Канада подкани своите граждани, които се намират в чужбина, да

...
Канада подкани своите граждани, които се намират в чужбина, да
Коментари Харесай

Светът е в колапс заради COVID-19! Положението навсякъде става опасно

Канада подкани своите жители, които се намират в чужбина, да се върнат в родината, до момента в който могат, тъй като доста страни затварят границите си или вкарват ограничавания на напредването, с цел да спрат пандемията на ковид. Това оповестяват интернационалните медии.

Канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан съобщи в Туитър, че предлага на жителите да се върнат в Канада, до момента в който към момента има опция. Той подсети, че доста страни вкараха ограничаващи ограничения, въздушните компании анулираха полети и е допустимо да бъдат въведени нови ограничавания с малко предупреждение.

"Вашите проекти за пътешестване може да бъдат съществено комплицирани и може да ви се наложи да останете в чужбина по-дълго от плануваното ", акцентира той.

Шампан прикани жителите да се осведомят за опциите за завръщане и да обмислят да побързат, в случай че тези благоприятни условия намалеят, прецизира dir.bg.

Около 300 000 канадски пенсионери прекарват канадската зима под слънцето на Съединени американски щати. По-рано министър председателят на провинция Квебек Франсоа Лего ги подкани да се върнат в Канада неотложно.

Испания вкарва съвсем цялостна карантина за 15 дни
Испанският министър председател Педро Санчес разгласи въвеждането на съвсем цялостна карантина в страната за 15 дни. Жителите на страната ще могат да излизат единствено с цел да вървят на работа или на доктор, да купуват артикули от първа нужда или при форсмажорни условия.

Чака ли ни това и нас? Испания разгласи цялостна обсада

В цялата страна стопират работата си всички предприятия, които не са от първа нужда. Подобна мярка към този момент е наложена в някои райони, в това число мадридския.

Съпругата на испанския министър председател е инфектирана с COVID-19

В страната е оповестено и изключително състояние за период от 15 дни. Ограниченията на напредването влизат в действие от през днешния ден.

Премиерът акцентира, че рецесията с ковид изисква "извънредни решения " и предизвести, че битката с епидемията ще има съществено отражение върху стопанската система. Санчес даде обещание, че държавното управление му ще направи всичко по силите си, с цел да понижи икономическите вреди.

Затварят се питейните заведения, заведенията за хранене и магазините, с изключение на продаващите хранителни артикули и други предмети от първа нужда. Всички спортни и развлекателни действия се анулират. Затварят се и конферентните центрове.

Железопътният превоз на приблизително дълги дистанции ще бъде стеснен. Не се планува обаче затваряне на границите.

От през вчерашния ден вечерта в Испания бяха регистрирани над 1500 нови случая на заразяване, а общият им брой надвишава 5700. Починалите са минимум 183.

Франция затваря заведенията за хранене, кафенетата и множеството магазини, нови 12 смъртни случая в страната
Франция затвори от среднощ всички заведения за хранене, кафенета и развлекателни обекти като кина и нощни заведения, както и множеството магазини. Целта е да се спре разпространяването на новия ковид.

Затворени са всички обекти, които одобряват хора и не са от първостепенно значение за живота в страната. Остават отворени единствено питателните магазини, аптеките и бензиностанциите.

Здравните управляващи в това време оповестиха за 12 нови смъртни случая от ковид във Франция. С това общият брой на умрелите в страната доближи 91. Заразените са се нараснали до 4499 от 3661 през вчерашния ден.

Над 4200 са към този момент инфектираните в Германия, в Берлин не разрешават събирания на повече от 50 души
Над 4200 са към този момент инфектираните с новия ковид в Германия, заяви сп. "Фокус ".

Германското издание се базира на данни на районните управляващи. Вчера медии оповестиха за 3387 инфектирани в Германия.

Епицентърът на болестта в страната е западната провинция Северен Рейн - Вестфалия (най-малко 1636 случая). Следват южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг (съответно с 681 и 569 заразени). Смъртните случаи в Германия от причиняваното от вируса са осем, а един немец е умрял в Египет.

Германската столица Берлин забрани всички публични и частни събирания на повече от 50 души на едно място. Мярката влиза в действие неотложно.

Всички кина, театри, концертни зали и спортни уреди в Берлин, наред с питейните заведения, пъбовете, казината и нощните клубове, са затворени. Ресторантите ще могат да работят, в случай че са в положение да обезпечат отдалеченост от най-малко един метър и половина сред клиентите.

Австрийските църкви затварят порти
За да бъде лимитирано разпространяването на ковид, църковните храмове в Австрия затварят порти за обществеността най-късно в понеделник. Но за богомолците църквата обезпечава отдалеченото им наличие на църковните служби - по радиото, малкия екран и интернет.

Литургиите ще се отслужват и записват в празни храмове. Католическата черква предлага на богомолците безвъзмездна апликация, която могат да смъкват на мобилните си телефони и да се осведомят за програмата на храмовете.

Сутрешните служби и обедната молитва на папа Франциск във Ватикана, които ще се отслужват в наличието на малцина свещеници, също ще бъдат излъчени по интернет с превод на немски.

Словения стопира публичния превоз и затваря заведенията за хранене
Словенското държавно управление взе решение за прекъсване на публичния превоз и затваряне на всички питейни заведения и заведения за хранене поради ковид.

"Временното прекъсване на публичния превоз е нужна мярка за дейно въздържане на инфекцията ", означи министърът на инфраструктурата Ерней Вртовец след изключително съвещание на антикризисния щаб за битка със болестта.

Железопътният и автобусният превоз в цяла Словения стопира от понеделник. Работата на такситата ще бъде лимитирана. Не е известно от коя дата ще бъдат затворени питейните заведения, заведенията за хранене и други публични места. Изключение са магазините за хранителни артикули, аптеките и бензиностанциите.

Вчера в страната беше регистриран първият смъртен случай, дължащ се на ковид. Починал е възрастен мъж с хронично заболяванея. По-рано словенското държавно управление заяви за повишаване на доказаните случаи на болестта в страната до 181 от 141 през вчерашния ден, както и че трима от инфектираните са в интензивно поделение.

Извънредно състояние в Румъния от понеделник
Румъния ще вкара изключително състояние поради новия ковид от понеделник.

Решението бе оповестено през днешния ден от президента Клаус Йоханис. Извънредното състояние ще даде на държавното управление повече пълномощия да затваря граници и да постанова ограничавания за пътешестване. Броят на доказаните случаи на болестта в Румъния се усили довечера до 109 - със седем повече от сутринта.

Шести случай на ковид в Турция
Турският министър Фахреттин Коджа заяви, че е регистриран още един положителен случай на ковид при направения тест. С това цифрата на инфектираните с ковид в Турция се увеличи и доближи 6 души.

Министърът не заяви пола на инфектираното лице.

Коджа уточни, че 6-ият случай на болест от ковид бил регистриран в теста на разположение, което се е завърнало от религиозно поклонение, по този начин нареченото "умре ", в Саудитска Арабия.

Умре е набожен бит в исляма. Той не е наложителен като хадж (поклонението в Кабе-Мека) и може да се прави когато и да е на годината от всеки искащ. Обикновено искащите да извършат почине посещават Мека в месеците преди хаджа.

Един от предходните случаи на положителен тест също бе на завърнала се от почине туркиня.

Междувременно, съветникът на турския президент по информационните въпроси Фахреттин Алтун заяви, че до момента в Турция са били тестувани 4015 души за ковид.

Украйна, Латвия и Норвегия вкарват ограничавания
Украинският президент Володимир Зеленски приведе в деяние решението на Съвета за национална сигурност и защита (СНСО) за затваряне на границите по отношение на епидемията от ковид в света. Това заяви пресслужбата на украинския държавен глава.

Съгласно решението на СНСО Украйна затваря от 16 март до 3 април държавната си граница за чужденци. От 17 март се приключва пропускането на постоянния пътнически превоз.

Латвия от вторник ще спре влизането на съвсем всички чужденци на своя територия, с цел да предотврати разпространяването на ковид, заяви министър председателят Артурс Кришанис Каринш. От понеделник сутринта в 8 ч. централноевропейско време (9 ч. българско) Норвегия затваря краткотрайно всичките си летища, сподели министър-председателката Ерна Сулберг.

Литва постанова карантина
Правителството на Литва постанова карантина в цялата страна, с цел да се бори с разпространяването на ковид, съобщи ДПА, цитирайки признато късно нощес решение на кабинета. Мерките влизат в действие от понеделник и включват затваряне на границите на страната за чужденци. По-рано Литва вкара граничен надзор за Латвия и Полша.

Ще бъдат затворени всички магазини, с изключение на аптеките и магазините за хранителни артикули. На жителите се не разрешава да напущат страната, а на чужденците да влизат, в случай че имат позволение за дълготрайно престояване, в случай че са дипломати или чиновници на НАТО. В страната бяха доказани 7 случая на заразяване. Правителството разгласи изключително състояние.

Израел лимитира публичния живот
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи нощес въвеждането на огромни ограничения, ограничаващи публичния живот за да се спре разпространяването на ковид.

От през днешния ден в страната се затварят учебните заведения, киносалоните и други обекти, които одобряват хора и не са от първостепенно значение за живота в страната. Остават отворени единствено жизненоважни обекти като супермаркети и банки.

Тези, които могат, би трябвало да работят от вкъщи, добави Нетаняху и посъветва израелците да заобикалят ненужните пътувания. Правителството възнамерява да употребява цифрови принадлежности, които нормално се употребяват за битка с тероризма активност, с цел да следи разпространяването на вируса, заяви министър председателят.

"Ние сме в положение да водиме война с незабележим съперник а вирусът е незабележим и това е война ", акцентира Нетаняху. Въпросът за потреблението на тези технологии ще бъде разискван през днешния ден на съвещание на държавното управление.

Общият брой на инфектираните в страната доближи 193 души.

Коронавирусът плъзна в още африкански страни
Списъкът със страни в Африка, наранени от ковид, продължава да нараства. За първи случаи оповестиха Намибия, Руанда, Есватини и Сейшелските острови.

В Есватини, някогашната Свазиленд, инфектираният е 33-годишен мъж, който наскоро се завърнал от делово пътешестване до Съединени американски щати. В Намибия е дала позитивна проби испанска двойка. В Руанда първият случай е индийски жител от Мумбай. Първите два случая на отдалечените Сейшелски острови са двама туристи от Северна Италия.

Броят на инфектираните в Република Южна Африка се усили от 24 на 38, откакто боен аероплан върна в страната 122 нейни жители от китайския град Ухан, откъдето потегли разпространяването на болестта.

Сенегал удостовери нови три за общо 21 случая.

В Африка към днешна дата има доказани случаи на ковид в над 20 страни.

Експерти предизвестяват, че в доста от страните на континента системите на опазване на здравето са слаби, което значи, че здравните заведения може елементарно да бъдат претрупани при увеличение на инфекциите.

Според Икономическата комисия за Африка (ИКА) при рецесия стопанските системи на редица страни на континента може да бъдат наранени тежко.

"Африка може да загуби половината си БВП, защото растежът може да спадне от 3,2 на към 2 % заради редица аргументи, в това число поради нарушаванията в световните вериги на доставките ", сподели икономистът Вера Сонгве на среща на ИКА в Етиопия. По думите на Сонгве свързаността със засегнатите стопански системи в Европейския съюз, Китай и Съединените щати в този момент провокира отрицателни резултати.

Извънредно състояние в Триполи
Либийското държавно управление на националното единодушие разгласи изключително състояние поради ковид. От понеделник ще бъдат затворени пристанищата и летищата на страната, съобщи министър председателят Файез Сарадж. Той добави в тирада, че държавното управление е отделило 500 милиона либийски динара (360,54 милиона долара) за битка с заболяването, в случай че тя доближи Либия. Засега няма доказани случаи на заразяване.

Либия е разграничена от години сред съперничещи държавни управления. Страната не разполага с подобаващи изолатори и други уреди за битка с вируса, съобщи началникът на либийската работа за надзор на заразните болести.

Филипините слагат под карантина столицата Манила
Хиляди филипински служители на реда, подкрепяни от армията и бреговата защита, започнаха да постановат карантина на гъсто обитаемата столица Манила, отделяйки я от останалата част на страната. Анулирани са вътрешните полети от и към столицата с население 12 милиона души.

Публичните събирания като концерти, прожекции и боеве с петли бяха неразрешени за период от един месец. Забранява се влизането и излизането на лица от столицата и по суша и вода, като изключение ще се прави единствено за тези, които потвърдят, че би трябвало да работят в Манила. От 20 ч. до 5 ч. локално време се постанова полицейски час.

Движението на артикули ще се прави гладко. Движението на хора обаче ще бъде лимитирано до ходенето на работа, закупуването на храна и други дейности от първа нужда.

Общо на Филипините са регистрирани 111 случая на COVID-19, от които 8 доведоха до гибел. "Ние сме като Италия преди два месеца ", изясни вътрешният министър Едуардо Аньо, обяснявайки повода за радикалните ограничения, признати от държавното управление на популиста Робърт Дутерте.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР