Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел проведе срещи с

...
Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел проведе срещи с
Коментари Харесай

Мария Габриел представи приоритетите си: амбиция, авторитет, ангажимент

Кандидатът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел организира срещи с парламентарните групи на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Ключов миг и в трите диалога бе предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев, съобщи кореспондент на БГНЕС. Мотивът за това е поради " уронване престижа на правосъдната власт ".

Габриел потърси поддръжката на трите партии за ръководство с мандата на ГЕРБ-СДС. За през днешния ден бе планувана и среща с представители на обединението ПП-ДБ, само че още нощес от Политическа партия изпратиха известие, че отсрочват срещата за петък следобяд заради неявяване на съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев. От ГЕРБ им изпратиха отговор, че при съществуването на 7 партии и 77 обединения все би трябвало да се откри някой водач, който да организира срещата с кандидат-премиера. По-късно съпредседателят на Демократична България Христо Иванов й сервира опрощение с претекста, че е редно на тази среща да участват всички водачи.

„ Вероятно дължа и персонално опрощение към нея, тъй като през вчерашния ден тематиката за това, че е редно на тази среща да участват всички водачи, беше повдигната от мен. Надявам се, че такава среща ще има, не трябва да се отхвърляме от напъните да има държавно управление в България. Трябва да проведем сериозен диалог, имайки поради рестриктивните мерки, който имаме ”, сподели Христо Иванов.

Иначе, в диалозите с останалите партии Габриел показа стратегия с 10 целта, като измежду тях е присъединението на България към Еврозоната, битката с престъпността, икономическия напредък и асимилиране на средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Изведе и като основен миг съдената промяна и освобождението на основния прокурор.

“Предизвикателството през днешния ден е да осъществим думата разговор в дейности. Иска ми се в този разговор да намерим това, което сплотява, сплотява, което ни дава сили да вървим напред. На първо място приоритет е кабинет, вторият е непоклатимост на обществените финанси, третият - правосъдна промяна с следствие на основния прокурор и делене на комисиите на КПКОНПИ на две елементи, както и конституционна промяна ”. С тези думи Габриел се обърна към представителите на Движение за права и свободи.

“Четвърти приоритет е оправянето с инфлацията и високите цени. Важна тематика е гарантиране на енергийната сигурност, пета е приемането на България в Еврозоната, датата ще зависи от бюджета и параметрите на недостига, който ще очертаем ”, акцентира още Мария Габриел. “След това са ограниченията по ПВУ, възстановяване сигурността на българските жители, превъзмогване на битовата престъпност, ясното съблюдаване на уговорките ни като членове в НАТО. Осмият приоритет е ускорение на България, обвързвано с модернизацията на страната в областта на образованието, науката, нововъведенията, културата, в стратегически браншове, свързани със зеления и цифровия преход, в това число цифровизация на обществения бранш ", добави още Габриел. “За нас като българи е значимо да продължим да разпространяваме културното завещание на България, в това число с нововъведения ”, разясни още тя. “Деветият приоритет е районите и превъзмогване на районните разлики посредством целеустремено деяние за стимулиране на умения съгласно потребностите на пазара на труда “, сподели още Мария Габриел. Десети приоритет е и запазване и възстановяване на здравето с ефикасна здравна политика, дейно присъединяване на България в европейската задача за битка с рака и проекта за деяние за битка с рака, справяне с провокациите с предварителната защита, достъпа на лекуване, както и новите технологии и прецизната медицина. “Това са целите, които през днешния ден искахме да споделим с вас, в този момент ще се радваме да чуем противоположната връзка, да намерим тематиките, по които сме съгласни и по какъв начин да стигнем до ефикасни резултати ”, съобщи още претендентът за министър- ръководител Мария Габриел.

Йордан Цонев пък разяснява, че на България й отива да има жена министър-председател. " Ние в Движение за права и свободи имаме принцип, когато има да се свърши значима и виновна работа, се обръщаме към дамите в Движение за права и свободи ", сподели Цонев. И изясни, че огромна част от целите, които са изложени, са цели и на Движение за права и свободи. По думите му Движение за права и свободи ще поддържа предлагането за освобождение на Иван Гешев: " Смятаме, че има насъбрано напрежение в обществото, и казусът би трябвало да бъде решен. Приветстваме вашата самодейност и я поддържаме. Движение за права и свободи е единствената партия, която преди година и 3-4 месеца внесохме план за промени в Конституцията, които предвиждаха доста дълбоки промени. Още тогава казахме, че това е основа за диалози с другите политически сили, имахме обаче огорчението от тези, които приказват за правосъдна промяна да не му бъде обърнато внимание, само че ето, че времето изведе този наш ход на напред във времето. Имате нашата цялостна поддръжка по тази тематика ", добави той.

На идната среща - с представители на Българска социалистическа партия, не участва водачът на партията Корнелия Нинова.

“Използвайки преференцията за най-голям рейтинг ми се желае да работим за кабинет със тактика на България на трите А-та: Амбиция, Авторитет, Ангажимент ", сподели Габриел.

" Не одобряваме метода, по който се е избрал министър-председателят ", разяснява Георги Свиленски от левицата. „ Отсъствието на Борисов и Нинова слага избрани въпроси. Вие водите диалози с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец не е ясно кой е проект А и проект Б, какво държавно управление търсите - с Политическа партия, от специалисти, подкрепено от другите политически партии, механически или политически кабинет. Искаме да кажете какъв кабинет желаете ”, настоя Свиленски. Той сподели, че не вижда своите цели измежду тези на ГЕРБ, само че изрази религия, че по-късно ще се водят диалози по тях.

Мария Габриел му отговори с думите, че желае проевропейско държавно управление, с явен профил от хора, които поддържат съответните политики. “Аз персонално като жена бих се радвала тук да беше госпожа Нинова. Беше редно да обсъдим първо политиките, след това да приказваме за “кой и какво ”. Мисля че това е редният метод ”, сподели още Габриел. “Най-важното за мен е разговорът да може да продължи, да влезем в подробност, да бъдат подчертани специалистите, диалозите ще продължат. За в този момент срещите са сред претендентът за министър и останалите политически сили. Това бяха целите- да търсим поддържа на база на тези поръчки от мен ”, акцентира още Мария Габриел.

При третата и последна за днешния ден среща на Габриел с Има Такъв Народ стана ясно, че от партията ще дадат поддръжка за възможен мандат на ГЕРБ единствено след цели, съответни ограничения и периоди.

" Не утвърждаваме метода, по който се пробвате да организирате подобен вид срещи, тъй като действителността е такава, че няма политическа партия, която може да ръководи сама, без значение какъв брой ѝ се желае. Надявам се като водеща политическа мощ да осъзнавате в действителност това, което казвате, - че би трябвало да има разговор и не би трябвало да има силово налагане на вашите решения, тъй като сте по-голяма политическа партия, няма по какъв начин да се случи това налагане колкото и да е изкушаващо ”, съобщи Тошко Йорданов от партията. “Това, което очертахте, е прелестно, аз не мисля, че има човек в страната, който да каже, че това не му е приоритет, само че въпросът е в детайлите и акцентите, тъй като там е изцяло допустимо да имаме разминавания и те би трябвало да бъдат изчистени в диалог на експертно равнище, защото извънредно хубаво е да има правосъдна промяна ” сподели още Йорданов и добави, че поддържат казаното от Габриел за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. “Замяната на един човек с различен, обаче, няма да е правосъдна промяна. Прокуратурата има потребност от реформиране, има потребност от смяна в Конституцията, КПКОНПИ също има потребност от смяна, само че би трябвало да е доста деликатна. Ние сме твърдо срещу предлагането на Асен Василев и Кирил Петков за промяна в КПКОНПИ, ние имаме лично предложение, уповавам се да го обсъдим ”, разясни още Тошко Йорданов. “Можем да стигнем до единодушие единствено след ясно обрисувани цели и съответни ограничения в това число със периоди за осъществяване на съответните неща ”, акцентира още депутатът от Има Такъв Народ.

За на следващия ден следобяд е планувана срещата на Габриел с представители на " Продължаваме промяната - Демократична България ", като публично час за нея към момента не е явен.

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР