Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК. Кандидатурата беше

...
Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК. Кандидатурата беше
Коментари Харесай

ЦИК официално има нов председател

Камелия Нейкова ще е новият ръководител на ЦИК. Кандидатурата беше препоръчана от партия " ИТН ". Партиите бяха на съвещания при президента и през днешния ден, откакто ГЕРБ-СДС отдръпнаха единствената кандидатура на юриста Красимир Ципов. Новите промени в Изборния кодекс са огромно предизвикателство сподели Нейкова, а президентът Румен Радев я попита дали новата комисия ще може до юли да приготви изборите.

От втория път - ЦИК публично има своя нов ръководител и това е Камелия Нейкова. До това решение се стигна след серия от остри реплики сред политическите обединения на консултациите при президента Румен Радев.

Чуха се обвинявания към ГЕРБ-СДС, че бягат от отговорност, а от партията на Бойко Борисов репликираха, че останалите обединения са постигнали съглашателство между тях.

В последна сметка, Мая Манолова за първи път загатна името на Нейкова и откакто и останалите обединения разискаха дали биха го подкрепили, от " ИТН " публично предложиха нейната кандидатура.

Президентът Румен Радев поздрави Десислава Атанасова, че отстояла кандидатурата на Красимир Ципов за ръководител на ЦИК и укори премиера в оставка Бойко Борисов.

Точно по този начин би трябвало да се бори водача на всяка парламентарна група. Но за жалост и вие и вашите симпатизанти бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна, съобщи Радев.

Десислава Атанасова отговори, че кандидатурата е оттеглена по молба на самия Ципов.

Считам, че е неточно да ползвате мен като ръководител на ПГ във връзка с изказвания за отговорността, съобщи Атанасова.

От " ИТН " показаха, че ГЕРБ сложили останалите обединения пред лек парадокс.

Вие познавате господин Борисов, не аз, желая да му благодарите от името на " ИТН ", че потвърди, че за него демокрацията не коства и пет пари, тъй като той съобщи, че логиката на демокрацията изисква ръководителят на ЦИК да е от най-голямата група, т.е. ГЕРБ, сподели Тошко Йорданов.

И останалите партии разясниха препоръчаната и по-късно оттеглена кандидатура на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

Ние поддържаме свое мнение, че е недопустим претендент от Политическа партия ГЕРБ за ръководител на ЦИК, сподели Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Притеснителни са претекстовете, с които се отдръпва посочената кандидатура, сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Това, че една партия е получила най-вече гласове, напълно не анулира обстоятелството, че тя може да има такова равнище на токсичност, че с нея на процедура да не може да се работи по един естествен метод, сподели Христо Иванов от " Демократична България ".

Ако депутатите от ГЕРБ непринудено са се трансформирали в заложници на своя водач, то не виждам никаква причина останалите парламентарни групи, да се подлагаме на това, сподели Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! ".

След разбор на обстановката, президентът попита:

Има ли партия, която да прояви храброст и отговорност, и да не абдикира?

" ИТН " също попитаха може ли ЦИК да се сформира без ръководител.

Назначаване на комисия без ръководител според настоящия Изборен кодекс, не е допустимо, изясни проф. Емилия Друмева.

В последна сметка, съответно име - това на Камелия Нейкова, препоръчана в ЦИК от " ИТН ", се чу за пръв път от друга групировка:

Ако вървим към сливане - Камелия Нейкова би била положителният избор, счита Мая Манолова.

Виктория Василева от " ИТН " предложи публично Камелия Нейкова за ръководител на ЦИК.

Нейкова получи поддръжка за председателския пост и от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Демократична България ". След края на консултациите от ГЕРБ-СДС се усъмниха в предварителни сделки.

Има цялостен синхрон в останалите политически сили. Г-н Тошко стартира да приказва от името на ГЕРБ, представете си - да беше приказвал от името на водача си, който нито сме го виждали, нито сме го чували, даже на работа не идва, разяснява Десислава Атанасова.

ГЕРБ видяхте какво направиха, вкараха всички в процедурен парадокс. Трябваше или да се блокира избора на ЦИК и да се явяваме със остарялата или да се забавят изборите, съобщи Тошко Йорданов.

ГЕРБ не престават с тактиката да неодобряват всеки вероятен развой и че господин Борисов трансформира демократичния развой, самата вероятност за осъществяване на избори в пленник на персоналното си оцеляване, сподели Христо Иванов от " Демократична България ".

Разпускането на Парламента, назначението на служебно държавно управление и началото на работата на ЦИК ще бъде в идната седмица, разгласи президентът Румен Радев и се стимулира:

Вие можете ли преди още да е публикуван указа да подготвите избори за четвърти юли - просто не виждам такава опция. Вие сте освен нови като състав, само че имате да изпълнявате нови положения в закона, които са доста предизвикателни, сподели президентът.

Новият състав на ЦИК ще бъде назначен с декрет на президента.

С над 18-годишен юридически стаж и дълготраен опит в изборната администрация и при провеждането на вотове и референдуми Камелия Нейкова беше разумният избор за ръководител на ЦИК от квотата на " ИТН ", откакто ГЕРБ отдръпна своя претендент.

" Поемам отговорността ЦИК да се оправи с идните предварителни парламентарни избори, в това число като приложи новите промени на ИК такива, каквито законодателят ги е приел ", сподели Нейкова.

Един от най-силните бранители на машинното гласоподаване, в този момент на Нейкова се пада отговорността да провежда първия напълно безхартиен избор.

" Привърженик съм като гласоподавател на машинното гласоподаване. Познавам и технологията на машината и самия развой, тъй че съм последовател на машинното гласоподаване. Един гласоподавател даже да не е виждал машина, считам ще се оправи много бързо. Машините не разрешават да има недействителни бюлетини, които пък значително в предишни избори са регистрирани с висок индикатор ", споделя тя.

При механически проблем с някоя от машините, вотът ще продължи с хартиени бюлетини, изясни Нейкова: " В Изборния кодекс е планувани във всички секции за машинно гласоподаване да имат отпечатани бюлетини, равни на броя на гласоподавателите в тези секции. Така, че правото на гласоподаване на гласоподавателите няма да бъде ощетено ".

Според Нейкова ЦИК ще се оправи с логистиката на машините в чужбина.

" И тук разгадавам извънредно доста на взаимоотношението с Министерство на външните работи, с дипломатическите и консулските представителства и Министерския съвет като цяло, на които пък е предоставено с смяна на ИК съхранението на машините. "

Попитана дали още веднъж ще се допусне карантинирани да не могат да гласоподават, както се случи на 4 април, тя сподели, че с смяна в Изборния кодекс този проблем е решен. Молба за посещаване от мобилна урна ще може да се подава и в самия избирателен ден.

Репортери: Милена Кирова, Николай Минков

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР