Джъстин Трюдо разкритикува Facebook за блокиране на новини по време на бушуващите горски пожари в Канада

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо разкритикува Facebook, че поставя корпоративните печалби
Коментари Харесай

Канадският премиер Джъстин Трюдо разкритикува Facebook, че „поставя корпоративните печалби пред безопасността на хората“, тъй като платформата на социалните медии продължава да блокира новинарско съдържание, докато горските пожари бушуват в Северозападните територии на Канада и Британска Колумбия.

„Толкова е немислимо компания като Facebook да избере да постави корпоративните печалби пред това да гарантира, че местните новинарски организации могат да получат актуална информация за канадците и да достигнат до тях там, където канадците прекарват много от времето си; онлайн, в социалните медии, във Facebook“, каза Трюдо по време на пресконференция в понеделник.

Около 60 000 души в Северозападните територии и Британска Колумбия са били поставени под заповеди за евакуация от този уикенд, според най-новите данни на канадските власти. Също в понеделник Трюдо описа опустошението, причинено от горските пожари, като „апокалиптично“ и похвали канадците, че са се засилили да подкрепят евакуираните.

По-рано този месец компанията майка на Facebook Meta започна да блокира новинарски връзки от Facebook и Instagram в Канада в отговор на наскоро приетото законодателство в страната, което изисква от технологичните компании да договарят плащания на новинарски организации за хостване на тяхното съдържание.

Говорител на Meta каза пред CNN в изявление в понеделник, че канадците „продължават да използват нашите технологии в големи количества, за да се свързват с техните общности и да имат достъп до информация с добра репутация, включително съдържание от официални правителствени агенции, служби за спешна помощ и неправителствени организации“.

Новото законодателство в Канада „ни принуждава да прекратим достъпа до новинарско съдържание, за да спазим законодателството, но ние оставаме фокусирани върху предоставянето на нашите технологии“, се добавя в изявлението, посочвайки инструмента за проверка на безопасността на Meta, който според компанията над 45 000 хората са използвали от петък, за да се маркират като безопасни.

Говорителят на Meta добави, че 300 000 души са посетили страниците на Yellowknife и Kelowna Crisis Response във Facebook.

Щети от горските пожари са показани във вторник, 15 август 2023 г. между Ентърпрайз и Какиса, Северозападни територии, Канада. Щетите от горските пожари са показани във вторник, 15 август 2023 г. между Ентърпрайз и Какиса, Северозападни територии, Канада. Райън Планче/AP

Канадското законодателство, известно като законопроект C-18 или Закон за онлайн новините, получи окончателно одобрение през юни. Той има за цел да подкрепи устойчивостта на новинарските организации чрез регулиране на „дигиталните новинарски посредници с оглед на повишаване на справедливостта на канадския дигитален новинарски пазар“.

По-рано Meta заяви чрез публикация в блог на компанията, че законодателството „представя погрешно стойността, която получават новинарските издания, когато избират да използват нашите платформи“. Продължаващият спор в Канада идва на фона на глобален дебат относно връзката между новинарските организации и компаниите за социални медии относно стойността на новинарското съдържание и кой може да се възползва от него.

По време на изказването си в понеделник Трюдо каза, че ходът на Facebook да блокира новинарско съдържание е „лош за демокрацията“ в дългосрочен план. „Но точно сега, в извънредна ситуация, когато актуалната местна информация е по-важна от всякога, Facebook поставя корпоративните печалби пред безопасността на хората“, каза Трюдо.

Браян Фунг от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР