Канал 3Много критични погледи се насочват към връзките на президента

...
Канал 3Много критични погледи се насочват към връзките на президента
Коментари Харесай

CBS: Саудитски милиардери са спасявали Тръмп в най-отчаяните му периоди


Канал 3

Много сериозни погледи се насочват към връзките на президента с кралството около случая с Кашоги

Той е запазвал хотелски стаи и зали за тях, продал е цялостен един етаж в една от постройките си на тях, и, в най-отчаяните моменти в кариерата си, милиардер от страната е закупил неговата яхта и нюйоркския хотел " Плаза " с аспект към " Сентръл Парк ".

 

Връзките на президента Доналд Тръмп със Саудитска Арабия са дълбоки и отдавнашни, и той постоянно се хвали със своите бизнес връзки с кралството. " Аз обичам саудитците ", сподели Тръмп, когато разгласи своята президентска кандидатура в " Тръмп Тауър " през 2015 година " Много от тях са в тази постройка ".

Сега върху тези връзки се насочват доста сериозни погледи, а президентът е свикан да подходи  доста много по-твърдо към държавното управление на кралството след изгубването и евентуалното ликвидиране на един от най-големите си критици - журналиста и деятеля Джамал Кашоги. " Саудитците наливат пари към него ", съобщи някогашният федерален началник по етичните въпроси Уолтър Шауб.

 

Първото публично посещаване на Доналд Тръмп в чужбина като президент бе точно в Саудитска Арабия предходната година, където той не спря да обсипва с похвали новия млад управник и да се хвали със подписания контракт за 110 милиарда $ за продажба на оръжия на кралството.

Но тези тесни връзки са в заплаха поради засиления напън към президента да разкрие дали Кашоги е бил погубен, а тялото му - разчленено, след влизането му в саудитското консулство в Турция, както настояват турски публични лица без да показват доказателства.

 

Твърди се, че Тръмп не желае да провали преференциален оръжеен контракт със Саудитска Арабия, като той посочи, че Кашоги не е американски жител, а единствено живеещ в страната. От кралството оповестиха за " безпочвени " догатките, че Кашоги е погубен.

 

Връзките на президента със саудитски милиардери и принцове могат да се открият надалеч във времето и наподобява, че през днешния ден са станали още по-здрави.

 

През 1991 година, до момента в който Тръмп се олюлява от фалит и търси кеш със зъби и нокти, той продава своята яхта Princess на саудитския милиардер принц Алвалидбин-Талал за 20 милиона $, което е с 1/3 по-малко от покупната й цена. 4 година по-късно принцът още веднъж му се притече на помощ, като се причисли към други вложители в контракт за 325 милиона $ за хотела " Плаза " на Тръмп, който му носел непрекъснати загуби.

 

През 2001 година Тръмп продава целия 45-и етаж на " Тръмп Уърлд Тауър " в Ню Йорк за 12 милиона - най-голямата покупка в постройката до момента, съгласно уеб страницата " Стрийтийзи ". Купувачът? Кралство Саудитска Арабия.

 

Малко откакто разгласи президентската си кандидатура Тръмп стартира да поставя основите за нов бизнес с кралството. Той записва 8 компании със свързани със Саудитска Арабия имена, като THC Jeddah Hotel Advisor DT Jeddah Technical Services, съгласно финансов отчет на федералното държавно управление. Както е известно Джеда (Jeddah) е един от огромните градове в кралството.

 

" Саудитска Арабия - аз се разбирам с всички тях. Те купуват от мен жилища. Те харчат 40 милиона, 50 милиона $ ", съобщи Тръмп пред навалица в Алабана на  21 август 2015 година, в същия ден,  в който записва 4 от тези компании. " Трябва ли да ги ненавиждам? Аз доста ги одобрявам ".

 

След като Тръмп даде клетва и стана рпезидент, саудитското държавно управление и лобиращи за него групировки станаха великодушни клиенти в хотелите му. PR компания, работеща за кралството, похарчи съвсем 270 000 $ за престой и катеринг в неговия хотел във Вашингтон покрай Овалния кабинет през март предходната година, съгласно информация на Департамента по правораздаването.

 

Говорител на компанията съобщи пред " Уолстрийт Джърнал ", че заплащанията към хотела на  Тръмп са част от лобистка акция, подкрепяна от Саудитска Арабия, ориентирана против законопроект, който разрешава на американци да съдят непознати държавни управления за отговорността им за терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година

 

Саудитското държавно управление бе също по този начин фаворизиран посетител в хотел " Тръмп Интернешънъл " в Ню  Йорк при започване на годината, съгласно " Вашингтон Пост ".

 

Вестникът се базира на вътрешно писмо от генералния управител на хотела, който написа, че аудиенция " в последната минута " през март на група от Саудитска Арабия, съпровождаща принц Мохамед бин Салман, вдигнала с 13% заетостта на стаите през първите 3 месеца от годината след 2 година на спад.

 

Саудитска Арабия е пособия и за едно от основните обещания на Тръмп, както и на приятелите на президента. Миналата година кралството разгласи проектите си да влага 20 милиарда $ в частен инфраструктурен американски фонд, ръководен от Blackstone Group, инвеститорска компания отпред със Стивън Шварцман.

 

Акциите на Blackstone скочиха при новината. По-рано тази година Тръмп  разкри федерален проект за 200 милиарда $ за летищата, пътищата, автомагистралите и пристанищата.   Шварцман, който отпразнува своя 70-ти рожден ден в президентския курорт " Мар а Лаго " във Флорида, го съпровождаше при неговото посещаване в Саудитска Арабия.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР