Към производството на акумулатори и рециклиращия си бизнес през миналата

...
Към производството на акумулатори и рециклиращия си бизнес през миналата
Коментари Харесай

"Монбат" увеличава печалбата си с над 8%

Към производството на батерии и рециклиращия си бизнес през предходната година " Монбат " добави и литиево-йонни акумулатори

© Георги Кожухаров Още по тематиката
" Монбат " пласира конвертируеми облигации за 28 млн. евро

Парите ще бъдат употребявани за финансиране на експанзията на производителя на акумулаторни акумулатори
23 яну 2018
Новият бизнес на " Монбат "

Дружеството на братя Бобокови предприе огромна агресия отвън страната единствено за няколко месеца
19 окт 2017
" Монбат " възнамерява да утрои оперативната си облага до 2021 година

Компанията навлиза в бизнеса с литиево-йонни акумулатори
27 сеп 2017 Печалбата на производителя на акумулаторни акумулатори " Монбат " се е нараснала с 3.5% през 2017 година Това демонстрира консолидираният доклад на групата, която включва също предприятия за преработване и новопридобити немски компании за литиево-йонни акумулатори. Приходите от продажби на компанията са нарастнали с близо 22%, което отчасти се дължи на повишението на цените на продуктите поради повишаването на оловото.

Финансови резултати

Нетните доходи от продажби за 2017 година надвишават 320 млн. лева (виж таблицата). Разходите на сдружението нарастват с 24% до 291.3 млн. лева, като най-голямо нарастване има при тези за материали. Причината за това е повишаването на оловото в края на 2016 година и през предходната година, излиза наяве от доклада. Това е довело до покачване на продажните цени на акумулаторни акумулатори към крайни клиенти и краткотраен спад на пласираните размери през първото тримесечие на 2017 година Тъй като цените са се задържали високи, клиентите са приели новите референтни цени и за последното тримесечие продажбите са били на равнището от 2016 година Като цяло за годината размерът на продадените батерии е бил по-нисък, само че това е било обезщетено от продажбите на олово и оловни сплави на равнище група.

От компанията регистрират 6.5% по-висока облага преди лихви, налози и амортизации (EBITDA), която доближава 47.2 млн. лева Нетната облага се покачва с над 8% до 26.8 млн. лева

Придобивания

През предходната година икономическата група предприе няколко покупко-продажби отвън страната, с което към индустриалния си фокус добави и литиево-йонните решения. Такава беше покупката през юли на немските Gaia Akkumulatorenwerke и EAS Germany в границите на процедури по неплатежоспособност. За дейностите си там " Монбат " записва Monbat Holding като обща финансираща и ръководеща конструкция, която включва Monbat New Power (която държи активите) и оперативната компания EAS Batteries.

Само няколко месеца по-късно българската група разгласи, че е придобила и Piombifera Italiana, която е една от трите най-големи рециклиращи компании в Италия. Самата покупка е станала посредством учредената по-рано през годината Monbat Italy Srl. Очакванията са това да усъвършенства достъпа на " Монбат " до оловни първични материали, както и да докара до основаването на спомагателен бизнес.

До края на предходната година групата трябваше да вземе решение и за придобиване на тунизийския производител на батерии Assad. Засега няма публична информация дали договорката ще се случи.

Финансиране

За да финансира експанзията си в края на годината компанията издаде емисия конвертируеми облигации, като бяха записани бумаги за над 28 млн. евро (93% от оптимално заложения номинал). Облигациите са със период 7 години, като вложителите могат да ги обръщат против акции на три пъти през този интервал.

Основните акционери в " Монбат " са братята Пламен и Атанас Бобокови посредством " Приста ойл холдинг " (42.73%) и " Монбат трейдинг " (7.06%). Prista Holdco на фонда ADM и Европейска банка за възстановяване и развитие държи 20.78%, а 5.2% са на ЗУПФ " Алианц България ". Останалите акции се държат от голям брой други физически и юридически лица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР