Канцерогени, открити в обекти за ядрени ракети в Монтана, тъй като докладите за стотици ракови заболявания се появяват на повърхността

...
ВАШИНГТОН (AP) — Военновъздушните сили са открили опасни нива на
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН (AP) — Военновъздушните сили са открили опасни нива на вероятно канцероген в подземни центрове за контрол на изстрелването в база за ядрени ракети в Монтана, където удар брой мъже и жени са съобщили за диагнози рак.

Поръчано е ново усилие за почистване.

Откритието „е първото от обширна извадка от активни американски бази за междуконтинентални балистични ракети до адресиране на специфични проблеми с рака, повдигнати от членовете на ракетната общност“, каза командването на глобалния удар на ВВС в съобщение от понеделник. В тези проби две съоръжения за изстрелване във военновъздушната база Малмстрьом в Монтана показаха нива на ПХБ, по-високи от праговете, препоръчани от Агенцията за опазване на околната среда.

ПХБ са маслени или восъчни вещества, които са идентифицирани като вероятно канцерогенни от СИП. Неходжкиновият лимфом е рак на кръвта, който използва лимфната система на тялото, бореща се с инфекциите, за да се разпространи.

В отговор ген. Томас Бусиер, командир на Глобалното ударно командване на ВВС, нареди „незабавни мерки да започнат процеса на почистване на засегнатите съоръжения и смекчаване на излагането на нашите летци и пазители на потенциално опасни условия. Malmstrom бяха диагностицирани с неходжкинов лимфом, рядък рак на кръвта, Училището по аерокосмическа медицина на военновъздушните сили стартира проучване за изследване на раковите заболявания сред цялата ракетна общност, като проверява за възможността от клъстери на болестта.

И може да има още стотици ракови заболявания от всякакъв вид, въз основа на нови данни от обикновена група от бивши офицери по изстрелване на ракети и техните оцелели членове на семействата.

Според инициативата Torchlight най-малко 268 войници, които са служили в обекти за ядрени ракети или оцелели членове на техните семейства, които сами са съобщили, че са били диагностицирани с рак, кръвни заболявания или други заболявания през последните няколко десетилетия.

Поне 217 от тези докладвани случаи са рак, поне 33 от тях неходжкинов лимфом.

Историята продължава

Това, което е забележително за тези докладвани числа е, че общността на ракетчиците е много малка. Само няколкостотин летци служат като ракетчици във всяка от трите изстреляни в силози бази за междуконтинентални балистични ракети Minuteman III всяка година. Има общо само около 21 000 ракетни бойци, откакто операциите Minuteman започнаха в началото на 60-те години на миналия век, според инициативата Torchlight.

За известен контекст, в общото население на САЩ има около 403 нови случая на рак, докладвани на 100 000 души всяка година, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, а неходжкиновият лимфом засяга около 19 от всеки 100 000 души годишно, според Американското онкологично дружество.

Силозните полета на Minutemen III са базирани в Malmstrom, военновъздушната база F.E. Warren в Уайоминг и военновъздушната база Minot в Северна Дакота.

Ракетчиците са мъже и жени военни офицери, които служат в подземни центрове за контрол на изстрелването, където отговарят за наблюдението и, ако е необходимо , изстрелване на полета със силозни ядрени оръжия. Двама ракетчици прекарват понякога дни наред на пост в подземни бункери, готови да обърнат ключа и да изстрелят междуконтинентални балистични ракети Minuteman III, ако им бъде наредено да го направи от президента.

Силозите Minuteman III и подземните контролни центрове са построени преди повече от 60 години. Голяма част от електрониката и инфраструктурата са на десетилетия. Ракетчиците многократно са повдигали опасения за здравето си през годините относно вентилацията, качеството на водата и потенциалните токсини, които не могат да избегнат, тъй като прекарват 24 до 48 часа на дежурство под земята.

Откриването на ПХБ от ВВС се случи като част от обекта посещения на неговия екип по биоекология от 22 юни до 29 юни в продължаващото по-голямо разследване на ВВС на броя на раковите заболявания, докладвани сред ракетната общност. По време на посещенията на обекта екип за оценка на здравето събра проби от водата, почвата, въздуха и повърхността от всяко от съоръженията за изстрелване на ракети.

В Малмстрьом, от 300 проби от повърхността, 21 бяха открити ПХБ. От тях 19 бяха под нивата, определени от EPA, изискващи смекчаване, а два бяха над. В нито една от 30-те проби от въздуха не са открити ПХБ. Военновъздушните сили все още очакват резултати от тестове от F.E. Warren и Minot за повърхностни и въздушни проби, както и за всички бази за водни и почвени проби.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР