Кап. Иван Цонев от Българската асоциация на морските капитани коментира

...
Кап. Иван Цонев от Българската асоциация на морските капитани коментира
Коментари Харесай

Кап. Иван Цонев за Руен: Пиратите няма да посегнат на екипажа, тъй като за тях той е стока

Кап. Иван Цонев от Българската асоциация на морските капитани разяснява обстановката с отвлечения транспортен съд " Руен ", който е благосъстоятелност на БМФ. Осем българи са част от екипажа на плавателния съд, който евентуално е под владението на пирати. За момента няма информация да е желан откуп.

" Информацията е към момента доста нищожна. Дори дали в действителност става дума за пирати или това е следващата акция на хутите. Най-вероятно става дума за пирати. Освобождаване със мощ от тези военноморски единици, които напредват... Дори четох, че индийския военен транспортен съд е локализирал " Руен ". Филмът " Капитан Филипс " от 2009 година е по същински случай и споделя тъкмо това. Екипажът оживява там. Но това е 2009 година, а от този момент пиратите научиха много неща. Екипажът е техен пленник и в случай че видят офанзива, е допустимо някой от екипажа да пострада. По-вероятно е да става дума за договаряния. В Аденския залив има ескадра, която до неотдавна охраняваше корабите, които се движеха по-бавно - най-много танкери за насипни товари, какъвто е " Руен ". Те са по-бавни  когато са натоварени, и са лесна плячка за пиратите. Имаше конвои от военни кораби до преди няколко години. Десетина кораба се нареждаха един зад различен и към тях военни кораби ги охраняваха ", сподели той в утринния блок на " Нова телевизия ".

" Разрешението на въпроса с пиратите е единствено посредством мощ. Или да се възстановят тези ескорти, или с въоръжена защита на всеки транспортен съд. Това с гардовете се прави и доколкото знам БМФ също наема гардове. Просто в тази ситуация с " Руен " офанзивата е доста мощно изнесена на изток, доста надалеч преди гардовете да се качат на борда. Тъй като тази английска организация за морска търговия, която контролираше там нещата в Аденския залив, първо понижи границите на рисковия регион, а по-късно разгласи, че няма такава заплаха.  Преди 10-ина години, когато съм минавал от там с гардове, ние ги взимахме още от Шри Ланка ", уточни капитанът.

" По принцип би трябвало и страната да се намеси, само че за тези договаряния няма да има никаква информация до момента в който те не приключат, тъй като материята е много сензитивна и изнасянето на предварителна информация може да докара до преустановяване на тези договаряния за откуп. Продължителността на договарянията е според от сумата. Може би към месец не престават. Първо би трябвало да се види с кого да се влезе във връзка. В Сомалия няма държавност, това са обособени групировки, които работят по този метод. Така че би трябвало да се откри такава посредническа компания, която към този момент е водила такива договаряния. Да се знае кого да се потърси и от там нататък нормално се понижава цената, която желаят пиратите, на половина или няколко пъти ", счита той.

Запитан дали има случаи, в които в случай че не се заплати, се протяга ръка на екипажа, Цонев отговори: " Не. В Сомалия подобен случай няма. По-опасно за екипажа е от другата страна на Африка - във водите на Нигерия, в Гвинейския залив. Тъй като тук пиратите действата деликатно и аз мисля, че няма никаква заплаха за екипажа, защкото за тях екипажът е стока, разменна монета. Какъв е откупът, който се желае? Тази информация в никакъв случай не се загатва. Те потеглят от десетина милиона някъде и се стига до 2-3 милиона. В взаимозависимост от кораба и товара му. Български транспортен съд да е плащал откуп нямам информация. Плащан е откуп за кораби, в които е имало българи в екипажа ".

За " Галакси лийдър " той сподели: " Там нещата са много по-различни. Според мен настояванията на хутите са неизпълними все още. Доколкоо на мен ми е известно, водят се диалози. Международната морска общественост също има дейности за оказване на напън върху политиците за взимане на политическо решение. Ще бъде мъчно, само че при всички случаи ще има позитивен резултат. Защото тези хути нямат никакъв интерес да навредят на екипажа. Даже пуснаха фрагменти по какъв начин са им дали опция да беседват с околните си и споделиха, че ще бъдат техни посетители ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР