Канадец, който уби мюсюлманско семейство, вдъхновен от белия национализъм: Прокурор

...
Канадец, вдъхновен от белите националистически убеждения, е действал умишлено и
Коментари Харесай

Канадец, вдъхновен от белите националистически убеждения, е действал умишлено и с предумисъл, когато се блъсна с пикапа си в мюсюлманско семейство, убивайки четирима души в предполагаем „ терорист”, каза прокурорът при откриването на процеса срещу мъжа.

Федералният прокурор Сара Шейх каза във встъпителното изявление в понеделник, че 22-годишният Натаниел Велтман е планирал нападението си три месеца, преди да подкара камиона си Dodge Ram директно срещу мюсюлманското семейство.

Велтман е обвинен, че умишлено е блъснал петима членове на семейство Афзал с камиона си, докато са били на разходка в Лондон, Онтарио, вечерта на 6 юни 2021 г.

46-годишният Салман Афзал, 44-годишната му съпруга Мадиха Салман, 15-годишната им дъщеря Юмна и 74-годишната й баба Талат Афзал бяха убити при атаката. Деветгодишният син на двойката беше сериозно ранен, но оцеля.

Велтман се пледира за невинен по четири обвинения за убийство от първа степен и по едно обвинение за опит за убийство по делото, което е първият път, когато аргументи за терористичен мотив, свързан с превъзходството на белите, ще бъдат изслушани в канадски съд.

Във встъпителното си изказване Шейх каза, че Велтман е карал камиона си, който е купил малко повече от две седмици преди атаката, „въртя педалите до метал“, вдигайки облак прах, докато превозното средство се издига над бордюра на тротоара, удряйки неговите жертви.


Шейх каза, че Велтман е казал на детективите, след като е бил арестуван, че намеренията му са били политически, че е напуснал дома си в деня на атаката, търсейки мюсюлмани, които да убие, и че е използвал камион, за да изпрати съобщение до другите, че превозните средства могат да бъдат използвани за нападение на мюсюлмани.

Нападението срещу семейство Афзаал изпрати вълни от шок, скръб и страх в цяла Канада и стимулира продължаващите призиви за мерки за борба с ислямофобията.

Велтман беше арестуван в близкия мол, облечен в бронежилетки и каска, след атаката. Според прокурора той е бил чут на фона на обаждане до 911, казвайки: „Аз бях този, който се блъсна в тях… Направих го нарочно“.

Докато е бил с белезници, той също е казал на полицията, че иска да „изпрати силно послание“ срещу мюсюлманската имиграция, каза Шейх.


Доказателствата, събрани от полицията, включват писания, бликащи за белия национализъм и срещу масовата имиграция. От камиона на нападателя са иззети и няколко ножа и въздушен пистолет.

Премиерът Джъстин Трюдо каза, че убийствата са „терористична атака, мотивирана от омраза“.

Убийството на три поколения от семейство Афзал беше най-смъртоносната антимюсюлманска атака в Канада след стрелбата в джамия в град Квебек през 2017 г., оставила шестима убити. Извършителят на тази стрелба не е обвинен в тероризъм.

Велтман, който носеше прекалено голям набръчкан черен костюм и бяла риза, седеше тихо в съда, когато започна делото в понеделник, но ръката му трепереше, когато се опита да налее вода в хартиена чаша на бюрото си.

Неговият адвокат Питър Кечесън взе каната и напълни чашата си с вода.

Очаква се изпитанието да продължи около осем седмици.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР