Канадските противопожарни екипи продължават борбата с горските пожари, за да

...
Канадските противопожарни екипи продължават борбата с горските пожари, за да
Коментари Харесай

Заради горски пожар в Канада евакуират всички 20 000 жители на град Йелоунайф

Канадските противопожарни екипи не престават битката с горските пожари, с цел да не доближат те до град Йелоунайф, оповестява " Ройтерс ". В града беше оповестена заповед за цялостна евакуация, като сега всичките 20 000 поданици напущат с коли и самолети. Крайният период за жителите да изоставен Йелоунайф е на обед в петък.

Властите споделят, че пожарът е на 15 км северозападно от града и може да доближи покрайнините до събота, в случай че няма дъжд.

В Йелоунайф стотици хора чакат да бъдат отведени до летището за един от петте евакуационни полета до прилежащата провинция Алберта.

Премиерът Джъстин Трюдо свика среща на групата за реагиране при произшествия, с цел да разиска пожарите в четвъртък. След срещата министърът на защитата Бил Блеър сподели, че държавното управление следи от близко евакуациите и е готово бързо да транспортира жителите по въздух, в случай че сухопътните направления бъдат прекратени.

Шейн Томпсън, министър на околната среда на територията, сподели, че заповедта за евакуация е била издадена късно в сряда, с цел да се даде време на хората да излязат, преди времето да се е влошило. Около 65% от популацията на териториите ще бъде евакуирано, сподели той.

Северозападните територии имат лимитирана инфраструктура и има единствено един двулентов път от Йелоунайф до провинция Алберта на юг.

В канадската провинция Британска Колумбия, която претърпя извънредно интензивни пожари тази година, управляващите предизвестиха жителите да се приготвят за рискови условия на пожар.

Кметът на Йелоунайф Ребека Алти сподели, че специфични екипи изсичат дървета покрай града в опит да предотвратят разпространяването на пламъците.

Двете най-големи самолетни компании в Канада обявиха, че прибавят полети от Йелоунайф и лимитират цените след възмущението в обществените медии по отношение на скока им.

Някои от евакуираните ще бъдат превозени със аероплан до Калгари, Алберта.

Досега към 134 000 квадратни километра земя в Канада са били опожарени.

Пожарите също са засегнали промишленото и енергийното произвеждане. Производителят на диаманти De Beers съобщи, че неговата мина Gahcho Kue, на към 280 км североизточно от Йелоунайф, продължава да работи, макар че редица чиновници от близките общности са били евакуирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР