Кандидат за кмет, близък до президента Румен Радев, получава само

...
Кандидат за кмет, близък до президента Румен Радев, получава само
Коментари Харесай

Кандидат за кмет, близък до Радев? Само 7 на сто казват да

Кандидат за кмет, непосредствен до президента Румен Радев, получава единствено 7 на 100 поддръжка.

Това сочат данните от национално представително проучване на " Алфа рисърч ". То е извършено в интервала 20-26 юни 2023 година, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Осъществено е сред 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Близък до президента кмет биха подкрепили 7% от интервюираните. Това вероятно значи, че в случай че се осъществя хипотезата за президентски претенденти, те евентуално ще играят като „ самостоятелни “, показват от организацията. От месеци импровизирано се стартират догатки, че в някои от огромните градове, измежду които и София, Радев ще опитва да си обезпечи въздействие посредством неофициално присъединяване в локалната власт. За сходна опция се говореше и в изтеклия от Националния съвет на " Продължаваме промяната "  запис.

" Радев е тръгнал да си пазари кметовете на ГЕРБ един по един. Хванал е под едната ръка Гешев, под другата ръка - Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва (кметовете - б.р.). Това нещо сега се случва на безусловно всички ГЕРБ-ерски кметове. Това, което ще се случи, е че вместо да имаме ГЕРБ - 25%, ще имаме ГЕРБ - 15% и 10% прокремълска партия на Радев с локалните кметове ", споделяше в него Асен Василев.
Партиен или самостоятелен претендент?
В настоящето си проучване от организацията питат и за желанията измежду гласоподавателите дали кметът на тяхното обитаемо място би трябвало да е партиен или самостоятелен претендент. Мненията са разграничени с прочут уклон към партийна фигура. За партиен претендент са 45%, а за самостоятелен политически - 39%. Политическите претенденти за кметове са желани от симпатизантите на партиите, показани във властта на локално или национално ниво – ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Зад самостоятелните претенденти застават в преобладаващата си част последователите на Има Такъв Народ и " Възраждане ", а гласоподавателите на Българска социалистическа партия остават поляризирани.
Същият или нов кмет?
Силна поляризация има и по оста „ последователност или смяна в локалната власт “.  41% от имащите право на глас биха предпочели в тяхната община да продължи да ръководи сегашния кмет, а 49% са за избор на нов. В големите градове преобладаващо предпочитание е за нови лица в ръководството, до момента в който в по-малките общини благосклонностите са на страната на действащите кметове. Предизвикателствата пред новите лица са свързани с по-ниската им известност, а пред сегашните управници – възможна протестна вълна на втори тур.
 Източник " Алфа рисърч "
При идните локални избори се обрисуват няколко базови конфликта - между  статукво и смяна, сред партийни и „ самостоятелни “ претенденти. Резултатите ще се вземат решение във всяка една община поотделно, само че могат да се чакат редица оспорвани борби, изходът от които ще има своето отражение и в народен проект. Националното изследване не е представително за обособените общини, където настройките изискват независими изследвания, само че демонстрира следните присъщи особености, прецизират от " Алфа рисърч ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР