Камарата на строителите в България (КСБ) разшири своята електронна система

...
Камарата на строителите в България (КСБ) разшири своята електронна система
Коментари Харесай

Строителите вече ползват с КЕП услуги от професионалния регистър на Камарата на строителите

Камарата на строителите в България (КСБ) разшири своята електронна система за Централния професионален указател на строителя (ЦПРС), като в нея строителите могат към този момент да се впишат и да употребяват всички услуги посредством дипломиран електронен автограф (КЕП). Това заяви на работна закуска доцент доктор инж. Георги Линков, ръководител на комисията за воденето, поддържането и използването на ЦПРС, като събитието се организира в постройката на браншовата организация.

Новата технология ще работи редом с настоящата до момента. „ Изборът за работа с един от двата режима е свободен. Вече е реалност и първата регистрация посредством разширената електронна система на регистъра”, добави Линков. Той акцентира, че към 25 април 2019 година в ЦПРС са вписани общо 5205 строители компании.

„ Новите технологии като BIM (Building Information Modeling) разрешават да се наблюдава във всеки един стадий напредъкът на плана и в процеса на работа да се открият грешките “, съобщи инж. Любомир Качамаков. По думите му това е метод за решение на проблемите с контрола и отговорността на всеки участник в строителния развой.

По предварителни данни на Национален статистически институт създадената продукция в бранш „ Строителство” за 2018 година е на обща стойност 14,83 милиарда лв., или растеж с 10,2% по отношение на 2017 година Най-голям е делът на създадената продукция в сегмента на сградното строителство, което включва жилищно и нежилищно строителство – общо 56,4%, или към 8,36 милиарда лв.. Ръстът по отношение на предходната година е 11 на 100. В инженерната инфраструктура създадената продукция за 2018 година възлиза на 6,47 милиарда лв., или дял от 43,6% от общопроизведената продукция в строителството. Ръстът по отношение на 2017 година е 9,2%.

Браншово саморегулиране

По думите на изпълнителния шеф на КСБ инж. Мирослав Мазнев усъвършенстването на нормативната уредба, касаеща бранш „ Строителство “, е една от предпочитаните цели на Камарата на строителите в България. „ За интервала 2018 - 2019 година активността на КСБ беше ориентирана към създаване на оферти за изменение и допълнение на настоящите нормативни актове, в това число Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за публични поръчки (ЗОП). Имаме предпочитание да се вкарат ясни и точни правила, които да се съблюдават от всички “, съобщи инж. Мазнев.

Според него, огромен триумф за браншовата организация са постигнатите промени в член 14, алинея 2 от Закона за Камарата на строителите (ЗКС). Съгласно тях единствено градежи на жилищни и вилни здания с ниско застрояване и градежи от допълващото застрояване, отвън тези от VI категория, както и реконструкции, преустройства, съществени поправки и промяна предназначението на такива градежи с разгъната застроена повърхност до 100 кв. метра могат да се извършват от строители, които не са вписани в ЦПРС. „ С признатите оферти на КСБ ще се подсигурява приемането на първокласен строителен артикул, защото вписаните в регистъра строители би трябвало да дават отговор на всички законови условия, в това число да разполагат с изискващото се техническо съоръжение и нужния личен състав за техническо управление на градежите “, добави Мазнев.

 Среща в Камарата на строителите в България. Снимка: КСБ

Още планове за изолации

От браншовата организация упорстват за продължение на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания. „ Програмата обезпечава претовареност на всички свързани със строителния развой като проектанти, строители, механически контрол, производители на материали и снабдители “, обявиха от КСБ.

„ Предстоят 190 поръчки по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 “, като в бранша ще бъдат вложени общо 1,2 милиарда лева до края на програмния интервал “, съобщи на собствен ред инж. Благой Козарев, който осведоми за провокациите пред осъществяването на „ ОПОС 2014 - 2020 “.

Темата за неналичието на фрагменти в строителния отрасъл също е била наранена. „ Огромен проблем за сектора е неналичието на квалифицирани фрагменти. Поради тази причина Камарата сътвори „ Строителна подготовка “ ЕАД “, съобщи ръководителят на СД на сдружението Руен Панчев. По думите му главен предмет на активността на сдружението е организирането и провеждането на образователно-квалификационни образования на фрагментите, работещи в строителството, както и действия по реализирането на създадени тактики и политики на КСБ, свързани с професионалната подготовка на заетите в бранш „ Строителство”.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР