Къпана питка е едно от ястията, които жените задължително правят

...
Къпана питка е едно от ястията, които жените задължително правят
Коментари Харесай

Къпана питка за деня на Св. Варвара. Бързо и вкусно, пази от зло

Къпана питка е едно от ястията, които дамите наложително вършат в деня на Света Варвара през днешния ден. Празникът е част от православния зимен цикъл, който стартира с деня на Св. Андрей, минава пред дните на Света Варвара (4 декември) и на Свети Сава (5 декември) и приключва с Никулден (6 декември).

За здраве и за омилостивяване на заболяванията дамите месят пресни погачи, подготвят и обредно вариво и го раздават. Този ден е имал и гадателна устременост в обичаите – по седенките се правили гадания коя госпожица за кой момък ще се омъжи.

Ето специфичната рецепта на Иван Звездев за къпана питка:

1 кг брашно

3 яйца

250 г захар

1 кубче прясна квас

1 ч.л. захар за маята

1 с.л. сол

сусам за поръсване

1 ч.ч. олио за намазване

Размесваме маята с 1 ч.л. захар, намачкваме леко и оставяме да се отпусне. В купа разрушаваме яйца, дружно със сол.

Прехвърляме маената кашичка и разбъркваме доста добре.

Добавяме захар и наливаме 500 мл хладка вода, прехвърляме на части и пресято брашно.

Замесваме меко еластично тесто и го завиваме в найлонова торбичка или тензух. Поставяме го в тенджера с топла вода и изчакваме да бухне и излезе на повърхността.

Прехвърляме тестото върху набрашнена повърхнина и го разделяме на 3 равни елементи. Омесваме на топки и оставяме да втасат за 5 мин. Разточваме топките на не доста тънки правоъгълни кори, след което ги намазваме щедро с олио.

Навиваме на руло, като леко го увъртане и изтегляме, с цел да се удължи.

Оформяме плитка, завиваме и прехвърляме в намаслена дълбока тава с диаметър 28-30 см. Покриваме питката с фолио и оставяме да втаса за към 20-30 мин. или до момента в който удвои размера си.

Напръскваме питата с малко студена вода и я поръсваме със сусам.

Поставяме в по-ниската част на авансово затоплена фурна. Печем на 200 градуса за 10-15 мин. След това понижаваме градусите на 150 и печем за още 30 мин. или до момента в който питата се зачерви. След като се изпече, я намазваме с олио за емайл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР