Кандидат-студентската кампания тази година ще е различна. Заради последиците от

...
Кандидат-студентската кампания тази година ще е различна. Заради последиците от
Коментари Харесай

Изкуственият интелект в помощ на университетите

Кандидат-студентската акция тази година ще е друга. Заради последствията от Covid-19 доста от университетите разчитат на отдалечени изпити. Но и при тях има и новости. Като потреблението на изкуствен интелект.

Изпитите и лекциите остават електронни до лятото на 2021-ва даже и за най-реномирания университет - Кеймбридж. Решението ядоса студентите, които желаеха да не заплащат единствено за това да си стоят пред компютрите. А и се притесняват, че образецът ще бъде последван и от други британски вузове. На електронна регистрация и потреблението на неповторимия номер разчитат за изпитите си над 50-те университета в България. Първите проби за електронно взимане на изпити ще са след към месец.

За Нов български университет електронните изпити не са оригиналност, сподели пред БНР отговарящият за образователната активност лекар Владимир Димитров. И по тази причина той счита, че адаптирането към университета към неприсъствено кандидатстване е станало елементарно.

" Тестът е структуриран по този начин, че отговорите вървят в избрана поредност. Студентът няма опция да се връща. Има несъмнено време да реши този въпрос. Тези въпроси, които са свързани с български, литература, са с едно време за отговори, в което той няма физическото време да седне да ревизира в интернет какъв е отговорът. Има други въпроси, за които има повече време да отговори на тях. Но на тях пък няма по какъв начин да откри отговора в интернет. Имаме и механически благоприятни условия по време на съответния изпит можем да създадем когато и да е инспекция, да забележим какво прави, дали е самичък. Всичките студенти употребяват високи технологии, компютри, телефони с камери. Така че постоянно можем да проверим и механически. Но главното, защото имаме огромен опит в отдалеченото образование от началото на 90-те години, знаем, студентите, които заплащат за своето обучение, имат едно по-различно отношение към него. Когато един студент първоначално, още първия учебен срок примерно си съобщи своята курсова работа в платформата Moodle; и платформата му покажете, че той преписал някакъв % - плагиатство, той самичък си я смъква и стартира да търси преподавателя да се научи по какъв начин да прави съответния материал, с цел да не му се постанова да преписва повече. Така че те самите знаят, студентите, претендентите знаят, че има доста технологии, по които могат да бъдат хванати и това, по този начин да се каже, ги държи малко и зорко гледат и самите да не преписват ".

Доктор Владимир Димитров от Нов български университет съобщи, че има вяра в позитивната настройка и на студентите, и на преподавателите за потребление на тези новости за изпитите в бъдеще. УНСС обаче е решил тази година методът на кандидатстване да бъде на още по-високо софтуерно равнище. Електронни подписи, геолокация, инспекция през Министерство на вътрешните работи масивите на претендентите, криптиране и потреблението на изкуствен интелект ще бъдат приложени за първия изпит след по- малко от месец. Професор Валентин Кисимов, който дава отговор за центъра за новаторски и софтуерни системи в УНСС, изясни:

" Искам да ви кажа, че в България съществува по този начин наречената специалност кандидат-студент. Ние сме хващали тука хора, които се явяват вместо други. Правим цялостна автентикация, да потвърдя, че аз съм Валентин Кисимов. Как го вършим? Използваме приложението, при което начело, откъм гърба на персоналната карта се разчитат данните от персоналната карта; се изпращат към Министерство на вътрешните работи. От Министерство на вътрешните работи вземаме данните - фотография. В Министерство на вътрешните работи фотографията е с хубаво качество. Не е като сканиране при нас тука. Взимаме от Министерство на вътрешните работи данните и ги съпоставяме. Ако някой се пробва нещо и е правил нещо с непозната карта и впрочем, системата отива и бърка в ЕСГРАОН. Който ви пита: „ Как се споделяше майка ти, преди да се ожени? " Тоест, пита ви данни, които ги няма върху персоналната карта. Второто нещо, което вършим, изрисуваме една елипса. И му споделяме: „ Моля ви се, поставете си лицето в тази елипса ". При което ние му вземаме една спокойна фотография и я съпоставяме с това, което идва от Министерство на вътрешните работи. След което с телефона му споделяме: „ Направи кръг върху стаята ". Но не просто направи кръг върху стаята. А ние използваме жироскопа, който е в телефона, с цел да сме сигурни, че индивидът върти в стаята, а не седи на едно място. След което желаеме да ни покаже какво има на бюрото. За нашите изпити, които ги организираме, ние не желаеме да има никакви материали. Компютър не би трябвало да седи, тъй като изпитът го организираме през телефон. По време на целия изпит ние непрестанно вършим различаване на облика. Ние вършим гласово различаване. Ако стартираме да чуваме шумове, клавиатура, някой влиза в стаята и впрочем, ние имаме право да анулираме изпита ".

Етичните въпроси, които произтичат от този метод на изпитване са решени, изясни професор Кисимов. Заради достъпа до ЕСГРАОН и масивите на полицията, инспекцията на самоличността се реализира от органа, който има правото да го прави - Министерство на вътрешните работи. Връзката по време на изпита ще е криптирана, а данните за геолокацията, записите на шумовете по време не изпита, резултатите, електронният автограф, ще се съхраняват също на криптиран сървър, за който университета е и регистриран админ на персонални данни. Мерките, които УНСС възнамерява да вкара за изпитите, се одобряват от студентите, сподели професор Валентин Кисимов:

" Не е кандидат- студентът притиснат от времето. Ние сме оповестили в уеб страницата, че желаеме от тях да ни разрешат да употребяваме персонални данни. Да ги снимаме видео и аудио. А в телефона слагаме и дигитален подпис- КЕП. Показваме му го на студента. Ние сме взели тези данни от тебе, разрешаваш ли те да са цифрово подпишат. И сега, в който той каже „ Да, позволявам! ", тогава ние получаваме и позволение да издаваме електронна студентска брошура, която е и банкова карта. Значи, с електронните студентски книжки ние се опитваме да учим студените на електронни пари. Както ги учим по какъв начин се ръководят пари, по този начин ги учим и на електронни пари, електронни цифрови подписи. След време ще минем на електронно вложение и по този начин нататък. За мене има едно такова нещо. ОК, изпитът си е изпит, индивидът ще го вземе по някакъв метод, ще приключи, примерно, или няма да приключи. Но системата на образование, на какво го учим индивида. Езици, ръководство на пари, по какъв начин да се работи с електронни документи. Край към този момент! Това да хода и да се подписвам аз там в този момент на ръка, на един ъгъл застанал - свърши! Това е за такива старци като мене. Младите хора нямат тоя път. Ето за това ние, въвеждайки тази система, осигуряваме нашите студенти да вървят по един нов път ".

На този декор най-старото висше образователно заведение в страната СУ реши да признава оценките от матурата за кандидатстване в 116 от общо 118-те бакалавърски стратегии. За специалностите „ Медицина ", „ Фармация " и Математика ІІ изпитите ще са присъствени. От СУ не изясняват решението си, което провокира наслада у едни и яд в други. Но евентуално повода е неналичието на време, с цел да бъдат проведени бързо електронните изпити. Образователният кореспондент на вестник „ Сега " Силвия Георгиева счита, че в обстановка на Covid-19 времето е било значим фактор, с цел да може и учебните заведения, и университетите бързо да се провеждат, с цел да имат някакъв образователен развой:

" Някои започнаха незабавно, на други трябваше повече време. Учудващо, Софийският университет, доколкото знам, стартира също лекции онлайн, само че пък отстранява изпитите. Други университети не взеха такова решение. Техническият университет в София стартира да организира онлайн предварителни изпити. Не си прекъсна предварителната сесия. Също и други университети. Стопанската академия организира онлайн изпити. Други по-малки университети също се оправиха. Така че очевидно технологиите участват и отсега нататък в образованието. И може би ще станат по-силно застъпени ".

А това би трансформирало и конкуренцията в тази сфера. Особено за университетите, разяснява Силвия Георгиева::

" Младите хора, които знаем, че са по-различно потомство от предходното и са израснали с телефони с цифрови технологии може би ще бъдат привлечени от тези университети, които оферират онлайн система за кандидатстване, за осъществяване на лекции, за изпити. Това е облекчение за студентите. евентуално това ще бъде и чисто финансово по-добре за университетите. Колкото повече студенти привлекат с новите си цифрови технологии, толкоз може би ще разчитат и на по-голямо финансиране от бюджета. Тъй като все финансирането е и на брой студенти, с изключение на и на база на качеството на образованието. Университетите може да спестят малко средства от зали, заплащане на сметки за здания и по този начин нататък. Но пък те ще би трябвало да внедряват нови технологии. Зависи от способността на университета да направи подобен скок и такава смяна. От ректора, от управлението, от екипа, с който работи. Колкото по-добри и на напред с технологиите е и екипът, толкоз по-добре и самият университет ще вкара такива електронни начини. Който го е взел драговолно и е почнал съществено да влага в тая сфера, ще продължи. Който не, евентуално отново ще върне към остарялото. Но то като цяло бъдещето е на цифрови технологии. Университетите да си събират в мрежи, да развиват науката. Така че бъдеще ще има тези, които се развиват в новите технологии ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР