Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде обширно интервю

...
Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде обширно интервю
Коментари Харесай

Бербатов пред Sky Sports: Ще оправя българския футбол! Това е моя мисия...

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде обстойно изявление пред “Скай спортс ”, в което голмайсторът на националния тим приказва най-вече за проблемите в българския футбол и борбата му с Борислав Михайлов за управителния пост на централата.

Беше вечер в Пловдив в ранния септември и женският народен тим по футбол се изправя пред ново проваляне. Този път е 0:8 от Германия. Голям интерес към срещата не се усеща довечера, само че има известно лице измежду рехавата аудитория.

“Дойдох на мача, тъй като желаех да видя по какъв начин нашият народен тим може да се мери с един от най-хубавите “, сподели именитият български футболист Димитър Бербатов.

“За страдание сме надалеч от това, което би трябвало да бъдем и посещаемостта не беше добра. Някои от най-посетените мачове в света през миналата година са в женския футбол. На този бяхме към 100 души.

Присъствието на Бербатов в Пловдив е подробност, който си коства да се спомене, тъй като това към този момент е животът му. Може би го помните като грациозната фигура, която украси Висшата лига с Тотнъм и Манчестър Юнайтед, променлив гений, който правеше играта да наподобява лесна.

Наскоро той се върна в страната, с цел да играе в мач на легендите против Ливърпул на “Анфийлд ” и може да ви бъде простено, в случай че предположите, че това е характерен ден – циркулиране из Европа, може би вечери на яхта в Монако. Реалността за Бербатов е напълно друга.

Той е воден от упоритостта си да стане идващият президент на българския футбол.

“Стигаш до миг в живота, в който осъзнаваш, че би трябвало да се излезеш напред “, изяснява благоевградчанинът.

“Считам го за дълг към себе си и към българския народ. Животът ми се състои в това да обикалям страната, да приказвам с хората и да откривам какви са проблемите и по какъв начин могат да бъдат поправени. Целта е да им се покаже, че смяната е тук и е нужна ”.

“Моят фокус беше напълно на терена като състезател. Бавно, само че несъмнено забелязваш от време на време нещата към теб и те остават в съзнанието. Понякога забравяш за това и отиваш да играеш своя футбол. Следващият път казусът към момента е там, а може би в този момент е по-голям проблем.

“Започваш да мислиш. Когато се върна в този момент и си помисля за проблемите, които имахме, те към момента са там, само че в този момент са още по-големи. Моята задача в този момент е да поправям тези неточности, тъй че по-младите генерации, идващи след мен, да не страдат като мен.

„ Докато успеем, това е моята задача. “

Българският футбол е в калта. Когато стартира Евро 2024, ще са минали две десетилетия, откогато мъжкият тим не се е появявал на огромен шампионат, а тази акция в Лигата на нациите даже се отличава с позора да приключи наедно с Гибралтар.

Времената, в които Христо Стоичков и неговите другари въодушевяваха футболните почитатели по целия свят, достигайки до полуфиналите на Световното състезание през 1994 година, от дълго време отминаха. Ако в този момент българският футбол влиза в новините в чужбина, по-скоро е по отрицателен мотив.

Един от катализаторите за стъпването на Бербатов в мрачния свят на футболната администрация може би беше онази вечер, когато Англия отиде да играе в София през октомври 2019 година

Поводът беше засенчен от очевиден расизъм. Имаше маймунски жестове, ориентирани към черните играчи на Англия и нацистки поздрави. Бербатов беше обезпокоен от видяното и сърдит от бездействието, което последва от страна на българските управляващи.

“След това не бе направено нищо, с цел да се вземат поучения и да се предотврати това да се случи още веднъж. Никой не работи за намиране на решение на този проблем, който е главен проблем.

“Расизмът е един от най-големите проблеми в международния футбол, освен вкъщи, само че и по целия свят. Трябва да се борим с него. Трябва да има бистрота и да го спрем до оптималната степен.

“Моят екип приказва с федерации по света за това по какъв начин да се оправим с този проблем с просветителни стратегии, забрани за футбол, правене на стадионите по-безопасни. Имаме го в нашата стратегия, само че нищо не се прави по този главен въпрос. Тази обстановка е толкоз нелепа.

“Това беше миг, в който всички се почувствахме засрамени и отвратени, че нещо сходно може да се случи. Расизмът е огромен проблем и беше изцяло справедливо президентът на българския футбол да подаде оставка по-късно. Но като по знамение година и половина по-късно той се върна, като че ли нищо не се е случило. Сякаш беше на отмора или нещо сходно.

Човекът, за който приказва Бербатов, е Борислав Михайлов, вратар от оня прочут тим от 94-а и президент на българския футбол през последните 17 години. Дългият му интервал отпред съответства с отсъствието на страната от огромни шампионати.

Но Бербатов не вижда това като съвпадане.

Когато изграждаш токсична просвета, и ти се заразяваш. Ако искаш да спрете това, би трябвало да отрежеш главата – метафорично казано – и да започнеш да градиш нещо ново. Футболната общественост стои зад нас на 100 %, тъй като виждат в нас новото начало.

“Времето за смяна от дълго време е пристигнало. Трябва да се случи. ”

Това към този момент е идеята на Бербатов. Бивши сътрудници са забелязали смяната в него.

“Бях в съблекалнята с него няколко години “, споделя Гари Невил пред Sky Sports.

“Измъкнах доста малко думи от него. Той идваше заран и беше доста спокоен. Но играх с него във Soccer Aid преди няколко месеца. Аз пиех бира, той пиеше вода. Много е здрав, Димитър.

“И ние говорихме в продължение на един час за това какво възнамерява да направи с българската ФА и по какъв начин там има неща под стандартите и по какъв начин той желае да я реформира. ”

Бербатов приказва с същинска улегналост по тематиката. Той е съдбоносен и буен, повече в сравнение с е било явно в дните му на състезател. Той е по-подготвен от това, което в миналото би могъл да бъде в кариера на управител. Той не се срами да каже, че е обхванат от това.

“Същото е както, когато бях футболист. Бях захласнат от футбола. В този развой от време на време вашите другари и персоналният ви живот страдат, тъй като сте захласнати от нещо. Сега манията ми е да се пробвам да усъвършенствам българския футбол.

“В живота, както и във футбола, от време на време имаш спънки. Понякога преодоляваш тези трудности елементарно, а от време на време е мъчно. На терена го направих да наподобява елементарно, само че единствено тъй като го практикувах доста. Беше упорита и интелигентна работа.

“Моят дълг е тук и би трябвало да го извърша. Дължа го на българския футбол. Още преди време споделих, че един ден ще се върна и ще се опитам да оправя българския футбол. Този ден е тук. Ще се опитам да го направя и в последна сметка ще съумея. Това е мое обвързване. ”

Той е подкрепян от остарелия си съотборник Стан Петров, играчът с най-вече мачове за България, и Мартин Петров, бившето крило на Манчестър Сити с 90 мача. Надеждата е, че високопоставени фигури, които не са в него поради парите, могат да оказват помощ на България да откри излаз от проблемите си.

Те смятаха, че са го разкрили, когато провокираха изключителни избори предишния октомври, само че Михайлов се вкопчи във властта с 241 гласа против 230 на фона на изказванията, че някои делегати нямат право да гласоподават, а на други непозволено е отказана тази опция. Бербатов отхвърли да се отдръпна.

Той желае избори на всеки четири години и изискване, че никой не може да кара повече от три мандата, с цел да се предотврати повтаряне на сегашната обстановка. Той е претендентът за промени и естествена фигура, само че това, което е явно, е, че желае да бъде доста повече.

“Ако желаете да бъдете добър водач, би трябвало да слушате. Това се пробвам да върша от самото начало с моя екип. Опитвам се да чувам и се пробвам да се възпитавам. Ако знаех всичко, нямаше да нуждая се от тим. Но силата е, когато се обедините като екип. ”

Той е ужасяващ от компликациите на националния тим. Бербатов се чуди за какво съседите Румъния наподобява са на по-добър път и вижда Хърватия и Сърбия да се класират на Световното състезание макар по-малкото си население. „ За да настигнем тези страни, би трябвало да създадем доста повече. “

Това значи много повече от просто промяна на 13 треньори за 15 години. Бербатов желае да се задълбочи в търсенето на решения. “Това ви демонстрира, че нищо не се случва, с цел да помогне на младите играчи, които идват от системата на всеобщия футбол “, изяснява той.

“В последна сметка лицето на всяка федерация е националният тим. Ако вашият народен тим страда, значи нещо не е наред. Когато други страни видят този проблем, те се пробват да го поправят. За страдание не намираме решенията на този проблем.

" Започвате да задавате въпроси. Къде е развиването на младите? Нашата лига създава ли задоволително играчи? Къде са нашите играчи в интернационален проект? Българи няма. Все още имаме качествени играчи вкъщи, само че те би трябвало да имат вярното развиване..

“Талантът е налице, повярвайте ми “, прибавя той.

“Не го споделям, тъй като съм българин. Знам. Ходя на мачове. Футболът е вяра в България. Имаме хора, които са прочувствено отдадени в нашия футбол. Имаме основата. Но за жалост инфраструктурата пречи на футбола да върви напред. ”

Той дефинира етапа на развиване като точката, в която играчите в страната изостават, този временен интервал от 17 и 18 към футбола в първия тим. „ Тук някои от играчите се губят. “ Предизвикателството е да намериш пътя още веднъж. Отнема време.

“Необходими са вложения, само че по-добрите връзки с управителните органи на футбола и поддръжката на държавното управление ще оказват помощ. Фирмите ще повярват още веднъж в българския футбол, в случай че той бъде прочистен. “С инвестиция в верните хора резултатите ще последват “, споделя Бербатов.

“Ще забележим резултатите. Може би не през първата или втората година, тъй като това е дълъг развой. Ще бъде дълго пътешестване. Футболът е най-големият спорт в света и ние желаеме да се върнем към победния път от 1994 година и да имаме тим, който целият свят ще познава.

“Осемнадесет години са доста време. Искам да видя националния ни тим да се класира за огромен шампионат. Искам да видя млади играчи да отиват в огромните лиги и да съумяват. Искам да видя всеобщия футбол, развъртян по този начин, че да основава положителни играчи и положителни хора.

“Искам да видя по какъв начин нашият футбол се развива. Искам щастливи хора да отиват със фамилиите си на стадиона и по-младите генерации да желаят да играят футбол. Ето по какъв начин запалвате огъня в децата. Всичко това ме кара да се вълнувам от това, което върша сега, даже и да е мъчно ”.

Това е най-голямото предизвикателство в изключителната му кариера, признава той свободно. Но в случай че успее и тези вечери, прекарани в гледане на женския тим в Пловдивската вечер, се отплатят, това ще бъде и най-голямото му достижение. За Бербатов е прекомерно значимо, с цел да спре в този момент.

„ Това е огромно предизвикателство, само че съм напълно сигурен, че мога да се оправя “, споделя той.

" Искам да го направя. Трябва да го направя. И ще го направя. ”

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР