Кандидатът за президент проф.Анастас Герджиков чака Румен Радев на дебат

...
Кандидатът за президент проф.Анастас Герджиков чака Румен Радев на дебат
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков чака Румен Радев на дебат в Хасково днес |

Кандидатът за президент проф.Анастас Герджиков чака Румен Радев на спор в 15 часа в Хасково през днешния ден. Двамата организират предизборни срещи в района. 

Ситуацията в страната е сериозна, държавното управление изпуска последните благоприятни условия да предприеме избавителни ограничения за стопанската система, разяснява претендентът за президент проф. Анастас Герджиков в Кърджали през днешния ден. Заедно с претендента за вицепрезидент Невяна Митева те организират срещи със симпатизанти в страната, с цел да чуят техните проблеми и потребности. 

Драстичният скок на цените на силата и газа има резултат на домино и рискува да провокира скоростна инфлация и трайно повишаване на артикули и услуги. От ценовия потрес са пострадали всички – и милиони български фамилии, и бизнесът. Отделно, ограниченията против ковид също обричат доста браншове на финансов колапс. Призовавам страната незабавно да предприеме ограничения и да направи всичко допустимо, с цел да не се стигне до банкрути на компании, до висока инфлация и до растеж на безработните “, сподели проф. Герджиков.
Кандидатът за държавен глава изясни, че сега в стопанската система се случва това, което се случи и със здравната рецесия – месеци безучастие и в следствие – срив в здравната система. „ Въпреки всички индикации служебното държавно управление бездейства и не подхваща нужните ограничения за избавяне на стопанската система. Нито една мярка за подкрепяне на бизнеса и работещите в браншове, които са наранени от икономическата рецесия, сега не работи дейно “, сигнализира проф. Герджиков.

Помощите за бизнеса са превърнати в заеми, които се дават мъчно, а и след това ще би трябвало да се връщат. Мерките за ценовата рецесия са закъснели и не е ясно дали до момента в който стигнат до бизнеса, той няма да е банкрутирал. Забавянето на внасянето на Плана за възобновяване и развиване от служебното държавно управление с месеци ни лиши и от предплатено финансиране на планове.

Освен това, господин Радев и назначеният от него длъжностен кабинет дължат пояснения и за положението на Българската банка за развиване. През последните шест месеца активите на ББР са се свили с близо половин милиард лв., като за същия интервал банката се е декапитализирала с 250 млн. лв.. И в случай че кредитният портфейл на банковата система през първите девет месеца на 2021 година нараства с 4.65%, то този на ББР се свива с -6.28%. Депозитната база за банковия бранш за същия интервал от време бележи растеж от 4.54%, до момента в който тази на ББР има спад от 9.84%. Икономическият екип на президента и държавното управление дължат отговор освен за какво наклонността в ББР е отрицателна, само че и къде са отишли половин милиард лв. от ББР, добави проф. Герджиков. 

Тревожен, само че индикативен е фактът, че Европейската банка за възобновяване и развиване занижи прогнозата си за икономическото развиване на България на база данните от последната близо половин година. „ Оценката на институцията демонстрира, че икономическата обстановка в България освен се утежнява, само че тази наклонност се усеща от ден на ден и във външнополитически и външноикономически проект. Намираме се пред стопански неуспех, който освен, че беше реализиран за извънредно малко време, само че и по извънредно малоумен метод. Но по-лошото е, че това безконтролно ръководство на стопанската система рефлектира непосредствено върху всекидневието и приходите на всеки. Некомпетентността на няколко души, пристигнали на власт за малко, ще се заплаща от всички българи, само че за сметка на това – за дълго. Отговорността за икономическата рецесия обаче би трябвало да се понесе от този, който е назначил служебното държавно управление – президентът Радев “, безапелационен е проф. Герджиков.

Обиколката на претендентите за президент и вицепрезидент Анастас Герджиков и Невяна Митева продължава през днешния ден и в град Хасково. Там проф. Герджиков чака Румен Радев на спор, откакто програмата и на двамата съответствува и едновременно са в града. „ Очаквам Румен Радев да одобри поканата ми за спор в името на България. Смятам, че е негов дълг да се яви и да почете правото на жителите да създадат своя осведомен избор “, разясни Анастас Герджиков. 

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е закононарушение

Платено съдържание
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР