Кандидатстваме по ОП „Региони в растеж 2014-2020 за 3 130

...
Кандидатстваме по ОП „Региони в растеж 2014-2020 за 3 130
Коментари Харесай

Иво Димов: Разделното събиране влияе пряко върху подобряването на чистотата на града

Кандидатстваме по Оперативна програма „ Региони в напредък 2014-2020 " за 3 130 000 лева с план за благоустрояване на най-големия парк в града - парк „ Марица ", твърди кметът на Димитровград

Интервю на Ани Георгиева

Г-н Димов, като кмет на Димитровград Вие организирате устойчива eкологична политика - озеленявате, поддържате паркове и междублокови пространства. Как системата за разделно събиране на боклуци способства за чистотата в града?
- Много обоснован въпрос. Особено през днешния ден, когато поставихме пред жителите тематиката за повишение на таксата за битови боклуци. За мен е извънредно значимо за изградим у хората навика да изхвърлят отпадъците разделно. Разделното събиране е една от главните политики за понижаване на количеството боклуци, които отиват за депониране в Регионалния център за отнасяне на неопасни боклуци в с. Гарваново. Колкото по-малко е количеството на извънредно депонираните боклуци, респективно толкоз по-малки са отчисленията по чл.60 от Закона за ръководство на отпадъците, които общината би трябвало да заплаща.

Тези разноски се покриват от отчисленията от такса боклук. Законодателната концепция на тези отчисления е да се минимизира крайното количество депонирани боклуци и да си увеличи масималното обособяване и събиране на рециклируемите съставни елементи. Казано с други думи, колкото по-малко е количеството боклуци в сивите контейнери и колкото по-голямо е събраното в жълтите, сините и зелените контейнери на " ЕКОПАК България " - толкоз по-малко ще са средствата, които общината заплаща за депониране. А това значи и по-малко такси, събирани от хората.

- Спестените средства за боклук можем да насочваме за спомагателни действия по обезпечаване на непорочност. В този смисъл разделното събиране директно въздейства върху подобряването непорочност в града.
- Що се отнася до озеленяването, Димитровград има плодородни дадености още от своето основаване. Изградени са големи паркове и зелени площи, които ние в последните години поддържаме и се грижим за разширението им. Имаме няколко екологични начинания, които взаимно с жителите реализираме сполучливо, да вземем за пример „ Алея на новия живот ". Благоустрояваме междублоковите пространства по лични планове.
- В момента аплайваме по Оперативна програма „ Региони в напредък 2014-2020 " с план за благоустрояване на най-големия парк в града - парк „ Марица ". Предвидените действия за цялостната му реорганизация и възобновяване са за 3 130 000 лева

Моля разкажете по какъв начин системата за разделно събиране в града се развива, планирате ли разширение на обсега й?
- Системата за разделно събиране е приложена в града и кварталите. Имаме 105 точки, на които са ситуирани цветни контейнери. В резултат на положителното партньорство с " ЕКОПАК България " разширихме обсега на системата и имаме сложени съдове за разделно събиране на още 24 точки в шест обитаеми места в общината. Това не се изисва по закон, само че ние го направихме, тъй като осъзнаваме значимо. Местата за разполагане на съдовете са взаимно избрани от общината и най-голямата организация по оползотворяване на боклуци от опаковки " ЕКОПАК България ".
- С цел повишение успеваемостта на системата за разделно събиране на територията на гр. Димитровград през 2019 година бе осъществена замяна на съществуващите контейнери вид „ Ракла " с контейнери вид „ Иглу " с размер 1500 л. Системата за разделно събиране се обслужва със профилирана техника с изсипващ механизъм и оборудван с хидрокран за контейнерите вид „ Иглу ".
- Пак наблягам, че това са резултати от положителното взаимоотношение с ЕКОПАК България, построено през годините.

Как жителите на Димитровград се отнасят към разделното събиране на боклуци?
- У жителите към момента няма задоволително добре построено отношение към сходен вид събиране, няма го навикът.
- Не по този начин стои въпросът с комерсиалните обекти. Там непрестанно се покачва количеството на събраните разделно боклуци. При тях от време на време контейнерите се оказват незадоволителни.

Какви осведомителни начинания предвиждате през идната година, които да усилят хората, осъзнали нуждата от разделно събиране на боклуци?
- Работим доста с децата, с цел да изградим отговорно отношение към разделното събиране у тях. Това е целеустремен развой, който ще даде своите резултати в дълготраен проект.
Смятам, че до момента не сме фокусираме задоволително върху работата с възрастните. Точно там предвиждаме да разтеглим размера от начинания за информиране. Целта ни ще е от ден на ден наши съграждани да осъзнаят преимуществата и изгодите от разделното събиране на отпадъците. Процесът стартира от вкъщи, където всекидневно произвеждаме големи количества отпадък. Ако в фамилията има построена процедура отпадъкът от семейството да се разделя още там и да се изхвърля в жълтия, зеления или синия резервоар, това ще понижи общото количество боклуци, депонирани от общината в сметището.

Казахте, че насочвате най-вече осведомителни акции към най-малките. Моля, разкажете ни повече!
Съвместно с " ЕКОПАК България " организираме осведомителни акции измежду децата в учебните заведения и детските градини, посредством предоставени обучителни материали и детски книжки, както и кошчета за разделно събиране. Вече споделих, че с тази организация ни свързва продължително и сполучливо партньорство, разрастващо се през годините. Съвместно направихме интерактивно образование с лекционна част, прожекция на 3D филм и игра-тест със система за връзка с аудиторията в 3D екобус.
В общината имаме три детски площадки, построени взаимно с " ЕКОПАК България ". Само за последните две години обновихме напълно две детски площадки с най-съвременни уреди за игра и ги превърнахме в желано място за децата. На площадката на ул.„ Софроний Врачански " №1 бе положена нова гумирана настилка, нови детски уреди, отговарящи на актуалните условия, кошчета за боклуци и пейки за отдих. Площадката зад бул. „ Трети март ", позната на генерации като „ Кръгчето " бе напълно актуализирана. Сложихме гумирана настилка, кошчета за боклуци, пейки, чешмичка и напълно нови и съвременни детски съобръжения.
Надявам се откровено това ползотворно взаимоотношение с " ЕКОПАК България " да продължи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР