Към този момент всички обходни пътища са проходими. Няма откъснати

...
Към този момент всички обходни пътища са проходими. Няма откъснати
Коментари Харесай

Ще падат още мостове. Не се вземат превантивни мерки: Експерт

" Към този миг всички обходни пътища са проходими. Няма откъснати обитаеми места. Възстановени са множеството мостове от общинската инфраструктура, които са били затлачени с дървета, камъни, тиня. Пораженията по пътната инфраструктура са доста. "

Така разказа картината след потопа в община Царево заместник-кметът Марин Киров в изявление за БНР.

На терен са хидроинженери, които ще обследват язовирите и ще кажат от какъв ремонт се нуждаят, посочи Киров.

" Компрометирани са стените на язовирите, негодни са. Затова и двата язовира са източени до кота нула. "

Дадените наставления за разчистване към язовирите са изпълнени, заявява заместник-кметът на Царево.

Единият от язовирите се е напълнил и изпразнил три пъти по време на проливния дъжд, гласи една от констатацията на специалистите, представена от Киров.

По думите му регулярно, през няколко месеца, в това число през това лято, двата язовира са били проверявани, а вредите са настъпили по време на водното злополучие с проливните дъждове.

С дейностите си наемателите на двата язовира са предотвратили по-голямо злополучие - с превантивно спешно изпразване, безапелационен е Марин Киров.

" Усещането на сътрудниците е, че не се вземат превантивни ограничения, с цел да се предотвратят тези несгоди, които се случват. Никой не може да твърди, че един язовир в положително положение внезапно ще даде такива огромни провали. Ние още веднъж започваме да си заравяме главата в пясъка и да не виждаме същинските причини  - дерета и корита не се почистват превантивно! "

Това мнение изрази в предаването " Хоризонт до обед " инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по превоза.

" Ще падат още мостове. Ще има още повреди и неприятни случаи ", предизвести специалистът. По думите му чакаме едно оборудване да изпадне в спешно положение, с цел да му обърнем внимание.

" За да се подобрят пътищата, трябват големи средства, а те не всеки път се обезпечават. Това се натрупва с времето ", съобщи инж. Ишев.

Най-критичните точки са по оборудванията, счита той.

" Докато веднъж можем да го заобиколим, едно оборудване, в случай че се случи нещо с него, пътят се прекъсва. "

Няма потребност да хвърляме милиони за глупави планове, а да подобрим пътната сигурност не с набиването на мантинели, тъй като от време на време се оказва, че това я утежнява, посочи експертът и запита " би трябвало ли да се набиват мантинели на всички места? "

Всяко място, където се случва такова злополучие е неповторимо, тъй като е комбиниране от разнообразни фактори. Погрешно е изводите от анализите след едно злополучие да се трансферират на друго място.

Това разясни пред БНР доцент доктор Стелиян Димитров от Геолого-географския факултет на Софийския университет. Той е част от екип географи, които ще снимат потърпевшите места след потопа в Царево. Доц. Димитров е правил сходни проучвания след водното злополучие в Карловско предходната година.

" Всяка територия е неповторима, с неповторими проблеми. В случая има съвпадане сред локалната география по Странджанското крайбрежие и рухването на този забележителен дъжд. "

Другият проблем е застрояването, тъй като тези " запечатани повърхности " ускоряват повърхностния отток, акцентира доцент Димитров в предаването " Хоризонт до обед ".

" Тепърва ще усещаме резултата от всичкия този бетон и този резултат ще бъде не в наша изгода. "

Целта на обследването, в което взе участие Стелиян Димитров, е да могат на практика да бъдат измерени засегнатите от наводнението територии, с цел да се получи количествена характерност на явлението.

С безпилотна летателна система ще бъде направена ортофотокарта. Ще бъде осъществено и лазерно сканиране, тъй че да се направи цялостна реорганизация на това, което се е случило, добави доцент Димитров.

" Поне на три от деретата, в които имаше проблеми, ще се опитаме да ги създадем на 2-3 км във вътрешността, посока от морето към сушата. "

В рамките на седмица ще има предварителни резултати, които ще бъдат обществено оповестени. 

Източник: БНР
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР