Капитализмът е твърде дълбоко вкоренен в Турция, за да бъде

...
Капитализмът е твърде дълбоко вкоренен в Турция, за да бъде
Коментари Харесай

Кмет комунист в Турция обещава малки стъпки към социализъм

" Капитализмът е прекомерно надълбоко затвърден в Турция, с цел да бъде изкоренен за една нощ ", споделя единственият кмет болшевик в страната, само че дребни стъпки за разкриване на работни места и поощряване на кооперативното земеделие може да оказват помощ да тласне страната по " пътя на социализма ".

Фатих Мачоглу от Турската комунистическа партия (ТКП) пое кметския пост в централния областен град Тунджели този месец след победа на локалните избори на 31 март, на които Партията на справедливостта и развиването (ПСР) загуби контрола си над столицата Анкара и комерсиалния център на страната Истанбул.

В страна, където политиката е доминирана постоянно от десни националистически или ислямистки партии и където ТКП завоюва едвам 0,16 % от гласовете на изборите през март, успеха на Мачоглу е мотив за празнуване измежду турските левичари. Източният град Тунджели обаче, който е дом над 80 000 души и на малцинства като кюрди, алевии и зази, от дълго време е добре прочут с това, че споделя леви и всемирски възгледи и че не се поддава на националните трендове.

Турското държавно управление в профил от служба последния определен кмет поради хипотетични връзки с поставената отвън закона войнствена Кюрдска работническа партия (ПКК) и назначи админ, който от съображения за сигурност издигна стени към общината.

Първото нещо, което Мачоглу направи, откакто бе определен, беше да отстрани стените , само че той също по този начин знае, че ще би трябвало да приспособи идеалите си към сложните условия на стопанската система и сигурността в провинциална Турция.

" Когато ходехме при хората преди изборите, те имаха два казуса. Първо, не желаеха стени, администрация сред хората и общината. Вторият беше казусът с безработицата ", сподели той в изявление за Ройтерс в офиса си.

" В този свят, където ръководят капитализмът, империализмът и фашизмът, тази страна е неспособна да действа без тях ", уточни той, правейки усещане с прагматичния звук, спечелил му почитание измежду крайнолевите кръгове и отвън границите на Тунджели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР