Канцлерът Олаф Шолц високо оцени ролята на Михаил Горбачов за

...
Канцлерът Олаф Шолц високо оцени ролята на Михаил Горбачов за
Коментари Харесай

Шолц посочи провала на Горбачов

Канцлерът Олаф Шолц високо оцени ролята на Михаил Горбачов за обединяването на Германия, само че изрази страдание, че опитът на последния руски водач да откри трайна народна власт в Русия се е " провалил ".

" Демократичните придвижвания в Централна и Източна Европа се възползваха от обстоятелството, че той беше на власт тогава в Русия ", сподели Шолц за годините, довели до рухването на Берлинската стена през 1989 година, заяви Агенция Франс Прес.

Въпреки това Горбачов " умря в миг, в който демокрацията в Русия се провали ".

Наричайки го " самоуверен модернизатор " и " общественик, който се осмели доста ", Шолц съобщи, че неговата " перестройка ", стремежът на Горбачов да модернизира руската стопанска система и общество, е проправила пътя за по-широка " народна власт и независимост в Европа ".

Този нов вятър, който задуха в края на Студената война, разреши " Германия да се сплоти и Желязната завеса да изчезне ", сподели Шолц.

Той изрази страдание за пътя, по който е поела Русия през миналите години, и за това, че съветският президент Владимир Путин е " почнал ужасна война против един комшия - Украйна, написа БГНЕС. 

" Това е още една причина да си спомняме за Михаил Горбачов и да знаем какво значение имаше той за развиването на Европа и на личната ни страна през последните години. "

Запитан по-късно дали би обмислил да участва на погребението на Горбачов в Русия, която е обект на огромни западни наказания поради войната в Украйна, Шолц съобщи, че е " прекомерно рано " да се разисква сходно пътешестване.

" Но ще кажа, че се надявам той да бъде почетен по метода, по който заслужава ", сподели Шолц. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР