Кандидатът за президнт проф. Анастас Герджиков изпрати отворено писмо до

...
Кандидатът за президнт проф. Анастас Герджиков изпрати отворено писмо до
Коментари Харесай

Проф. Герджиков с писмо към Радев: Вие постигнахте невъзможното – оглавихте протеста срещу себе си |

Кандидатът за президнт проф. Анастас Герджиков изпрати отворено писмо до Румен Радев във връзка вчерашния му отвод за спор в Хасково. В него той твърди, че предишното лято актуалният президент е постигнал невъзможното - оглавил митинга против себе си.

Публикуваме текста на проф. Герджиков.

Г-н Рaдев,
От медиите разбирам, че откакто за следващ път не събрахте храброст да се явите на спор с мен, от другия завършек на Хасково сте ми дали някои препоръки. Препоръката Ви да не дублирам думите на Б. Борисов е странна, тъй като в никакъв случай не съм повтарял непознати думи. Аз съм лингвист, познавам добре българския език, не ми липсват и хрумвания, по тази причина не ми се постанова да усвоявам наизуст написаното от други хора.

Това е чудноват съвет също и за това, тъй като Вие сте този, който стартира да повтаря моите послания – същите, на които изначало се присмивахте. Когато заявявате, че е извънредно значимо да имаме работещ парламент и държавно управление, Вие повтаряте моята съществена теза, само че на Вас тя не Ви отива, тъй като Ваша e основната отговорност да няма работещ парламент и постоянно държавно управление.

Когато госпожа Йотова Ви назовава обединител, си спомняме парадоксалния девиз „ Свободата е иго “ от книгата на Оруел. Вие не можете да бъдете обединител, тъй като точно Ваша е и отговорността за разединението на българските жители.
Но най-важното е това, че Вие отбягвате дебата с мен даже от разстояние. Вие не спорите с мои тези, а се пробвате да ме дискредитирате, като ме идентифицирате с други персони. Вашата персонална ненавист и вендета против Бойко Борисов изначало се трансферира против партията му, а в този момент желаете и в президентските избори да измести значимото – дебата за бъдещето на България.

Да ме упреквате поради качества или действия на други хора е симптом на беззащитност – президентските избори са мажоритарни избори и българските жители чакат да видят Вашите качества и моите, да сравнят моята визия за бъдещето и Вашата, а не да им приказваме за други политически персони.

Всъщност обаче недоволството и митингите не са единствено против една персона или партия. През 1997 година те бяха против едни, през 2013 година против други, през 2020 година – против трети. Това, което сплотява тези митинги е, че повече от 30 години българското общество не дочака правдивост и господство на правото. Чувството за неравнопоставеност и неправда е повода хората от време на време да се надигат против политическата класа. Вие също сте част от тази класа, господин Радев, тъй като заговорихте за правосъдна промяна едвам през последната година на мандата си, откакто влязохте в спор с основния прокурор, чието назначение персонално подписахте. Вие имахте пълномощието да внесете предложение за изменение на Конституцията, само че не го направихте, тъй като и в този случай бяхте воден не от кардинални съображения, а от персонален спор.

Като част от политическата класа, против която хората се надигат, Вие се присъединихте към митинг, който беше и против Вас. Вие постигнахте невъзможното – оглавихте митинга против себе си.

Затова отбягвате отговора на въпроса какво постигнахте като президент през последните 5 години. Това, което виждаме в края на Вашия мандат е тежка политическа рецесия, която пречи да се оправим със здравната, ценовата, а към този момент и икономическа рецесия. Присъединяването Ви към недоволството на хората не може да скрие обстоятелството, че използвахте това неодобрение, с цел да работите за личното си преизбиране.

Това, което не осъзнавате, е, че най-опасно за Вас е да спечелите изборите. Защото поради политическата рецесия, която провокирахте, не можем да решим нито здравната, нито ценовата рецесия и когато през зимата ни застигне икономическата рецесия хората ще се надигнат и ще потърсят сметка на всички, които са ги довели дотук, и тогава позата Ви на лидер на смяната няма да ги спре.

Ако в действителност сте мощен президент, който може да взема смели решения, както твърди госпожа Йотова, вземете най-сетне тези смели решения. Ако би трябвало, сменете министри, предложете ограничения за превъзмогване на сериозната обстановка, направете нещо, тъй като в здравната рецесия през днешния ден статистиката регистрира най-високия брой умряли с Ковид, а ценовата рецесия към този момент засегна грубо и бизнеса, и хиляди български фамилии. Направете нещо, преди да се стигне до банкрути на компании, до висока инфлация и до растеж на безработните.

Не допускайте с стопанската система да се случи това, което стана със здравната рецесия – след месеци на безучастие към този момент никакви ограничения не могат да оказват помощ. Ако в този момент не вземете ограничения за избавяне на бизнеса, ще стане късно и за стопанската система.
Не Ковид, а разделянето в обществото е същинската смъртоносна болест, която ни убива сега. Трябва да затворим тази рана в публичното тяло, като забравим за миг разграничителните линии и се обединим към тематиките, по които в обществото има цялостен консенсус. Когато приказвам за обединяване, имам поради не обединяване на партии, а на българските жители към визия за бъдещето на България и към нов народен блян. Обединение към дейности, а не към празни приказки и обещания. Обединение в името на бъдещето на България, а не поради оцеляването на един или различен политик.

Избори ноември 2021!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР