Кампанията по прибирането на реколтата от ечемик и пшеница в

...
Кампанията по прибирането на реколтата от ечемик и пшеница в
Коментари Харесай

`Без сериозни пожари минава жътвата в Добричко

Кампанията по прибирането на реколтата от ечемик и пшеница в област Добрич е към своя край. За благополучие през актуалната беритба не са регистрирани съществени пожари, няма огромно количество унищожена продукция, не са наранени и селскостопански или жилищни постройки . Изискванията за обезпечаване на противопожарната сигурност по време на дейната работа на полето с машини при високите летни температури са строги, а контролът върху спазването им прецизен. Независимо от спокойната обстановка сега, паниките са ориентирани към месец септември, когато стартира прибирането и на царевицата и всеобщото нерегламентирано палене на стърнища

Три са зародилите пожари в пшенични масиви през актуалната жътвена акция. Унищожени в тях са общо 13 декара, засети с културата. Двата са били провокирани от запалени сухи треви, а третият от нерегламентирано бунище. Към момента пожарите в стърнищата са осем, само че занапред следва тяхната численост да се усили , имайки опита от предходните години. В съпоставяне с 2022 година пожарите са доста по-малко , разяснява шефът на Пожарната сигурност и отбрана на популацията в Добрич комисар Дарин Димитров.  

„ Прибирането на реколтата – има разпоредба, която изисква избрани неща. По време на самото прибиране на реколтата според от насятото количество декари пшеница да има съответната техника на полето, която да обезопасява безвредното прибиране, това е какъв брой декара засяти и къде се намират – покрай основни пътища, до горски насаждения. Освен това техниката, която би трябвало да взе участие в жътвената акция, би трябвало да е изправна, оборудвана със съответните уреди за пожарогасене “.

Контролът върху спазването на тези условия е всекидневен и евентуално това плюс обстоятелството, че земеделските производители стават все по-дисциплинирани са и главните аргументи за удобната статистика към този момент в област Добрич , уточни още комисар Димитров.  

Кооперацията в село Паскалево, която обработва 10 000 декара земя, има неприятни мемоари от зародили пожари по време на беритба. Затова и са извънредно прецизни в спазването на разпоредбите, разяснява ръководителят й Нели Стоянова. Тя уточни, че се стараят да съблюдават всички инструкции. И показа, че в кооперацията се е случвал пожар по време на беритба и обстановката е доста страшна: 

„ Който не го е изпитвал – тези са смелчаците, които практикуват, без да имат противопожарна защита по някакъв метод на полето и да оставят единствено комбайните и превоза. Един пожарогасител не е задоволителен. Все по-рядко се срещат такива сътрудници “, безапелационна е тя. 

Притесненията на комисар Дарин Димитров са, че след прибирането на реколтата стартира и всеобщото палене на стърнища. Той напомни случаи от минали години, когато всички екипи на пожарната са отвън обитаемоте места, с цел да гасят пожари в полето и при положение на случай в нечий дом или работно място мъчно могат да реагират в точния момент. Разбира се, законът е планувал административни наказания, само че в множеството от случаите мъчно може да се потвърди умишленост на палежа. 

Над 90% от пожарите пораждат от небрежна човешка активност , безапелационен е Дарин Димитров. Той моли за съблюдаване на разпоредбите, с цел да не се повтори и през този септември сериозната конюнктура в региона, каквато я помним от предишни години. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР