Камарата на архитектите в България внесе жалба във Върховния административен

...
Камарата на архитектите в България внесе жалба във Върховния административен
Коментари Харесай

Камарата на архитектите: Сградата на бъдещата националната детска болница е невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите в България внесе тъжба във Върховния административен съд да бъде спряна публичната поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, планувани за бъдещата детска болница в София. Делото е планувано за 11 ноември, оповестиха от камарата.

Камарата на архитектите е безапелационна, че постройката е невъзможна и противозаконна в настоящето й положение. Най-важното - ще бъде рискова, считат от организацията.

"Нормите за земетръс разрешават до 8-етажна болница в София. Според Общия организационен проект и Подробния организационен проект педиатрията не може да е по-висока от 20 метра ", показват от камарата.

През 2011 година съществуващият недовършен градеж е избран за унищожаване с Подробния организационен проект на столицата и се планува построяването на нова, друга по настройка детска болница на 5 етажа. Всичко това прави остарелия градеж, както и публичната поръчка за довършването му, изцяло противозаконни, допълват от камарата. От организацията означават, че грубият градеж е стартират през 1978 година

"За толкоз време всяка постройка старее. 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и зной без никаква отбрана. Това значи, че процесите на изхабяване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо ", допълват от Камарата на архитектите в България.

В известието се отбелязва още, че специалисти, в това число от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 година Тогава концепцията за детска болница отново е на дневен ред и Народното събрание е поискало мнения и отчети какво да се прави. Експертите споделят, че по недостроения корпус са настъпили непоправими градивни провали и предлагат да се построи нова постройка, съобразена със международните стандарти, допълват от камарата.

"Въпреки това през април 2019 година Министерство на здравеопазването прави задание и афишира социална поръчка за дотъкмяване на градежа. Заданието за планиране е ненапълно и некадърно. И отваря необятно вратата за злоупотреби ", декларират от камарата.

"Специфичните инженерни системи и тяхната непрекъсната работа са жизненоважни и животоспасяващи във всяка болница. Електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, съоръжения за О2 и други медицинските газове - качеството на инженерните системи предрешава борбата за живота на болния. За тях обаче няма дума в заданието на Министерството на здравеопазването за планиране и строителство на националната детска болница ", допълват от камарата.

В заданието на Министерство на здравеопазването не са и заложени по-високи от минималните условия за издръжливост на постройката на мощни трусове, това да има лично електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може действа макар възможни катаклизми на открито.

"Няма никаква концепция за броя на паркоместата, да не приказваме за хеликоптерна площадка за незабавните случаи. Няма мисъл за построяването на топла връзка със прилежащата университетска болница "Майчин дом ", допълват от камарата.

Според камарата този лист с пропуски, недостатъци, разминавания и заложени недомислия на границата на престъпното може да бъде удължен. "Но и по този начин е ясно, че бъдещата, чакана с десетилетия постройка на детската болница, ще е рискова за всички, които се нуждаят от нея ", декларират от Камарата на архитектите в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР