Кампания Да спрем рака на работното място“ инициира Конфедерацията на

...
Кампания Да спрем рака на работното място“ инициира Конфедерацията на
Коментари Харесай

Кампания „Да спрем рака на работното място“ започва КНСБ

Кампания „ Да спрем рака на работното място “ инициира Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ). Това стана ясно по време на визитата на представители на управлението на синдиката в Комплексния онкологичен център (КОЦ) – Шумен. Гости на КОЦ бяха вицепрезидентите на КНСБ Тодор Капитанов и Огнян Атанасов, както и Анета Денева – ръководител на Федерацията на здравните синдикати в Шумен, оповестява radian.bg.

Раковите болести са първата причина за смъртни случаи в Европейски Съюз, свързани с работата: 52% от годишните смъртни случаи, свързани с специалността, понастоящем се дължат на свързани с работата ракови болести, до момента в който 24% са вследствие на заболявания на сърдечносъдовата система, 22% – на други болести, и 2 на 100 – на пострадвания. Според изследвания на Международната конфедерация на профсъюзите, близо 30 типа рак са свързани с работното място. Годишно в България се записват пациенти с диагноза от 215 професионални болести, показаха синдикалистите.

В Европа заради неприятни условия на труд от рак заболяват 5-6 на 100 от всички раковоболни. У нас годишно те са 10 000 души. По този мотив шефът на КОЦ – Шумен доктор Свилен Арнаудов разяснява, че онкоболните се усилват всяка година, само че какъв брой от тях са с рак поради неприятни индустриални условия, не може да каже, защото са нужни статистика и разбор – запас, с който КОЦ не разполага.

Представителите на КНСБ се договориха да работят взаимно за скрининга и профилактичните стратегии на популацията за битка с рака, като подчертават на професионалните аргументи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР