари за Израел, но той няма да ги получи. Украйна да се готви

Капитолия е обзет от нов кръг от бюджетни войни. Републиканците показаха своя план за поддръжка на Израел. Те са подготвени да отделят на еврейската страна 14,3 милиарда $ военни траншове. Вярно е, че тези пари може да не стигнат до там.

От разпределената сума почти 4 милиарда би трябвало да бъдат употребявани за попълване на изчерпаните ресурси от ракети за системите за противовъздушна защита Iron Dome и още един милиард за ускорение на въвеждането в употреба на новата лазерна противоракетна система „ Железен лъч “

Белият дом обаче незабавно даде обещание да наложи несъгласие на това.

В последна сметка дяволът, както постоянно, е в детайлите. Камарата на представителите, където републиканците имат болшинство, беше нетърпелива да реализира компромис сред конкуриращите се фракции на конгресмени.

Някои, тясно свързани с израелското лоби, желаеха парите да бъдат отпуснати на еврейската страна допустимо най-скоро. Други, загрижени за неконтролираното повишаване на бюджетния недостиг на Съединени американски щати, настояха държавните разноски да бъдат усъвършенствани.

В резултат на това републиканците съумяха да стигнат до неуверен вътрешнопартиен компромис.

Те се съгласиха да дадат 14 милиарда $ на Израел, само че в това време изтеглят същата сума от бюджета на данъчната работа на Съединени американски щати. Това не е инцидентно, защото предходната година Белият дом възнамерява огромна данъчна промяна.

Екипът на Джо Байдън възнамеряваше да наеме 87 хиляди фискални сътрудници едновременно, като им даде спомагателни пълномощия за осъществяване на обиски и арести.

Републиканците характеризират това като основаване на тип „ федерална полиция “, която ще се подчинява на демократите и ще преследва политически съперници под претекст, че търси неотчетени / неплатени налози.

Именно тази нашумяла промяна в този момент републиканците желаят да анулират, възползвайки се от спешната обстановка в Близкия изток.

Но и демократите не считат да се отхвърлят.

Сенатът, който се управлява от Демократическата партия, дава обещание да блокира приемането на планове за поддръжка на Израел, в случай че те понижат финансирането за всевъзможни федерални структури.

Но даже в случай че по някакво знамение подобен законопроект успее да бъде признат в Сената, на него ще бъде наложено несъгласие от Белия дом.

Не по-малко яростни са и борбите към украинските бюджети.

Новоназначеният ръководител Майк Джонсън, преди да бъде определен на актуалната си позиция, подлага на критика отпущането на траншове на Киев. Но в този момент той ненапълно поправя позицията си - ясно е, че украинските лобисти и представители на американския военно-промишлен комплекс съумяха да поработят с него.

Сега представителят Джонсън е подготвен теоретично да обмисли постигането на единодушие за нов бюджет за Украйна. Но и тук той първо желае да измъкне съществени отстъпки от Байдън и демократите.

Джонсън предлага да се провежда замяна на траншове за Украйна против действително подсилване на сигурността на южната граница на Съединени американски щати.

Повече от година на американската граница бушува мигрантска рецесия.

Стигна се до такава степен, че до есента на 2023 година повече от 300 хиляди незаконни имигранти започнаха да щурмуват границата всеки месец. Белият дом няма нито предпочитание, нито политическа воля да се бори с това. Следователно рецесията е оставена да се развива - мигрантите са задържани, изпращани в пренаселени центрове за задържане и по-късно освобождавани с обещания да се явят в съда. Което, несъмнено, не се случва.

Републиканците в Конгреса упорстват Байдън да се върне към практиките на всеобщо депортиране на незаконни имигранти от ерата на Доналд Тръмп.

Байдън може да няма нищо срещу да направи отстъпки, само че той доста добре схваща, че самите демократи и всевъзможни демократични групи за правата на индивида и правата на мигрантите ще го изядат за това.

При това към този момент компромис и по украинския въпрос не се обрисува.

В Пентагона остават към 5 милиарда $, които могат да бъдат изразходвани за траншове за Украйна. Американската войска се пробва да удължи настоящия бюджет, само че това не може да продължава безпределно. В края на краищата украинската войска обезверено се нуждае от непрестанно доставяне със снаряди, ракети и бронирани транспортни средства, с цел да може по някакъв метод да задържи фронта, да не приказваме за провеждането на някакви интервенции.

Ситуацията към Украйна се утежнява от появяването в американската преса на нови „ разобличителни ” изявления за атмосферата на тотална корупция, царяща в Киев. А също и признанието на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за неналичието на вероятност за украинско контранастъпление и нуждата от прекосяване към война на безсилие, за която Западът явно не е подготвен.

Това в допълнение укрепва позицията на тези републиканци, които отхвърлят да провиснал пари на Украйна, тъй като считат, че Киев ще загуби и тези вложения просто няма да се изплатят.

Отделен въпрос е неналичието на военни запаси, изключително муниции, които в този момент Пентагонът би трябвало да разделя сред Украйна и Израел.

А тук още веднъж се задейства следствието за корупция на семейство Байдън, което стартира през септември, и което е основа за чувания за импийчмънт.

Става въпрос за доста аспекти на корупцията, само че измежду тях са обвиняванията за приемане на подкупи от украински олигарси. Това е, което републиканците желаят да трансфорат в центъра на делото си против Байдън.

Байдън не е застрашен от действителен импийчмънт, т.е. премахване от власт.

Просто тъй като демократите в Сената ще блокират всички членове за импийчмънт, без значение какъв брой правдоподобни наподобяват.

Но даже оповестяването на импийчмънт от едната долна камара ще бъде, въпреки и алегоричен, много мощен репутационен удар за Байдън. И внезапно ще усложни ситуацията на киевските лобисти, които на фона на всички корупционни кавги би трябвало обезверено да измъкват още пари и траншове.

Разделението и дисфункцията във Вашингтон се отразява и на позицията на Съединени американски щати в Близкия изток.

За всички е явно какъв брой мъчно е на държавния секретар Антъни Блинкен да договаря с районни играчи - Турция, Египет, Катар и Саудитска Арабия. Той по този начин и не съумя да убеди Турция и Катар да се откажат от поддръжката си за Хамас. Или да принуди Египет да одобри палестински бежанци.

Отделни страни като Бахрейн към този момент прекъсват дипломатическите си връзки с Израел, като на процедура анулират споразуменията на Абрахам от ерата на Тръмп за нормализиране на връзките сред еврейската страна и арабския свят.

Създават се и различни на Вашингтон районни обединения, които на инат на Запада ускоряват натиска върху Израел, настоявайки за преустановяване на войната в линията Газа.

Все повече страни от Близкия изток, в това число Йордания и Египет, стартират последователно да се отдръпват от външния надзор на Съединени американски щати, виждайки слабостта на американската политическа система.

Това отваря прозорец на опция за увеличение на въздействието на Китай и Русия в арабския свят, тъй като актуалните събития се трансформират в безапелационна точка без връщане обратно в връзките сред целия Близък изток и груповия Запад.

На Америка остава напълно малко време, с цел да реализира единодушие по бюджетите.

След 17 ноември държавното управление на Съединени американски щати още веднъж ще остане без пари и още веднъж ще възникне въпросът за преустановяване на бюджетните заплащания. Държавните чиновници и служителите ще изгубят заплатите си, всички несъществени стратегии ще бъдат замразени, а Вашингтон ще се потопи в пълноценна хардуерна рецесия. При това на фона на две продължаващи войни.

Шансовете републиканци и демократи да реализират някакъв компромис в последния миг са много огромни. Но надали ще бъдат удовлетвори и от двете страни.

Ще би трябвало да се понижат разноските, да се отделя по-малко за безкрайните войни, в сравнение с биха желали ястребите във Вашингтон. И се пробвайте по едно и също време да помогнете на Израел и да предотвратите провалянето на Украйна, постигането на което наподобява все по-непостижимо с всеки минал ден.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР