Канят 34-годишния Максим Димитров за лектор на форуми с над

...
Канят 34-годишния Максим Димитров за лектор на форуми с над
Коментари Харесай

Търновец е експерт по финансов софтуер в Лондон

Канят 34-годишния Максим Димитров за преподавател на конгреси с над 400 представители на международната промишленост

Максимата, че когато човек е твърдоглав, работи старателно и преследва задачата си, наложително я реализира, с цялостна мощ важи за Максим Димитров, който е изявен специалист по финансов програмен продукт в Лондон.

Младият мъж е родом от Велико Търново, само че след солидно обучение и насъбран опит в влиятелни университети в Съединени американски щати от 8 години работи в огромна компания във Англия.
 16-2  16-3  16-1  16-4  16-5
Успешната кариера на 34-годишния търновец там почнала, откакто издържал сложен изпит за сертифицирани финансови аналитици (CFA). Възприеман е като най-високия интернационално приет стандарт за експертите, работещи в региона на вложението. Институтът на сертифицираните финансови аналитици е и значим източник на изявления и уредник на конференции, свързани с развиването на специалността. Специалистите от този отрасъл се занимават и с въпроси, свързани с честната търговия, успеваемостта на пазара, със отбрана на вложителите.

Максим Димитров бързо напреднал в работата, която е обвързвана с привличането на клиенти, с капиталови изследвания, поддръжка на база данни, възобновяване на контракти за прилагане на финансовия програмен продукт. Така от компанията почнали да му разпореждат от ден на ден виновни задължения. Неотдавна напористият търновец приказвал на интернационална конференция пред над 400 клиенти на високо равнище в промишлеността.

„ Налагаше се да съм извънредно добре квалифициран. Проведох полемика за бъдещето на дейните фондове и постепенната им подмяна с пасивни фондове. Участието ми в този конгрес се отрази позитивно на кариерата ми и преди броени дни получих покана за присъединяване в друга конференция, която ще е през март идната година в Атланта, Съединени американски щати. Там също ще се изправя пред публика от към 400 индустриалци, бизнесмени, икономисти. Отсега се приготвям старателно.

Компанията, която съставлявам има политика да наема обучители по изразителност, интонация, жестове, тъй като не е значимо единствено да си добър в материята, само че и да знаеш по какъв начин да я презентираш вярно.

До постигнатите високи професионални резултати обаче Максим Димитров извървял тежък път. Излязъл от България на 17 г откакто приключил биология в Природо-математическата гимназия в родния си град.

„ Първоначално концепцията беше да последвам медицина в България. Докато се готвех за изпити обаче поставих проби за документи по британски език, зарязах биологията и взех решение да кандидатства в Америка. Никога няма да не помни тези моменти, които съответстваха с кървавите атентати на 11 септември 2001 година Няколко дни преди този момент пристигнахме с татко ми в Лос Анджелис. Приеха ме в Whittier College, където 4 години учих математика и стопанска система. Това е влиятелен университет с към 1500 студенти, а негов ученик е някогашният американски президент Ричард Никсън. На 10 септември изпратих на летището татко ми (б.а.Емил Димитров, който е основател и ръководител на клуба по бокс във Велико Търново). На идната заран отидох на лекции и заварих моите състуденти притихнали и ужасени. Когато разбрах за атентата, хукнах да звъня на татко ми, тъй като се тормозих по какъв начин е минал полетът му “, спомня си Максим.

Откровен е, че американското образование доста му допаднало. Наблягало се на самостоятелната работа на преподавателите със студентите, заниманията били извънредно забавни и се провеждали освен в аудиториите. Максим Димитров бързо напреднал в математиката и даже бил отличен с премия за високи достижения в науката. Така станал отговорник за по-млади студенти, на които провел извънучебни стратегии.

„ С това се занимавах още, до момента в който бях във втори курс. Успявах да съвместявам тези отговорности с ученето. В университета имаше към 30 българи и част от тях през днешния ден са измежду най-хубавите ми другари “, споделя Максим Димитров.

Когато приключил бакалавърската степен, имал разновидности за реализация – да продължи да учи, с цел да вземе магистърска и докторска степени, или да си откри работа. Негов професор го насърчил да кандидатства в Орегонския университет. Приели го с цялостна стипендия и младият търновец попаднал в департамент с руснаци, които се оказали математически гении. Нашето момче обаче посочило, че също е на забележително равнище в науката и още веднъж му упълномощили да преподава на студенти от бакалавърската степен.

„ След като приключих магистратура, още веднъж се изправих пред алтернативата дали да върша дисертация или да си намеря работа. Прецених, че в случай че избера първия вид, ме чакат още години учене и по този начин ще се обрека на науката доживот. Затова започнах да се явявам на изявленията за работа. Поддържах връзка с моя професор от университета в Лос Анджелис, който ми сподели, че търсят преподаватели “, споделя Максим Димитров.

С професора по математика били и положителни другари. Българският юноша постоянно го биел на шах. Заради другарството си с Максим, американският академик даже научил български език и няколко пъти е гостувал във Велико Търново като се прехласвал по хубостите на остарялата столица.

Максим Димитров се заинтригувал от предлагането на своя теоретичен началник, решил, че преподаването в университета е влиятелна работа и се върнал в Калифорния. Там в продължение на 2 години професорът по математика преподавал на студенти, които са едвам с 3-4 години по-млади от него.

„ През това време натрупах богат опит, само че когато ми предложиха контракт за трета поредна година, се окуражих да подхваща нещо още по-сериозно. Прецених обаче, че в случай че си намеря работа в Америка, ще би трябвало да си изваждам нова работна виза и по тази причина насочих вниманието си към Европа “, разкрива Димитров.

Съдбата го отвела в Лондон, където през 2009 почнал работа в огромна компания като експерт по решения и бил старши управител за клиентите. От 2012 работи директно с вложители и проектира тактики, целящи да промотират растежа и по-доброто схващане на институционалния пазар. Работата му е извънредно динамична, пътува по целия свят.

Работи по 8-10 часа в офиса, а вечер излиза на по пиво с сътрудници и другари. В свободното си време обича да върви на футболни мачове и е върл почитател на „ Арсенал “.

„ Преди време се занимавах с бокс, само че в този момент вървя единствено на фитнес. Интересувам се от новости свързани с компютърните технологии, проследявам финансовите пазари. Всяка година компанията провежда пътувания до екзотични места като премия за отличниците и с приятелката ми Милена, която също работи във финансовия отрасъл, ходихме до Канкун, Мексико “, споделя Максим Димитров.

Боксът обаче си остава една от огромните му пристрастености и дружно с татко си Емил Димитров и сестра си Илиана „ преследват “ Кубрат Пулев по всички точки по света, където той има надпревари.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР