Кандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на

...
Кандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на
Коментари Харесай

Минимални национални изисквания за кандидатите за научна степен, определи парламентът

Кандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на университетските длъжности "главен помощник ", "доцент " и "професор " би трябвало да отговорят на минимални национални условия към научната, преподавателската и/или художественотворческата или спортната им активност, реши Народното събрание с признати на второ четене промени в закона за развиването на университетския състав.

Изискванията се дефинират посредством числовите стойности на един или няколко обективно измерими индикатори, които отразяват научните резултати и техния отзив в научната литература. И/или посредством индикатори, които отразяват измерими достижения в художественотворческата или спортната активност като брой авторски монографии, изявления в реферирани и индексирани издания, брой глави в книги, брой студии и/или обзори, брой цитати без автоцитати в реферирани и индексирани издания от други създатели на изявленията на претендента и други

И/или индикатори, които отразяват измерими университетски резултати в преподавателската активност - брой предпазени под управление на претендента дисертации за придобиване на просветителната и научна степен "доктор ", брой въведени нови лекционни курсове, брой издадени учебници в чужбина, брой издадени учебници и/или образователни принадлежности у нас и други

Минималните национални условия се показват в най-малък брой точки, които би трябвало да получи претендентът в сходство с самостоятелните си резултати по тези индикатори.

Минималният брой точки и редът за изчисляването им се дефинират за всяка научна област и/или професионално направление и за всяка научна степен и всяка академична служба.

Висшите учебни заведения и научните организации могат да дефинират в правилниците си и спомагателни условия към претендентите за заемане на университетските длъжности при съблюдаване на този закон и на правилника за използването му.

Научно жури ще дава оценка за сходство с минималните национални условия,оценка за дисертационен труд, в това число на резултати, теоретичен принос и автентичност на показаните писания.

Депутатите гласоподаваха министърът на образованието посредством Националния център за информация и документи да основава и поддържа обществен указател като електронна база данни, в който се вписват лицата, придобили просветителна и научна степен, предпазените дисертационни писания и хабилитираните лица.

В регистъра се вписват и лицата с добити научни степени в чужбина, приети по законоустановения ред.

Депутатите не престават на следващия ден да разискват и гласоподават текстовете от закона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР