Канадският премиер Джъстин Трюдо извърши трета поред смяна в своето

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо извърши трета поред смяна в своето
Коментари Харесай

Канада: Трета оставка в кабинета след корупционен скандал

Канадският министър председател Джъстин Трюдо извърши трета подред промяна в своето държавно управление през последните три месеца в отговор на рецесията, провокирана от поредните оставки на две министърки, изразили неодобрение от намесата на държавното управление в правосъдна процедура, съобщи Ройтерс.

Днес Трюдо изненадващо уточни за министър на бюджета малко известната депутатка от неговата Либерална партия Джойс Мъри. Тя ще дава отговор за държавните разноски, сменяйки на този пост Джейн Филпот, която подаде оставка на 4 март в митинг против опита на държавното управление да прикрие корупционния скандал, обвързван с огромната строителна компания Ес Ен Се-Лавален (SNC-Lavalin). Това е първи държавен пост за 64-годишната Мъри, която преди е била член на районното държавно управление на провинция Британска Колумбия.

Филпот е считана за доближена на някогашната министърка на правораздаването Джоди Уилсън-Рейбоулд, която подаде оставка през февруари, откакто упрекна премиера и доближените му, че са упражнили над нея неприемлив напън и са й отправили закани, с цел да се застъпи пред прокуратурата в интерес на компанията Лавален и да не допусне правосъдно следствие против нея.

В началото на март Трюдо отхвърли, че той и негови чиновници са се намесвали в работата на канадската правосъдна система и отхвърли да се извини. Медиите и анализаторите считат, че държавното управление на Трюдо претърпява най-тежката рецесия от началото на мандата си. Социологически анкети сочат, че този скандал може да провали възможностите му да остане на власт след изборите през октомври т.г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР