Камарата на архитектите в България подаде сигнал до агенциите за

...
Камарата на архитектите в България подаде сигнал до агенциите за
Коментари Харесай

Експерти съзряха некомпетентност или корупция в две обществени поръчки в Сливница

Камарата на архитектите в България подаде сигнал до организациите за публични поръчки и за държавна финансова ревизия за нередности в две публични поръчки, оповестени от община Сливница.

Публикуваме цялостният текст на Камарата:

И в двете поръчки общината е определила неосъществим период до 5 дни за правене на цялостен механически план, в това число подробни количествени и количествено-стойностни сметки. Едната поръчка е за реорганизация и съоръжение на 4-етажна постройка за публични услуги, втората - за обновяването на централния градски площад с повърхност над 6000 кв. м.

Нещо повече – преимущество получават участниците в състезанието, предложи още по-кратък период. Периодът за осъществяване е част от критериите за оценка на офертите и е значителен детайл от предмета на контракта за публичната поръчка.

Срокът е неуместен и е извънредно време тази процедура да бъде прекъсната, разяснява ръководителят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов:

За пет дни не е допустимо да бъдат направени качествени планове, в случай че се съблюдават стандартите на архитектурната специалност. Проектът не е рисунка на коляно, той следва наложителните и времеемки стъпки на изследване, архитектурно снимане, чертане, оразмеряване, вземане предвид със стандарти, изчисление на количества и стойности – всичко належащо за основаването на безвредна среда, която няма да даде недостатъци още на следващия ден. Да не приказваме за времето за творчество, тъй че постройката да бъде в естетика с мястото и хората. Подчертавам: едната поръчка е за постройка за обществени услуги и това значи, че в нея ще влизат доста и разнообразни хора, в това число хора със специфични потребности. Втората поръчка е още веднъж за публично пространство, което възпитава и въздейства на прочувствените положения на хората.

Срокът на двете поръчки навежда на мисълта, че или плановете към този момент са подготвени, или задачата е „ да се отбие номерът “, с цел да бъдат усвоени едни пари. Или, че става дума за неприемливи незнание и безхаберие. И в трите случая публичният интерес и достойнството на специалността са ощетени, акцентира арх. Игнатов.

В сигнала до надзорните организации юристите на Камарата показват, че нереалният период на поръчките е дискриминационен и лимитира свободната конкуренция, тъй като стеснява кръга от участници в състезанието. Това нарушава правилата по Закона за публичните поръчки (ЗОП) и Директивата за публични поръчки 2014/24/ЕС. В Закона е записано, че възложителят няма право да лимитира конкуренцията посредством включване на условия или условия, „ които не са съобразени с предмета, цената, сложността, количеството или размера на публичната поръчка ”.

В изискванията на двата състезанието община Сливница категорично изисква участниците да са членове на KAБ с цялостна проектантска дееспособност. Спазването на разпоредбите обаче свършва дотук. Камарата има наложителна Методика за установяване на размера на възнагражденията за даване на проектантски услуги в устройственото обмисляне и в капиталовото планиране. Условията на община Сливница опонират на тази методика и подтикват членовете на Камарата да я нарушат, а за това те носят дисциплинарна отговорност.

Ето по какъв начин се стига до ново несъгласие: архитектът, който завоюва, предстои на наказания от професионалната си гилдия. Ако пък съблюдават разпоредбите, членовете на КАБ не би трябвало да вземат участие в състезанието. Тогава голословно се лимитират правата им на заинтригувани лица.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР