Канцлерът Олаф Шолц с министъра на финансите Кристиан Линднер и

...
Канцлерът Олаф Шолц с министъра на финансите Кристиан Линднер и
Коментари Харесай

Бюджетният хаос в Германия застрашава зелената трансформация на страната

Канцлерът Олаф Шолц с министъра на финансите Кристиан Линднер и министъра на стопанската система и климата Роберт Хабек по време на чуване в Бундестага след решението на Конституционния съд на Германия, че пренасочването от държавното управление на 60 милиарда евро (65 милиарда долара) необработен дълг от епохата на пандемията към фонда за климата е нелегално.

Автор: Аспарух Илиев, investor.bg

Извънредното заледяване на разноските в Германия блокира средствата за трансформирането на локалната автомобилна индустрия и фабриките за обработка на стомана, застрашавайки напъните на Берлин за преустрояване на икономическия мотор на Европа, написа Bloomberg.

Берлин спря разширението на държавните разноски по-рано тази седмица, откакто висшият съд на Германия постанови, че към 60 милиарда евро не могат да бъдат трансферирани във фонд за зелени технологии. Парите бяха предопределени за набор от планове, в това число декарбонизиране на производството на стомана и създаване на огромни фабрики за полупроводници, ръководени от Intel, TSMC и Infineon.

Шведската компания Northvolt AB също трябваше да получи част от обещаните дотации от климатичния фонд за градеж на цех за електромобилни акумулатори в Северна Германия, акцентират източници, осведомени с проектите.

Решението на съда, което хваща държавното управление на пръв взор импровизирано, излага Германия на заплаха да изостане в световната конкуренция за създаване и развиване на зелени технологии, предизвестява Клаудия Кемферт, професор по енергийна стопанска система в берлинския институт DIW.

„ Вече сме изгубили огромна част от тази конкуренция, а в този момент също сме в заплаха да я загубим и в електромобилността, цифровизацията и зеления водород за тежката индустрия “, показва Кемферт, добавяйки: „ Това е изключително мъчително, защото Германия даде зелена светлина за енергийния преход преди 20 години и беше водач на международния пазар в продължение на доста години “.

Бюджетният безпорядък способства за траялата десетилетия неверна енергийна политика, застрашавайки проектите за отпадане на колите с мотори с вътрешно горене и облекчение на администрация в най-голямата стопанска система в Европа.

Последните прогнози демонстрират, че немската стопанска система ще се показа едва тази година дружно с Италия на фона на проблемите с разноските и цялостната неустановеност.

Климатичният фонд на Германия доближава стойност от 212 милиарда евро. Инфо: Германското министерство на финансите и икономиката/Bloomberg

Докато Германия се бори за реализиране на въглеродна индиферентност, стартират да се появяват задълбочаващи се пукнатини измежду нейните индустриални водачи. Siemens Energy AG се ангажира с спомагателни съкращения на разноските във вторник, откакто многочислените разтърсвания, свързани с нейния бизнес с вятърни турбини, изтриха милиарди евро от пазарната ѝ капитализация. Производителите на автомобилни елементи, в това число Continental AG, редуцират хиляди работни места, с цел да понижат разноските, до момента в който промишлеността продължава със своя преход към електрически автомобили. Thyssenkrupp AG до момента не съумява да откри покупател за бизнеса си със стомана, който изтощава паричния баланс на компанията.

Съдебното решение от предходната седмица пося подозрение по отношение на всички финансови проекти на Германия, като редица високопоставени държавни чиновници анулираха някои обществени изяви, с цел да се оправят с катаклизма.

Германският фонд за климата и трансформацията (KTF) планува към 212 милиарда евро разноски до 2027 година за семействата и промишлеността — в това число към 58 милиарда евро през идната година, които в този момент са арестувани. Решението и последвалият безпорядък са в внезапен контрастност със Закона за понижаване на инфлацията (IRA) на Съединени американски щати, подписан от президента Джо Байдън през август 2022 година, който притегля десетки компании с невиждани разноски за бъдещи технологии.

Компаниите се надяват на бързо решение на казуса. ZF Friedrichshafen AG възнамерява да построи фабрика за пластини на стойност 3 милиарда $ в Заарланд взаимно с Wolfspeed Inc., с цел да доставя електромобилния бранш. Приблизително една четвърт от цената на плана се финансира от Европейския съюз (ЕС), като доста е присъединяване и на федералното държавно управление на Германия и локалните управляващи. Компанията съобщи във вторник, че към момента чака да получи парите, обещани от Германия, с цел да продължи с реализацията на плана.

„ Необходимо е бързо, прагматично и правно несъмнено решение “, акцентира представител на ZF. „ Сега зависи от политиците да обединят напъните си за Германия и да основат сполучлива индустриална и екологична промяна “, прибавя той.

Засегнати са и по този начин нужните усъвършенствания при Deutsche Bahn AG, прохождащата атомна промишленост в Германия и нейната зарядна инфраструктура за електрически транспортни средства. Преди решението от предходната седмица ръководители на бизнеса, в това число Карин Радстрьом от Daimler Truck AG, акцентираха бавното създаване на зарядни станции като главното спънка в прехода към въглеродна индиферентност в превоза.

KTF е заделил 4,5 милиарда евро през идната година за електрификация при колите, в това число за зарядни станции. Разходите са предопределени да оказват помощ на Германия да реализира задачата си да понижи на половина излъчванията от превоза до края на това десетилетие спрямо равнищата от 2019 година

 

Инфо: investor.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР