Кандидати от опозицията постигнаха убедителна победа на вчерашните избори за

...
Кандидати от опозицията постигнаха убедителна победа на вчерашните избори за
Коментари Харесай

Проправителственият лагер в Хонконг загуби съкрушително местните избори

Кандидати от опозицията реализираха безапелационна победа на вчерашните избори за представители в районните препоръки в 18 окръга на Хонконг. По данни на радио Ар Ти Ейч Кей продемократичният лагер получава 396 от 452 места, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Проправителственият блок, който до момента контролираше 75 % от местата в районните препоръки, понесе съкрушително проваляне. Сега продемократични представители са преобладаващите в 17 от 18 съвета в града, написа Би Би Си.

Избирателната интензивност доближи рекордните 71 %. За съпоставяне единствено 47 на 100 от гласоподавателите гласоподаваха на локалните избори преди четири години. Високата интензивност е показателна за публичните настроения на фона на продължаващите от началото на лятото всеобщи митинги, провокирани от опитите на управляващите за прокарването на законопроект за екстрадиция в континентален Китай.

Протестите, от време на време придружени от принуждение, не всеки път срещаха поддръжката на болшинството от жителите. Същевременно резултатът на изборите и интензивността сочат, че недоволството от статуквото е мобилизирало мощно жителите - гласувалите са 2.94 млн. души при 1.47 на 100 на последните за законодателен орган, които бяха през 2016 година

" Дълбоко вкоренените проблеми "

Въпреки че вчерашните избори не могат да трансформират политическата система в Хонконг като цяло, те станаха барометър за поддръжката на популацията към продемократичното придвижване, означи ТАСС.

Би Би Си отбелязва, че вотът наподобява като референдум за ръководството на града след траялите месеци демонстрации. Управителят на града Кари Лам, към който е ориентиран част от гнева на опозицията, разгласява изказване, в което сподели, че държавното управление почита резултатите. Тя добави, че " много " от другите разбори и тълкования на случилото се сочат, че " резултатите отразяват недоволството на хората от сегашната обстановка и надълбоко вкоренените проблеми в обществото. "

Лам даде обещание, че държавното управление " съществено ще си намерения " за позициите, изразени от жителите. Възможно е ориста на подложената на критика от стачкуващите Лам също да е обвързвана с резултата от вота. Окръжните съветници могат да изпратят 117 души в 1200-членния комитет, избиращ водача на Хонконг. Очаква се в този момент всички 117 места да отидат при продемократични претенденти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР