Кандидатът на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве -

...
Кандидатът на управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве -
Коментари Харесай

Емерсън Мнангагва печели изборите за президент на Зимбабве

Кандидатът на ръководещата партия Африкански народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) Емерсън Мнангагва, завоюва президентските избори, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Мнангагва, който бе доскорошен президент на Зимбабве след отстраняването на Робърт Мугабе, получи 50,8 % от гласовете. Противникът му, водачът на опозицията Нелсън Чамиса получи 44,3 %, заяви Присила Чигумба, председателката на централната изборна комисия.

Резултатите бяха оповестени в миг, в който ситуацията в столицата Хараре е напрегната. Армията патрулира по улиците след митинги, в които имаше и жертви.

Говорител на опозицията дефинира резултатите като " подправени " и сподели, че те не са били тествани от нея.

След обявяване на успеха му, Мнангагва приветства новото начало за Зимбабве, съобщи Франс прес.

" Благодаря Зимбабве. Това е ново начало. Нека се обединим в мир и обич и дружно да построим един нов Зимбабве за всички ", сподели Мнангагва.

" Дори и да бяхме разграничени по време на изборите, ние сме обединени в нашите фантазии ", добави той.

Мнангагва беше дясната ръка на Робърт Мугабе. В продължение на над 30 години той бе лоялен чиновник на президента. Мнангагва пристигна на власт през ноември след интервенция на армията, при което се стигна до отдръпването на Мугабе от власт.

Мнангагва е именуван Крокодила поради безжалостния му темперамент. По време на предизборната акция той обикаляше страната и се представяше като човек на смяната, като се отхвърли от наставник Мугабе.

Миналия ноември Мнангагва, по това време вицепрезидент, бе уволнен и по този начин стана жертва на политическите упоритости на брачната половинка на Мугабе - Грейс. Страхувайки се за живота си, той избяга дружно с един от синовете си към прилежащ Мозамбик, носейки единствено куфар с пари. На границата бе спрян и едвам не бе убит, само че синът му се намеси и той напусна страната незасегнат.

Две седмици по-късно Мнангагва се завърна триумфално в Хараре. През това време армията, която бе срещу това Грейс Мугабе да стане правоприемник на Робърт Мугабе, сложи дългогодишния президент под домакински арест и го принуди да подаде оставка. Мнангагва, който бе другар на генералите, незабавно пое властта.

Мнангагва е роден на 15 септември 1942 година в южната част на Зимбабве, която по това време е английска територия. Той израства в Замбия. Син е на антиколониален деятел. През 1966 година се причислява към придвижването за самостоятелност, което се опълчва против властта на бялото малцинство. След бойкот е задържан и прекарва10 години в пандиза.

С идването си на власт през 1980 година Мугабе трансформира Мнангагва, с който са бойни приятели, в един от любимците си. Поверява му значимите министерства на защитата и на финансите. През 1983 година в качеството му на началник на националната сигурност, Мнангагва управлява бруталната принуда в две разколнически провинции в западната и централната част на страната. В тези репресии умират към 20 000 души. Неотдавна Мнангагва призна, че този епизод е леке в историята на страната.

През 2008 година Мнангагва е претрупан с организирането на изборите и надзирава изборните измами и насилието, разрешили на Мугабе да резервира властта макар проваляне на първия тур. Заради измамите и насилието интернационалната общественост наложи наказания на страната.

През 2017 година доближени на Мнангагва споделиха, че антуражът на главната му съперничка Грейс Мугабе е желал да го токсини. Миналия юни Мнангагва избягна на косъм атентат с граната, при който бяха убити двама негови охранители на предизборна среща в Булавайо в южната част на страната. Той още веднъж упрекна последователи на Грейс Мугабе за този акт.

Основният конкурент на Мнангагва на изборите - Нелсън Чамиса, го упреква, че е представител на предишното, подготвен на всичко, с цел да резервира властта. Мнангагва споделя, че е мирен като агънце. Но не такова усещане оставя потушаването със мощ на митингите тази седмица в Хараре, на които последователи на опозицията подлагаха на критика изборните измами.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР