Камбана от качествен бронз с дебел пласт посребряване беше намерена

...
Камбана от качествен бронз с дебел пласт посребряване беше намерена
Коментари Харесай

Сребърна камбана пазила новооткрит езически храм в Перперикон

Камбана от първокласен бронз с пълен слой посребряване беше открита при тържествения вход на открития това лято прелестно непокътнат храм в Перперикон от последния интервал в езическата история на Родопите (втората половина на IV век). Ръководителят на археологическия екип, който преди десетина дни приключи разкопките в античния и феодален град за сезона – проф. Николай Овчаров, разгласи през днешния ден най-интересните находки, излезли при изследванията. Камбаната, висока 8 см и тежка над 300 грама, е без подозрение тинтинабулум. Той е висял на портата на езическия храм и със своя звън при поклащането от вятъра, съгласно тогавашните вярвания, е прогонвал злите сили, твърди историкът.

Само на двайсетина метра от фамозния олтар на Дионис в Перперикон по-рано през 2022-ра бе открит прелестно непокътнат на височина до 3 м нов езически храм от III-IV век. По всяка възможност светилището е било обвързвано с изработката на свещено вино. Сега към този момент е ясно, че край великия олтар през римския интервал на града е основан цялостен паметен комплекс от храмове, измежду които са тези на Тракийския конник, на източния господ Митра и на обожествените предшественици, отбелязва Овчаров.

В новооткрития храм и към него археолозите са се натъкнали на многочислени находки от разнообразни интервали, тъй като в късната древност и средновековието постройката е била неведнъж преустройвана. По тази причина в горните пластове се намират голям брой монети от V-VI и Х-ХIV век, както и разнообразни украшения, в това число нагръдни бронзови кръстове.

В най-долното равнище, под голямата купчина от обработени камъни и керемиди от горните елементи на храма, се откриват находки от втората половина на IV век. „ Това столетие е една от най-интересните столетия в историята на Европа. В 313 година римският император Константин I Велики признава християнството за една от религиите в голямата страна, само че то не се е наложило незабавно. През цялото столетие се следи битка на новата религия с езическите култове, която се води с изменчив триумф “, напомня проф. Овчаров. До 80-те години на IV век в империята езичеството се е изповядвало напълно легално. Гонения против него стартират императорите Грациан (375-383) и Теодосий I (379-395). Но Родопите остават цитадела на езичеството чак до 393-398 година, когато планинските траки стартират на одобряват новата религия след задачата на свещеник Никета Ремесиански. Както е известно, тя стартира точно от античното светилище на Перперикон, където бе открита най-ранната християнска черква в Родопите от началото на V век.

Особено значими измежду находките от долното равнище на новооткрития храм, наред със упоменатата към този момент камбана, са десетината несъмнено датирани монети от втората половина и края на IV век. Особено забавни са монетите, сечени от братята императори Валентиниан I (364-375) и Валент (364-378). Относно камбаната, можем единствено да гадаем дали тя е била независима, каквито образци има в Римската империя, или е била част от по-голямо оборудване, показва историкът. Както доста други сакрални детайли от езичеството, тинтинабулумите са били възприети и в християнството. Тогава обаче те към този момент не са на вратите, а от лявата страна на църковния олтар.

Тази археологическа година бе пред неуспех заради прекъсване на целевите държавни субсидии за няколко водещи археологически обекта у нас, измежду които и Перперикон, за следващ път акцентира Овчаров. „ По този метод целият товар за обезпечаване на средства за разкопки легна върху Община Кърджали. Благодарение на нейната поддръжка се доближи до откритието, което безусловно трансформира визията ни за живота и култовете на траките в Родопите “, обобщава той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР