Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за стриктно спазване

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява за стриктно спазване
Коментари Харесай

Архитектите настояват за конкурс за Национална детска болница

Камарата на архитектите в България (КАБ) упорства за прецизно съблюдаване на одобрените европейски практики при реализацията на бъдещата Национална детска многопрофилна болница. Това значи да бъдат изпълнени поредно всички стадии в процеса по капиталово планиране и строителство на новата постройка. Официалната позиция на професионалната организация е изпратена до министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров на 17 юли 2021 година.

Построяването на детска болница по актуалните стандарти би трябвало да се предхожда от задълбочено прединвестиционно изследване, въз основата на което да бъде основано в детайли задание за планиране. Заданието следва да бъде направено от специалисти, притежаващи нужните познания и опит в планирането на здравни заведения от сходен вид и мащаб. В него да бъдат написани съответните условия и параметри на постройката, избрани въз основата на настояща информация и разбор на детската заболеваемост в България. Целта е по този метод да бъде изчислен нужния потенциал на легловата база, както и да бъдат прецизирани видовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен метод е нормална процедура при планирането на детски лечебни заведения по света.

Да бъде извършен открит архитектурен конкурс за разработване на абстрактен план на бъдещата болница, упорстват от КАБ. Целта е да има по-голяма конкуренция на проектантски хрумвания, въз основа на които да бъде определено най-оптималното решение. Конкурсът ще обезпечи по-широка гласност и бистрота още в първичния стадий на процеса.

След сполучливото прекосяване на тези стадии и изясняване на всички жизненоважни параметри на плана, ще може да се дефинира действителната стойност на болничното заведение и да се разгласи нова социална поръчка за построяването ѝ.

Предметът, размерът и изискванията на подписания сега контракт за инженеринг на Националната детска болница касаят единствено реорганизация на незавършения градеж, която не може да се осъществя заради законови ограничавания. Затова е неприемливо в границите на същата социална поръчка да се отстрани съществуващия градеж и да се пристъпи към напълно ново строителство. Новият предмет и размер на контракта изискват осъществяване на нова процедура за социална поръчка според настоящите разпореждания на Закон за обществените поръчки, безапелационни са от професионалната организация.

„ Бихме желали да обърнем внимание, че провеждането на инженеринг би било уместно при съществуване на авансово утвърден от възложителя капиталов план, защото тогава участниците в процеса имат изясненост за размера, сложността, количеството и цената на строително-монтажните работи, които би трябвало да се извършат. Едва тогава цената на бъдещата постройка добива съответни измерения и общественият запас, който би трябвало да се обезпечи, е транспарантно избран. Към момента на разкриване на поръчката за инженеринг на Националната детска болница, обаче освен нямаше утвърден капиталов план и количествено – стойностни сметки за обекта, само че нямаше идея, задание и техническа спецификация за планиране, такива каквито изисква законът и европейската процедура при осъществяване на сходни здравни заведения. Не беше обезпечена конкурентна среда, която да предизвика най-хубавите проектантски решения, посредством конкурс за план. Стои въпросът по какъв начин по този начин, без да са основани и утвърдени тези основополагащи за построяването на болничното заведение документи, „ на сляпо “, се дефинира цена за осъществяване и страната се задължава да похарчи големи финансови средства? Как по този начин цената от почти 94 млн. лева на контракта за инженеринг, остава една и съща както при заложената в него реорганизация на остарелия градеж, по този начин и при оповестените след това хрумвания да се построи напълно нов градеж с друга настройка и доста по – дребна застроена повърхност? “, написа в позицията на КАБ.

На 30 септември 2019 година КАБ внесе тъжба във Върховния административен съд за прекъсването на публичната поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, планувани за бъдещата детска болница в София. Всички причини за неприятното обмисляне, подготовка и осъществяване, за невъзможния предмет на публичната поръчка от 2019 година и за неефективното разходване на обществени средства в тази процедура, се потвърдиха във времето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР