Кандидатът за кмет на Смолян от БСП за България Стефан

...
Кандидатът за кмет на Смолян от БСП за България Стефан
Коментари Харесай

Сабрутев осъди досегашния кмет на Смолян Мелемов за укриване на информация за задълженията на общината

Кандидатът за кмет на Смолян от " Българска социалистическа партия за България " Стефан Сабрутев осъди досегашния кмет на града Николай Мелемов. Делото е водено в Административния съд по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), след отвод на Мелемов да даде информация за обществените отговорности на Община Смолян.

Припомняме, че през юни т.г. Сабрутев изиска от Мелемов да му бъде предоставена информация за обществените отговорности на Общината по месеци в интервала от 1.10.2018 година до 1.06.2019 година На 3 юли кметът Николай Мелемов отхвърля да даде информацията с претекст, че желаните данни не съществуват в систематизиран тип и правенето на информация не може да се квалифицира като „ социална информация “.

„ Информацията е налична в Община Смолян, може да бъде извлечена от документите и не е належащо да бъдат осъществявани спомагателни дейности по събирането, защото финансовите отговорности следва да бъдат отразени в бюджета на общината “, уточни пред съда Стефан Сабрутев. Той акцентира, че налице е надделяващ публичен интерес, защото желаната от него информация е директно обвързвана с разноските в общинския бюджет и даването й ще увеличи отчетността на общината.

С решение от 10 октомври Административният съд анулира като незаконосъобразно решението на досегашния кмет Николай Мелемов, с което отхвърля даването на социална информация и върна преписката на Община Смолян за ново изговаряне.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР