Към средата на 2017 г. икономиката на България отчита повече

...
Към средата на 2017 г. икономиката на България отчита повече
Коментари Харесай

Бързо покачващи се цени на жилищата

Към средата на 2017 година стопанската система на България регистрира повече от две години на относително висок напредък при последователно възобновяване на пазара на труда. През последните тримесечия динамичността на някои индикатори разкрива капацитет за по-осезаемо повишаване на ролята на вътрешното търсене, осведоми ДАРИК.

Това се споделя в годишния макроикономически отчет на " Индъстри Уотч " с фокус: " Потребление и кредитиране в напредък: опасности и провокации пред стопанската система 2017-2018 ".
По-високите темпове на растеж на приходите и потреблението на семействата, както и забележимото раздвижване в кредитирaнето и опцията за увеличение на капиталовата интензивност ще трансформират структурата на стопанската система. Това ще сътвори благоприятни условия за бизнеса, само че в това време обаче носи провокации и опасности от основаване на нови несъответствия.

През последните тримесечия настъпиха значими промени в редица знаци, потвърждаващи тези трендове, измежду които:

След като стопанската система загуби близо 430 000 работни места в интервала 2008-2013 година, възобновяване на стопанската система добави към 100 000 нови заети за последните три години. Пазарът на труда обаче от ден на ден прилича положението през 2007 година поради повишения коефициент на претовареност и спадът на безработицата от близо 13% до малко над 7% за последните 12 месеца, като би трябвало да отчитаме и намаляването на хората в трудоспособна възраст с близо половин милион за последното десетилетие.

Все по-осезаемите дефицити на работна мощ доведоха до ускоряващ се растеж на възнагражденията. След минималните нараствания до 2013 година, през 2014-2015 година приходите нарастваха с към 7% годишно, като през последните няколко тримесечия растежът доближи близо 10%. За последните 24 месеца, растежът на междинните разноски на труд за частния бранш в България е втория най-голям в Европейски Съюз, като възлиза на 18,7%.

Все по-засилената интеграцията на българската стопанска система в общия пазар на Европейски Съюз разрешава удобната динамичност във водещи стопански системи на еврозоната през последната година да основава благоприятни условия за напредък у нас. Това е изключително значимо за експортно-ориентираните предприятия, които не престават да усилват цената на българския износ към този момент осма поредна година.
Интеграцията на България се ускорява освен в действителната стопанска система, само че и във финансовия бранш. В резултат, политиката на ниски лихви на Европейската централна банка, както и намаление на политическия риск у нас доведоха до най-ниските лихвени равнища въобще, плащани от компании и семейства в историята. Средната рента по новите бизнес заеми е едвам 3,5% през юни 2017 година, цената на жилищните заеми е 3.9% годишно, а междинната рента по потребителските банкови заеми е 7,5%. По-съществената смяна е в разширение на достъпа до заем, като наклонността към увеличение на новоотпуснатите заеми в последните месеци е забележима.

Оживлението в приходите и оптимистичните упования водят до активизиране на жилищния пазар и строителната интензивност. България е една от страните в света с най-бързо нарастване на жилищните цени през 2016 година по данни на Международния валутен фонд. От " дъното " на пазара през 2013 година до първото тримесечие на 2017 година жилищата в България са поскъпнали с 17,7% по данни на Национален статистически институт.
Макар някои от знаците да демонстрират сходна динамичност с развитията в интервала 2003-2008 година, към момента отчитаме обилни разлики:

Инвестиционната интензивност е на доста по-ниски равнища - към 20% от Брутният вътрешен продукт, като годишният растеж е приблизително 0,8% за последните 5 годни. В интервала 2002-2008 година повишаването на вложенията е приблизително с 15,7% за година, като те доближиха 33% от Брутният вътрешен продукт през 2008 година Основен принос за това имаше притокът на непознат капитал.

За разлика от интервала до 2008 година, основаването на нови работни места е концентирано в експортно-ориентирани производства и услуги. Това включва както бързо растящите браншове за произвеждане на коли и съставни елементи, електроника, машини и други под., по този начин и изнесените услуги по основаване на програмен продукт или обслужване на бизнес процеси за външни клиенти. Същевременно, заетостта спада или пораства минимално в браншове като строителството, продажбата на коли, търговията и хотелите и заведенията за хранене.

Рисковете и провокациите през идващите две години са свързани с предстоящите структурни промени, които ще последват увеличението на потреблението на семействата, разширението на заема и евентуалното бързо повишаване на вложенията. Значим резултат може да се чака както от ускоряването на обществените вложения, финансирани със средства от Европейски Съюз, по този начин и от вероятно усилване на притока на задграничен капитал.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР