Кандидатурата на България за преместването на седалището на Европейската агенция

...
Кандидатурата на България за преместването на седалището на Европейската агенция
Коментари Харесай

Само с 4 странички кандидатстваме Европейската агенция по лекарствата да дойде у нас

Кандидатурата на България за преместването на седалището на Европейската организация по медикаментите (на британски EMA) от Лондон в София е най-постна от всички кандидатствали страни.

Това се вижда на уеб страницата на Съвета на Европейския съюз, който е разгласил офертите на всички кандидатствали страни. 

Докато другите страни са се постарали и са изготвили предложения от над 50 страници, българската оферта е едвам 4 страници. Амстердам, Загреб, Виена и други градове са създали цели реферати в кандидатурите си. Офертите им са със фотоси, а текстът им е разграничен по тематики и проблеми. 

Дори румънците са кандидатствали със 158 страници, като офертата им стартира със фотография на нощен Букурещ. 

Офертата публично към Агенцията по медикаментите отправихме преди няколко дни. Поканата пристигна публично от държавното управление с министър председател Бойко Борисов. Кой е изготвял офертата не е ясно - или е служител от Министерски съвет, или от Министерство на здравеопазването. 

Да отиде в тяхната страна Европейската организация по медикаментите са поискали общо 19 страни, с ред които и нашата. С тази цел страните би трябвало да изготвят оферта, която показват в Европейския съвет. 

От пръв взор се вижда, че всички страни са се постарали и с изключение на оферта са създали уеб страница на Агенцията, както и видео. Единствено България е оставила единствено своята оферта. 

Не всички страни имат видеа, само че безусловно всички имат уеб страница. 

Това е, да вземем за пример, уебсайтът на Порто, Португалия.  

Какво значи ЕМА

За фармацевтичния пазар на Европейския съюз ЕМА има същото значение, кактото Европейката централна банка има за финансовия му бранш. Най-общо казано, ЕМА е органът, който дава отговор за медикаментите в Европейски Съюз.
В момента ЕМА се намира във Англия. След Брекзит обаче Англия към този момент няма да е част от Европейски Съюз. Ето за какво всички институции на Съюза, които са се намирали във Англия, би трябвало да бъдат преместени в някоя от останалите държави-членки.

С ЕМА на своя територия България ще се трансформира в новата столица на Европейския фармацевтичен пазар, а у нас ще дойдат да работят хиляди европейци, с което икономическата среда в София ще се вдигне доста.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР