Кандидатът за министър-председател писмено заявява, че оттегля номинацията си. Това

...
Кандидатът за министър-председател писмено заявява, че оттегля номинацията си. Това
Коментари Харесай

Кандидатът за премиер се оттегля? Такъв казус имаше и през август 2021 г.

Кандидатът за министър-председател документално декларира, че отдръпва номинацията си. Това направи сутринта Мария Габриел от ГЕРБ, само че казусът не е казус. И не поражда въпросът какво да се прави.

 

Но преди съвсем три години не е по този начин - при започване на август 2021 година решението на " ИТН " да не внася проекоправителството си за гласоподаване в пленарната зала сътвори казус в новата история на България и едвам не докара до конституционна рецесия.

 

Какво се случи тогава?

 

На 11 юли 2021 година в България се организират предварителни парламентарни избори, откакто постоянният парламентарен избор на 4 април с.г. не е довел до образуване на държавно управление. Но до момента в който през април първа политическа мощ е ГЕРБ, а втора - Има Такъв Народ, през юли позициите на двете партии са се обърнали - групировката на Слави Трифонов е отпред, а на Бойко Борисов - на второ място.

 

При такова разположение на силите на политическия терен президентът Румен Радев връчва на Има Такъв Народ мандат за сформиране на държавно управление.

На 30 юли Пламен Николов, номиниран от Има Такъв Народ за министър председател, отива на " Дондуков " 2 и получава досието от президента.

 

Първоначалната концепция на Има Такъв Народ бе юристът Петър Илиев да е кандидатът за министър-председател, само че кандидатурата му бе осуетена след скандал (Илиев се оказа плагиат и на всичкото от горната страна и почетен консул на офшорната зона Барбадос - б.р.).

 

На 10 август обаче кандидат-премиерът Пламен Николов отдръпва единодушието си да бъде определен на поста по " персонални аргументи " и внася декларация с това наличие в деловодството на Народното събрание. А лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов афишира, че партията няма да внесе проекоправителството си за гласоподаване в пленарната зала. Председател на Народното събрание в оня миг е Ива Митева - също от Има Такъв Народ.  " Като нямаме министър председател и той се е отдръпнал, не може да бъде сменен, на процедура отпада нуждата това да бъде обсъждано в Народното събрание, няма кого да гласуваме ", е мнението на ръководителя на 46-ото Народно заседание Ива Митева.

 

Но не всички конституционалисти, както и парламентаристи мислят по този начин.

 

И точката въпреки всичко влиза в пленарната зала. Проектът е основан върху указа на Радев за първи мандат и заявката на Николов, че се отдръпва като претендент за министър-председател. Подписите под проекторешението са на партиите, с които Има Такъв Народ договаря за държавно управление - Демократична България,  " Изправи се. БГ.Ние идваме! " и Българска социалистическа партия.

 

Започва спор и се завихря скандал - Има Такъв Народ напущат пленарната зала, не желали да вземат участие във фарс. Според хората на Трифонов няма потребност да се провеждат диспути по толкоз транспарантен проблем.

 

Ситуацията в този миг нагледно разказва Татяна Дончева - народен представител от  " Изправи се. БГ.Ние идваме! ".

 

" Налице е проблем с конституционната процедура и той беше основан от Има Такъв Народ - ръководителят на Народното събрание да не се държи като болонка на някой сценарист ", декларира Дончева от парламентарната естрада. И стимулира думите си - предходния ден Ива Митева е основала импортирания в Народното събрание акт, а на идващия декларира, че няма да го подпише, само че откакто първо го е подписала. " Детска градина! ", възкликва Дончева. В тази атмосфера на изострени пристрастености Росен Желязков от ГЕРБ предлага план за решение, в което Има Такъв Народ да бъдат жигосани като отговорни за създалата се обстановка. Но председателстващият съвещанието Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия отхвърля да го подложи на гласоподаване.

 

В отговор ГЕРБ напущат пленарната зала, с което провалят кворума. В опит да се откри излаз се събира така наречен председателски съвет, в който взе участие управлението на Народното събрание и водачите на парламентарните групи. И изходът е открит - проекторешението от сутринта още веднъж влиза в пленарната зала. Следва гласоподаване - Народното събрание взема решение, че първият мандат е завършил несполучливо. Това разрешава конституционната процедура да продължи.

 

Затова през днешния ден Румен Радев е с развързани ръце да връчва втория мандат, откакто Народното събрание се произнесе по мандата на Габриел.

 

Епицентър.бг напомня - президентът няма период, в който да връчи втория мандат. Но третият би трябвало да се връчи седмица след неуспеха на втория.

 

Ако и вторият и третият мандат се провалят, Радев би трябвало да насрочи избори в двумесечен период. За да има избор " 2 в 1 " - по едно и също време избори за европейски и за народен парламент, процедурата би трябвало да завърши до 9 април.

Защото датата на изборите за Екологичен потенциал е избрана - те са на 9 юни.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР