Камен Георгиев е една от най-ярките емблеми на България в

...
Камен Георгиев е една от най-ярките емблеми на България в
Коментари Харесай

Специално за ТОПСПОРТ: Коментарът на Камен Георгиев за една от най-големите бойни галавечери за годината - UFC 214!

Камен Георгиев е една от най-ярките емблеми на България в света на бойните спортове. Състезател, треньор, войник по предопределение и по душа, осведомен в елементи с всяка дребна детайлност, с всеки привидно нищожен, а в действителност определящ акцент в бойните изкуства, Георгиев не един и два пъти е вдигал на крайници българските почитатели, печелейки купа след купа във всевъзможни стилове, доказвайки пред света, че страната ни има с какво да се гордее на тепиха, татамито и кръга.

Един от ветераните ни, прочут в целия свят с изявите и неопетненото си добро име, разполага с десетки оценки както в определяните като нормални, по този начин и в нетрадиционните бойни стилове. Георгиев е международен, европейски и балкански първенец по санда, планетарен номер едно в бойното самбо, международен отличник по combat wrestling, първенец в един от изначалните бойни стилове - панкратион, както и нееднократен победител в ММА-сблъсъци, разполагащ с над 20 триумфа в смесените бойни изкуства.

 Снимка 288117

Специално за ТОПСПОРТ, Камен Георгиев направи обширен анализ на последната огромна галавечер на най-популярната ММА-верига в света UFC.

В главната борба от спектакъла UFC 214, Джон Джоунс надви над Даниел Кормие, печелейки купата в полутежка категория. " Боунс " записа механически нокаут против съперника си в " Хонда Сентър " в Калифорния, завоювайки пояса в една от най-оспорваните дивизии на шампионата.

Мнението на Георгиев за шоуто в Анахайм, особено за ТОПСПОРТ:

 Снимка 256918

На какво се дължи най-много успеха на Джон Джоунс против Даниел Кормие, съгласно теб?
- Тази среща би трябвало да бъде следена под микроскоп, защото това са двамата най-хубави бойци в категория до 93 кг в света. Всеки ден да се бият, отново на драго сърце ще следя мачовете сред тях. Това е като да наблюдаваш дуелите сред Ранди Котур и Чък Лидел от преди 11-12 години. Цялата преса гръмна с възгласи " Кралят се върна ", само че това изрично не е по този начин! И двамата са крале и с изключение на нужното почитание, което би трябвало да им се отдаде, всички бойци би трябвало да се учат от тях. Всъщност успеха на Джоунс, пристигна без да има никаква логичност в осъществяването на мавашито (раунд хаус кик) с предния крайник. В трети рунд първенецът Даниел Кормие преследваше Джоунс и нанасяше методично удари и в този миг кандидатът пусна един ритник, с цел да резервира отдалеченост сред двамата без да го прикрие по никакъв метод и за негова изненада: мавашито, даже той не можа да повярва, че влезе и се забави с последващата офанзива. Единичните, неприкрити ритници, изпълнени по този метод, не се водят за изключително ефикасни. Няколко пъти гледах обстановката и още не мога да допускам, че Кормие изпусна удара.

60% от забележителните опити за удар на Джоунс бяха сполучливи. Той като че ли възвърна формата си и е подготвен да се оправдава за всички позволени неточности в осмоъгълника и отвън него в предишното?
- Колко са били " обилни " е много противоречив въпрос. Джон Джоунс игра на познатото си равнище, като редуваше удари с ръце, лакти и крайници. Като имаше и тежки удари и такива, които единствено маркираха интензивност. Даниел Кормие съкратяваше доста добре и неговите удари въпреки и по-малко на брой, си личеше, че са по-тежки. Първи рунд в мача съдийските гласове са 2:1 в интерес на Джоунс. Което демонстрира, че Кормие е намерил верния метод да съкратява дистанцията, макар сензитивното преимущество на Джоунс в растеж и ударен обхват на ръцете. Вторият рунд към този момент е 3 на един съдийски гласа за Даниел, което в цялостна степен демонстрира, че съдиите са забелязали по-тежките удари на Кормие. Трябва да отбележа, че в този рунд той съумя да избегне огромна част от ударите на Джоунс и направи положителни контраатаки. Това до някъде му вдъхна прекомерна огромна самонадеяност реши, че е спечелил мача и в идващия рунд се отнесе доста повърхностно в защитна фаза, откъдето пристигна и тежкият удар, който получи.

 Снимка 307183
Източник:

Двамата влязоха в срещата непосредствено търсейки замяна на удари и кикове, а не толкоз солидно показване на земя. Подобен метод не крие ли известни опасности, в случай че съперникът е решил да промени предстоящата си тактика към дуела?
- И двамата имат много добра кикбоксова подготовка, изключително Джоунс, тъй че изцяло обикновено заложиха на дебнене на момента, в който един от двамата ще разклати с удар съперника си и тогава да потърси срутване. Въпреки, че и двамата са борци от най- висока класа, заложиха на напълно кикбоксова среща. При реванш е по този начин, макар по-високият риск от приемане на удари, риска от допускане на доминация е по-голям. Знам го тъй като съм имал точна такава среща с Емил Захариев от Пловдив, макар че бекграундът на подготовката ни е различен, заложихме на кикбоксова тактика. От кикбокс елементарно можеш да преминеш към друго развиване, до момента в който противоположното е доста мъчно, най-малкото, че изразходваш по-малко сила.

Това че и Джоунс, и Кормие записаха по 3 несполучливи опита за тейкдаун се дължи главно на положителната работа на другия в отбрана или на нещо друго?
- Точно по този начин! Както загатнах: двамата са доста висок клас борци, освен от предходния им опит в свободната битка, а и от видяното в първия мач сред тях. В свободната битка Даниел Кормие има медали от международни шампионати и 4-то място от Олимпиадата през 2004 г, тази през 2008 година пропуща в последния миг поради заболяване. Джон Джоунс е бил колежански първенец по битка, като забележете: упражнявал е в лицей, в щата Айова, където битката е вяра.

 Снимка 307185
Източник:

Преди срещата Кормие акцентира на чисто човешките и морални дефекти на Джоунс, пробвайки се да го предизвика. Нито за миг обаче той не си разреши да сложи под подозрение професионалните качества на противника си. Това като че ли сподели, че той знае против какво се изправя. Все отново те към този момент бяха провели един дуел.
- Дори и за незапознатите е видно, че Джоунс е с големи размери, растеж и тегло преди кантара, за категория до 93 кг (полутежка) множеството му съперници са с по една глава по-ниски от него. Към физическите му данни, като прибавим и уменията му - това го прави един от най-опасните бойци в света за всички времена. Той стана първенец на 23-годишна възраст, най-младият в историята на UFC, и то в най-конкурентната категория. А поради и петрундовият мач, който имаха през януари 2015г., се очакваше и реваншът да бъде кървясъл.

Двамата се познаваха задоволително добре, с цел да не позволяват изненади. Можем ли да кажем, че Джоунс просто е по-добрият войник?
- Краткият отговор е " да ", само че той разказва единствено само половината от обстановката. Истината е, че това са двамата най-хубави бойци с необикновено изравнение благоприятни условия. Първият мач беше със съдийско решение. В последния, поради съдийските гласове - водеше Кормие, преди да направи обикновена неточност. Силно се надявам да забележим трети мач сред тях!

Колко дълго смяташ, че ще продължи възходът на Джоунс? Дали този път е " за доста дълго ", както самият той се изрази преди мача?
- Джон Джоунс е зложелател самичък на себе си. Ако в действителност е решил казуса си с опиатите, всичко ще се развива в негова изгода.

 Снимка 307184
Източник:

Как оценяваш успеха на Тайрън Уудли против ветерана и същинска легенда в света на жиу жицу - Деймиън Мая?
- Напълно предстояща, единственото ненадейно беше, че се стигна до съдийско решение. Беше ясно, че Уудли има доста по-добра битка и в пъти по-тежки удари и чаках да има и нокаут. В следствие се разбра, че Тайрън е контузил рамото си в първия рунд и не е имал опция да нанася тежки удари, в действителност през цялата борба се е стремял да не покаже уязвимост. В случая уменията по битка му служеха да пази събарянията, беше освиркван от феновете, което за мен е върхът на простотията. През цялото време се движеше, нанесе доста удари, сподели разнообразни типове отбрана от срутване.

Мая направи 21 несполучливи опита за тейкдаун. Сякаш, че даже безспорните, емблематични качества в представянето на земя не са самодостатъчни в света на ММА.
- Това, че единствено с положителни умения на земя в ММА не може да постигнеш обилни триумфи е ясно от доста години. Не мога да схвана за какво има някои запалянковци които си мислят, че ще проработи тази тактика. Според мен се дължи на медийното облъчване от страна на избрани уеб сайтове и треньори тъй като продължава да има заблудени почитатели, които имат вяра в тези безумия. Да, Ройс Грейси го реализира, само че през 1994 година. От тогава всички упражняват сложно и сходна тактика е лесна за разгадаване. Пример за това са братята Ногейра, които с изключение на страхотни умения на земя в следствие развиха боксовите си качества, даже единият от тях - Роджерио стана първенец на Бразилия по бокс. А още по-ярко доказателство е Фабрицио Вердум, който беше и първенец в тежка категория на UFC. Но Вердум, с изключение на повторен международен първенец по бразилско жиу жицу и граплинг има страхотни умения в муай тай. Деймиън Мая е умел играч и няма по какъв начин да се поддаде на такива внушения, само че несъмнено си проличава, че не е работил върху развиване на ударния и борцовия аспект в подготовката си. Всичките му опити за битка бях парирани - разумно откакто тръгваше от доста огромна отдалеченост без подготовка. Само в три от опитите си напипа нужния миг, само че тогава класата на Ууудли си сподели думата. С тази тактика няма по какъв начин да победи и други топ бойци като Стефан Томпсън, Кевин Гастелум, а към този момент има загуби от неуместни съперници, като Рори Макдоналд и Джейк Шилдс.

 Снимка 307189
Източник:

Има ли потребност от спомагателен коментар за срещата сред Крис Сайборг и Тоня Евингер или по-скоро всичко в нея беше ясно? Превъзходството на победителката беше явно и като че ли бе изненадващо, че съперничката й остана в осмоъгълника толкоз дълго, поради тежките удари, които понесе.
- Тази среща, идващите и предходните на Крис Сайборг не считам, че би трябвало да се разясняват. Тя има доста физически предимство, става въпрос за мускулна маса на кг тегло в дивизия " дами ". Няма кой да я бие на тези килограми. Принципно при дамите няма огромна конкуренция и от спортно-техническа позиция не виждам смисъл от такива мачове.

 Снимка 307190
Източник:

Коментарът ти за конфликта сред Роби Лоулър и Доналд Серони?
- Не съм склонен със съдийското решение! Мачът беше 2 на 1 рунда за Доналд и респективно той беше спечелилият. Ако въпреки всичко съдиите са се подвели по бурното начало на Роби Лоулър в първи рунд, то може първи рунд да се даде еднакъв и от там мачът да бъде разгласен за еднакъв. И двамата са смели бойци, хвърлят се в пердах и не отхвърлят провокации. Направиха дуел в който преобладаваше муай тай тактика. Лично за мен е изненада толкоз доста клинчове в центъра на клетката и малко осъществени събаряния при положения, че имаха условия за такива. Очаквах този дуел да покаже, кой е по-подготвен за идващ кандидат за купата, само че съм отчаян и по-специално от някогашния първенец Роби Лоулър. Сърцата игра, кондиция на високо равнище, само че като борцова подготовка, като тактически проект и двамата не са подготвени да застрашат първенеца в категорията Тайрън Уудли.

 Снимка 307191
Източник:

Изненада ли те успеха на Волкан Йоздемир над Джими Манюа?
- Лично за мен възможностите бяха 50 на 50. Следя кариерата на Йоздемир от няколко години, не тъй като е доста прочут, а тъй като преди да подпише с " Белатор ", мениджърът му искаше да го праща на подготовка при нас в " Боен клуб България ". Респективно се интересувах от мощните и слабите му страни. Той се разви доста по времето на престоя си в " Белатор ". При предходния си мач против Миша Циркунов също беше новобранец. Той по този начин и стартира дуела, имаше доста тежки моменти и срещата отиваше към злополука, когато съумя да обърне мача и нокаутира латвиеца в 28-та секунда. Това в действителност беше изненада, с оглед развиването на битката досега и може да се приказва за " късметлийски удар ". Но към този момент се видя, че Волкан удря тежко, а битката му е в пъти по-добра от тази на Джими. За проблемите с борцовата му подготовка, като се изключи че е видно... може да свидетелства съотборникът ми Нурал Назмиев, който приготвяше преди две години Алекс Густафсон и е сниман в формалното видео на боеца, представящо неговите треньори. В Allstars Training Center имат единствено един войник с добра борцова подготовка и заради тази причина наемат външни треньори.

 Снимка 307192
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР