Към третото тримесечие на 2019 София вече е надхвърлила 700

...
Към третото тримесечие на 2019 София вече е надхвърлила 700
Коментари Харесай

Варна сред водещите икономически центрове в страната


Към третото тримесечие на 2019 София към този момент е надхвърлила 700 хиляди заети, Пловдив е с 324 хиляди, а Варна – с 229 хиляди.

В края на 2019 година, записаните безработни в страната са малко под 195 хиляди души. В множеството области делът на безработните е сред 5 и 10%, което от своя страна сочи към предстоящ капацитет за разгръщане на заетостта в тях през идната година-две.

Не всички области обаче са постигнали равнищата си от предходния пик на трудовия пазар, тъкмо преди настъпването на икономическата рецесия. Пет области не са съумели да нахвърлят предходното си най-хубаво достижение – Монтана, Ямбол, Смолян, Кюстендил и Видин, само че единствено при една от тях спадът е изключително сензитивен.

ЗАЕТОСТ

Заетостта на популацията на Монтана в дейна възраст понижава с цели 15 пункта по отношение на десетилетие по-рано, и на този стадий няма индикации, че тя ще се възвърне в близко бъдеще.

Интересен е казусът с Велико Търново, която през последната година слага безспорни върхове в заетостта за България – претовареност над 80% от дейното население е рядко срещано събитие в икономическата история като цяло.

ОБРАЗОВАНИЕ

Образователната конструкция сигурно се отразява на способността на областите да основават нова претовареност. Що се отнася до общия дял на висшистите в работната мощ, столицата води с доста всички останали области, а в същото време има и най-малкият дял на ниско образованото население.

С дял на висшистите от под 20% са шест области, и с изключение на София-област нито една от тях не е измежду постигналите изключително положително положение на пазара на труда през последните години.

ДЕМОГРАФИЯ

В разбора си ИПИ обръща изключително внимание на отрицателните демографски процеси. Заедно със застаряването на популацията те са избрани като " най-значимите проблеми пред районните стопански системи в близко бъдеще “. " Засега преструктурирането на стопанската система и растежа на дейностите с висока добавена стойност съумява значително да смекчи въздействието на свиването на работната мощ, само че в средносрочен проект то може да показа по-труднопреодолими спънки “, се споделя още в разбора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР