Кандидатите за промяна на гражданството резервират само по електронен път

...
Кандидатите за промяна на гражданството резервират само по електронен път
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието въведе електронна регистрация за подаване на документи и провеждане на интервю за гражданство

Кандидатите за смяна на поданството резервират единствено по електронен път дата и час за подаване на молби и осъществяване на изявление в дирекция „ Българско поданство “ от втори януари т.г.

Новият ред за регистрация на молбите на придобиване, възобновяване и освобождение от българско поданство, регламентиран с влезлите в действие промени на Наредба № 1 от 1999 година за използване на глава пета от Закона за българското поданство, цели понижаване на административната тежест за жителите и предварителна защита против опити за злоупотреби.

Чрез автоматизираната осведомителна система на Министерството на правораздаването /http://publicbg.mjs.bg/BgSubmissionDoc/ всеки претендент може да избере подобаваща дата и час за подаване на своите документи, без да се постанова да чака на опашка, разясняват от ведомството.

В деня на подаване на молбата, в случай че се откри, че са показани всички нужни документи, се организира и изявлението с претендентите. Така се преодолява остарялата процедура за отсрочване на изявлението и насрочване на нова дата, на която претендентите още веднъж да се явят за неговото осъществяване, което голословно удължаваше процедурата с съвсем година.

След провеждането на изявлението, в 14-дневен период се прави експертен обзор за сходството на показаните документи с нормативните условия и при установени несъответствия на молителя, се дава двумесечен период за отстраняването им посредством издание на известие за това в автоматизираната осведомителна система. При неотстраняване на несъответствията в избрания период, производството се приключва със заповед на министъра на правораздаването.

За претендентите отпадат и част от административни тежести, като не се постанова да показват уверение от Министерство на вътрешните работи за позволено непрекъснато или дълготрайно престояване в България, документ, удостоверяващ внасянето на наложителните осигурителни вноски и съществуването или неналичието на отговорности, уверение за подписан цивилен брак, когато бракът е подписан от български жител на територията на България.

За всички тези условия чиновниците от дирекция „ Българско поданство “ правят служебна информация в Националната база данни на „ Население “ и междурегистровия продан (RegiX).

Неприключилите до 1 януари 2019г. производства по придобиване, възобновяване и освобождение от българско поданство се довършват при досегашните условия и ред.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР