Кандидат-студенти прекръстиха прочутия герой на Сервантес на Донки Хот, Дон

...
Кандидат-студенти прекръстиха прочутия герой на Сервантес на Донки Хот, Дон
Коментари Харесай

Студенти се потят: Как се пише - Донки Хот, Дон Ки Хот или Дон КихоД

Кандидат-студенти прекръстиха фамозния воин на Сервантес на Донки Хот, Дон Ки Хот и Дон КихоД.

Не е  типичната неточност на тазгодишния приемен изпит по български език в ПУ „ Паисий Хилендарски “, само че е смущаващо, че в културата на тези претенденти да учат педагогика и логика на психиката Дон Кихот въобще отсъства като облик, разяснява ръководителят на комисията доцент доктор Теофана Гайдарова, написа Елица Кандева в " Марица ". 

Типичната неточност обаче също буди паника – съвсем на никое място в изпитните работи думата „ безнадеждно “ не е написана вярно.

Общо 736 индивида се явиха на приемния изпит по български език в Пловдивския университет. Няма нито една цялостна шестица, а отличните оценки са единствено 21, което прави 2,85%.

Всеки пети е разкъсан – 143-ма кандидат-студенти, което е 19,43%. Приблизително толкоз са и тройките – 146 (19,84%). Така на процедура 40 на 100 от явилите се са със слаба или междинна оценка. Най-масовата обаче е четворката – 236 претенденти (32,07%) са посочили познания за добър 4. Много положителните оценки са 190 – 25,82%

Първата задача, която изискваше да се отстранят правописни неточности, демонстрира, че всеобщо се бърка използването на А и Ъ, О и У, както и на двойното Н и двойното Т. На този декор владеенето на слятото и полуслятото писане към този момент наподобяват разкош. 

Във втората задача трябваше да се поправят пунктуационни неточности в даден текст и там претендентите са се показали по-добре спрямо първата. От комисията обаче вметват, че нейната трудност е била малко по-ниска. Въпреки това грешките са всеобщи и издават, че не се знаят разпоредбите за пунктуацията на подчинени фрази.

Освен „ бисерите “ с името на Дон Кихот, очебийни неточности има и при изписването на заглавието на описа „ Ветрената мелница “ – „ вятърната “ и „ ветерната “. Произведението е от проучвания в учебно заведение Елин Пелин, само че вероятно не се познава въобще като литературна творба, споделя доцент доктор Гайдарова.

 А това даже не се изискваше на изпита. Един от текстовете за корекция на неточности прави съпоставяне сред героите на Елин Пелин от „ Ветрената мелница “ – Лазар Дъбака и дядо Корчан, с Дон Кихот и Санчо Панса на Мигел де Сервантес.

Като банални дефинират проверяващите разсъжденията на кандидат-студентите по третата задача от изпитния формат. Тя изискваше да се сформира авторски текст  на тематика „ Вълшебството, от което всички се нуждаем “. Очаквахме креативен метод, препратки, автентичност и персонална позиция, само че претендентите са писали банално  и главно в 3 направления – любовта, здравето и фамилията, сподели доцент доктор Теофана Гайдарова. Има и прилични текстове, само че не и такива, които в действителност се отличават. Асоциациите се изчерпват с препратки към Пепеляшка, а на две места участва Хари Потър, само че единствено е упоменат, без да се развие и аргументира.

Важно е да се означи, че на приемния изпит се явиха най-вече претенденти, които се пробват да покачат оценките си от матурите. Вероятно по-добре квалифицираните са измежду тези, които имат високи резултати на държавните зрелостни изпити и аплайват единствено с тях. Затова, макар неубедителното показване на приемния изпит, от висшето учебно заведение се надяват да подберат най-подготвените за специалностите, които образоват бъдещите учители.

Първото класиране се чака на следващия ден.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР