Камарата на представителите на САЩ прие компромисен закон, който финансира

...
Камарата на представителите на САЩ прие компромисен закон, който финансира
Коментари Харесай

Камарата на представителите на САЩ прие закона за бюджета

Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри компромисен закон, който финансира федералното държавно управление и предотвратява ново прекъсване на работата му, заяви Агенция Франс Прес.

Документът беше гласуван с 300 против 128 гласа от следената от Демократите Камара и незабавно след вота беше изпратен за автограф от президента Доналд Тръмп, защото крайният период на актуалното краткотрайно финансиране изтича в петък в среднощ.

В документа е отпусната сума за градеж на дребна стена в избрани региони по границата на Съединени американски щати с Мексико, само че не и поисканите от президента 5.7 милиарда $ за огромно оборудване.

Няколко часа по-рано, документът за финансирането на федералното държавно управление беше гласуван с болшинство и от Сената.

Белият дом разгласи, че Тръмп ще подпише закона, само че ще се опита да употребява пълномощията си като президент, с цел да се снабди с парите за стената, като разгласи изключително състояние. Той ще направи послание от Белия дом в петък в 17.00 часа българско време.

Но оповестяването на изключително състояние открива нов фронт за борба и основава някои от най-големите правни опасности за мандата на президента, написа Агенция Франс Прес.

Лидерът на Камарата на представителите Демократът Нанси Пелоси, съобщи, че членовете на нейната група са “преглеждали опциите ” за това по какъв начин да реагират на възможен сходен ход от страна на Тръмп.

“Обявяването на национално изключително състояние ще бъде незаконен акт, груба корист с властта на президентството и обезверен опит да се отвлече вниманието от обстоятелството, че президентът Тръмп наруши главното си заричане – Мексико да заплати за стената, ” обявиха Нанси Пелоси и водачът на малцинството в Сената Чък Шумер в изказване.

Лидерът на болшинството в Сената Мич Макконъл съобщи, че поддържа президента, само че няколко други сенатори от лагера на Републиканците показаха дълбоки запаси.

“Имам опасения по отношение на прецедента, който би могъл да се сътвори с потреблението на незабавни дейности за наново набиране на средства ”, съобщи в изказване сенаторът-ветеран Чак Грасли.

Сенатор Сюзън Колинс пък акцентира, че “би било неточност от страна на президента ” да разгласи изключително състояние, тъй като това ще “подкопае ” значимата роля на законодателите “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР