Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

...
Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране
Коментари Харесай

Две гилдии разбиха на пух и прах поръчката за детската болница

Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в капиталовото планиране изпратиха остро писмо до здравния министър със забележки по публичната поръчка за създаване на национална многопрофилна детска болница. Обявеният от Министерството на здравеопазването конкурс планува един реализатор за осъществяване на инженеринг - планиране, строителство и авторски контрол, вместо проектирането и осъществяването да бъдат разграничени в обособени позиции. Мотивът на ведомството е, че поръчката е в доста характерна област и съсредоточаването на трите действия в един реализатор е гаранция за качеството на осъществяването. Включването на повече от един реализатор съгласно Министерство на здравеопазването ще изисква " комплициран развой на съгласуваност от страна на възложителя и активизиране на огромен запас ". Стойността на поръчката е до 95.4 млн. лева с Данък добавена стойност.

Обединяването на планиране, строителство и авторски контрол в един реализатор - така наречен инженеринг, от години се подлага на критика от експертите като порочна процедура, която води до некачествено строителство. В случая обаче има и спомагателни условия, които вършат този метод извънредно несъответствуващ. В момента няма изяснена идея и утвърден абстрактен план, заради което провеждането на инженеринг е извънредно рисковано, защото няма гаранции, че определеният участник ще предложи най-хубавата идея за осъществяване на обект с огромна социална значителност, предизвестяват двете камари. Те упорстват първо да се организира конкурс за абстрактен план, а след това и процедура за осъществяване на строителството. Според тях в този момент на практика не може да се извърши ясна и точна оценка на дейностите, свързани със строителството, а оттова - и избор на подобаващ реализатор.

Сериозни забележки има и към техническото задание. В него няма никакви условия за електрическа и ВиК апаратура, дублиращо зареждане посредством генератори и така нататък Липсват и основни условия за яловост, микроклимат и прочие на пространствата. Липсата на тези условия надлежно води и до липса на ангажимент за тяхното осъществяване, показват двете камари. Това съгласно тях опорочава поръчката.

Според експертите прогнозната стойност на поръчката е под себестойността на услугите по планиране, включени в нея. Изготвянето на капиталовия план е оценено на към 750 000 лева без Данък добавена стойност, толкоз коства и авторският контрол, а съгласно експертите сред двете действия не може да се слага знак на тъждество. По калкулации на камарите проектирането би следвало да е не по-малко от 4 млн. лева без Данък добавена стойност, а надзорът - най-малко 2 млн. лева без Данък добавена стойност.

Камарата на архитектите към този момент нападна поръчката и в Комисията за защита на конкуренцията.

ПАРАМЕТРИ

Крайният период за подаване на офертите е до 20 август. Очакванията на Министерство на здравеопазването са през есента да бъде определен реализатор и да стартира действителното създаване на новото здравно заведение. Срокът за осъществяването е до 42 календарни месеца от сключване на контракта с определения претендент.  Болницата ще бъде построена в двора на Александровска болница на мястото на незавършения от 30 година градеж на клиника по педиатрия. Тя ще разполага с 350-400 кревати, където да се разположат разпръснатите в редица лечебни заведения детски отделения и специализираната болница по педиатрия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР